Őrizd meg lovad nyugalmát télen is

Az évnek ebben az időszakában a bezártság, kevesebb mozgási és mozgatási lehetőség a lovadat is megviselheti, hangulatát befolyásolhatja. Az Equimins termékeinek köszönhetően azonban gyorsan túllendülhettek lovaddal ezen a lehangoló időszakon.

Fajtársaikkal való összezártság vagy a bezártság agresszívebb viselkedést is eredményezhet. Ilyenkor különösen fontos, hogy a megfelelő képzési módszerekkel és hozzáállásoddal továbbra is együttműködően tudj lovaddal dolgozni, a benne esetlegesen felgyülemlett túlzott energiákat balesetmentesen levezetni. Hasznos lehet ehhez olyan táplálékkiegészítőket alkalmazni, amelyek segítenek lovadat kezelhetőbbé tenni.

A legkedveltebb Equimins nyugtató hatású termékek gyógynövényi és magnézium tartalmúak. A készítmények hatása kb. 7-10 nap után kezd érezhetővé válni, hiszen a hatóanyagaik ugyan gyorsan felszívódnak és a véráramba kerülnek, de ott is bizonyos koncentrációt el kell érniük a nyugtató hatás eléréséhez. Fontos tehát, hogy ha lehet, ezeknek a készítményeknek a bevezetését a feladatokkal összhangban időzítsd.

Hasznos lehet még a nyugtató jellegű készítmények alkalmazása akkor is, amikor egy csikó illetve ló kiképzését kezded meg, hiszen a rengeteg új hatás, körülmény és elvárás a ló számára is megterhelő feladat. Ennek a kiképzési időszaknak az elindulását, gördülékennyé tételét segítheted egy jól megválasztott készítménnyel. Lovad éberen, mégis lazábban fogja venni az akadályokat és egy pozitív indulással a kiképzés is könnyebb, hiszen jó nyomot hagy a lóban és lovasban is, ezzel megalapozza a további munka hatékonyságát is.

A magnézium fontos ásványi anyag a lovak izomzata és idegrendszere szempontjából. A lovak szervezetében a magnézium legnagyobb része (60%) a csontokban található, kisebb, de jelentős, kb. 30%-a az izomszövetben és a fennmaradó kb. 10% a vérben és májban, illetve egyéb területeken. 

Minden állat számára fontos a megfelelő kalcium és magnézium egyensúly. Az ideális kalcium – magnézium arány 2:1, de az 1:1 arány még elfogadható, a lényeg, hogy a magnézium mennyisége ne haladja meg a kalciumét.

Amikor egy ló feszült, ideges, izgatott, akkor magnéziumot éget a szervezete. Ezzel a kalcium túlsúlyba kerül az izmokban és idegsejtekben és felgyorsítja az adrenalin hormonszint növekedését.  Ez ideges viselkedést, agressziót, illetve izomfeszülést eredményez.

A versenyző, a boksznyugalom vagy betegség után munkába fogott, először munkába vett csikóknak, vemhes és szoptató kancáknak is ajánlott a kiegészítés.

A magnézium gátolja a kalcium beáramlását a sejtekbe, a szívizom- és az erek izomsejtjeibe, ezért a simaizom elernyed, az erek tágulnak, görcsös összehúzódásuk és ellenállásuk csökken, a szívizom energiafelhasználása és oxigén igénye csökken. Bizonyos hormonok (adrenalin, dopamin) stresszhelyzetben történő felszabadulása a magnézium fokozott kiáramlását idézi elő a sejtekből, illetve ezzel egy időben fokozott kalcium beáramlást. Ezért nő a vesék magnézium kiválasztása, és ezzel párhuzamosan a szervezet magnéziumot is veszít. 

A magnézium csökkenti a vér inzulin szintjét is, lassítva a cukor felszívódását az emésztőrendszerben. Ha a vér inzulin szintje magas, akkor az zsír raktározással jár, amely növeli az inzulin kiválasztást. Ezért az inzulin rezisztencia esetén a magnézium pótlás elengedhetetlen.A magnézium pótlása a szervezet folyamatos túlterheltsége esetén védő hatású lehet. Ennek leggyakoribb formája a magnézium-szulfát (epsom só) és a magnézium-oxid.

 
Hatásos az izmok ellazítására és gyulladáscsökkentésére is. A vér magnézium szintjét is megemeli, és megelőzi a túlzott vízvisszatartás miatti ödémákat. A magnézium-szulfát tágítja az ereket, elősegíti az izmok jobb vérellátását, segít a
gyulladássökkentésben és gyorsítja a regenerálódást.
Serenity ("Higgadtság") nyugtató kiegészítő

A Serenity (Higgadtság) olyan egyedi kiegészítő, amely segít a nyugalom és higgadtság megőrzésében. Összetétele nagyon bonyolult, különféle magnézium források, mint például a Magnézium fumarát és fehérjéhez kötött magnézium, fontos aminosavak és B-vitaminok segítenek az izgalmak legyőzésében.

Az Equimins termék választékában az Epsom só mellett ’Serenity’ ('higgadtság') márkanév alatt magas magnézium tartalmú port és oldatot is találsz, amelyek hatékony nyugtató hatásúak. Új Equimins termék a Nightmare, amely nyugtató hatású gyógynövényi oldat temperamentumos lovaknak. Ez a készítmény a fogatlovak és csődörök számára is ajánlott, segít legyőzni a hangulatingadozást, a nehezen kezelhetőséget, oldani a feszült viselkedést. Ezek a termékek nem tartalmaznak a FEI szabályai szerint tiltott anyagot, tehát nemzetközi versenyben részt vevő lovak is biztonsággal használhatják.

 
Nyugtató hatású gyógynövényi oldat a lovak kiegyensúlyozott viselkedésének fenntartására. Segít legyőzni a hangulatingadozást, a nehezen kezelhetőséget, oldani a feszült viselkedést.
Tartalma: Barátcserje bogyó, gyermekláncfű, málna, kamilla, vízmelléki csukóka, golgotavirág, L-Triptofan, magnézium, antioxidánsok.

Ha segítségre van szükséged lovad táplálásával kapcsolatosan, fordulj hozzánk bizalommal táplálkozási tanácsokért. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. 

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: 
www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956
 

2015.02.10.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Fotók: Pinterest.com, Straightnesstraining.com, Equimins.hu

Hozzászólások