Terre a terre magyar idomítású lóval

Gőblyös István írása

Tudatom mindenkivel, akit érint, hogy Zita nevű lovam 2013. november 25-én, hétfőn, megindult terre a terre jármódban. Remélem, hogy a jármódot jövő tavasszal nyilvánosan is be tudom mutatni: közel 75 év után ismét van magyar idomítású ló, amelyik képes a vágtához hasonló iskolajármód végrehajtására!

Mi is az a terre a terre?

A terre a terre a támadó harci lovas jármódja a közelharcban. Két patanyomon végrehajtott, a vágtához hasonló kétütemű, lebegési fázis nélküli jármód. A ló nincs hosszhajlításban, a hátulsó és elülső paták egymás mellett érnek a földre. A jármód általam ismert legutolsó dokumetálása a Filmhíradó által, 1940-ben történt a Testőrség spanyol lovasiskolája munkájának megörökítésekor. A jármód a fenti videóban a capriole előfeladataként látható.

Ha a ló mindezt hosszhajlításban hajtja végre és a paták nem egymás mellett érnek a talajra, akkor azt a jármódot redoppnak nevezzük.  A redoppot jobb kézre és bal kézre is végre lehet hajtani, ugyanúgy, mint a vágtát.

Zita valójában bal kézen redoppban indult meg piaffe-ból, pontosan úgy, ahogyan a baloldali videón Marijke de Jong lova. Zita, az előző napokban már egy-egy redopp ugrást végrehajtott, egyet Mráz Edina “el is kapott” – ez látható a képen is.

.

2013.11.27. Forrás: Zabla&Kengyel Blog
Frissítve: 2022.08.30.

Hozzászólások