Természetes megoldás patabajra

Gyenge minőségű, töredező paták, nyírrothadás, savós patairha gyulladás – nincs olyan lótartó, aki ne találkozott volna ezekkel a problémákkal. A gyógynövények azonban itt is segítenek, mert gyorsítják a patanövekedést, segítik a pata szöveteinek regenerálódását, javítják a vérellátást.

Fotó: Németh Tamás

Töredező, repedezett paták

A gyenge minőségű, repedező, rothadásra hajlamos paták esetén sajnos kevés hagyományos módszer segít: sokszor hiába a külsőleges kezelés (patazsírozás), ha belsőleg nincs orvosolva a kiváltó ok. Gyakran a biotin és/vagy szelén kiegészítés sem hozza meg a várt eredményt.

A gyógynövények nem csupán egy hatóanyagot vagy hiányzó nyomelemet visznek be a szervezetbe, hanem a gyengén működő életfolyamatokba avatkoznak be, ezzel a probléma okát szüntetik meg. Mivel a pataépülés hosszú folyamat, ezért a minimális adagolási időtartam 6 hónap, de a lovasok a BLOF keverék etetése során már 3-4 hónap után szemmel is látható javulásról szoktak beszámolni.

Persze a takarmány fehérjetartalmának csökkentése, zsírtartalmának növelése hidegen sajtolt lenmagolajjal (nem kukoricával), valamint egyéb ásványi kiegészítők (szelén, E-vitamin) adagolása megsokszorozza a herbák erejét.

Fotó: Haga Zsuzsa

Nyírrothadás

Patapucolás közben a tárgya eltávolítása után is megmaradó bűzös szag nyírrothadásra utal. Ha a patakaparó fém részének talpba nyomásával süppedősnek érzed a patát, akkor biztos, hogy erről van szó. Ha esetleg savó vagy vér ürül a nyomásra, akkor hívj azonnal állatorvost és patkolókovácsot a lóhoz. Egy egyszerű, hétköznapi nyírrothadás azonban jellemzően nem igényel állatorvosi beavatkozást, és sokszor megoldja a helyes körmölés, a rendszeres patakaparás és a tiszta, száraz helyen állás.

Bár többnyire a sáros, nedves, vizelettel átitatott szalmát-trágyát tesszük felelőssé a nyírbarázdák bakteriális fertőződéséért, majd berohadásáért, jó ha tudod, hogy egyes lovaknál a nyári szárazságban is meg tud jelenni a nyírrothadás. A válasz egyszerű: belülről fakad a probléma. Ezért a megfelelő higiéniai körülmények, a kiváló takarmányminőség és a rendszeres mozgás biztosítása mellett a ló immunrendszerét és anyagcseréjét kell javítani. A hagyományos méregtelenítés mellett kiemelt hangsúly van a lábvégek vérkeringésének fokozásán, valamint a szövetek regeneráló képességének javításán – a STIF receptben minden benne van ehhez.

Külsőleg sokféle kence létezik: SBC paszta, rézgálic, betadin, kátrány, különféle olajok, spray-k, higítatalan tefaolaj, stb. Állatorvosod és patkolókovácsod bizonyára segít a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Fotó: Haga Zsuzsa

Patairha és patahenger gyulladás

A patairha- és henger gyulladása nagy eséllyel megelőzhető rendszeresen végrehajtott tisztító gyógynövény kúrákkal (pl. TOXIL recept). Ha viszont már kialakult valamelyik probléma, az állatorvosi kezelés és a szakszerű patkolás-körmölés mellett nagy segítséget jelentenek a gyógynövények.

Sokszor nehéz megmondani, hogy pontosan mi áll ezen betegségek hátterében, de az biztos, hogy a ló anyagcseréje nem megfelelő, vérében pedig sok a méreganyag. Akut gyulladások esetében ezért az állatorvosi ellátás mellett extra erős vér- és szövettisztításra van szükség. Gyógynövényekkel a legfontosabb feladat a gyulladáscsökkentés, a ló fájdalmainak enyhítése és a májregenerálás (pl. a gyulladáscsökkentő gyógyszerek miatt). Fontos továbbá a paták vérkeringését helyreállítani, a perifériás szövetekből eltávolítani a felhalmozódott, gyulladást okozó anyagokat.

Patahenger gyulladásra, amíg sánta a ló, a CALTO és HOT-REHA recepteket együtt lehet etetni, ezeknek jó kiegészítése ASPRINT gyulladáscsökkentő recept.

Patairha akut gyulladásnál a HOT-START recept javasolt, melynél a javasolt etetési idő normál esetben egy hónap, lassú gyógyulásnál plusz egy hónap. Erős fájdalmak esetén érdemes kiegészíteni a kezelést az ASPRINT gyulladáscsökkentő recepttel, amely közepesen erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Nagyon jó hatású, ha a HEPA, máriatövismag-tartalmú keveréket is kapja mellé a ló, mert a máriatövis mag bizonyítottan jó hatással van a patairha-gyulladásos ló pataszerkezetének felépülésére.

A belsőleges kezelés mellett a betegség akut szakaszában fontos a paták hűtése jégtömlővel vagy folyó vízzel (hóba állítás télen).

A patairha gyulladás rehabilitációja során (a HOT-START recept folytatásaként) 2-6 hónapig kaphat a ló HOT-REHA keveréket, hogy valóban minden méreg kiürüljön a szervezetből. A kezelés mellett fontos a szakszerű (gyógy)patkolás, és a takarmányozás szigorú felülvizsgálata.

Ha bokszpihenőre van ítélve a ló, akkor nyugtató gyógynövények is számításba jöhetnek, erre alkalmas kiegészítő a BOST recept.

2015.07.23.
Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Frissítve: 2022. 07. 08.

Hozzászólások