Ne hagyd, hogy lovadat elöntse a méreg

Adalékanyagokkal szennyezett világunkban nagyon nehéz megelőzni a mérgek fogyasztását, így a legfőbb cél inkább a már bevitt mérgek eltávolítása, hatástalanítása. Ugyanez a helyzet a lovaknál is. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy lovak esetében milyen mérgekkel kell számolni.

Nos, a lista ahogyan az embereknél, úgy a lovaknál sem rövid, bár kétségtelen, hogy mi, emberek sokkal rosszabbul állunk. A talaj, a víz, a levegő és a növények már bizonyos fokig szennyezettek. Kevesen tudják például, hogy lovuk szénája milyen kaszálóról származik: van-e a közelben permetezett, műtrágyázott szántóföld, melyről a szél vagy a csapadék átvitte a vegyi anyagokat.

A kémiai anyagok, legyenek akár gyógyszerek, féreghajtók, kullancsriasztók vagy takarmány-adalékanyagok, mind mérgek a szervezet számára. Mielőtt bárkit lelomboznék, (ami egyáltalán nem volt szándékom) gyorsan hozzáteszem, hogy ezek a vegyi anyagok talán még mindig kevésbé károsak lovad szervezetére nézve, mint a stressz.

A lótartásban az egyik legnagyobb problémát és veszélyt a penészgombák jelentik. Mindenütt jelen vannak: a takarmányban, az alomban és az épület falain. Rettentő károsak. A vizelettel ürülő ammóniával együtt tönkreteszik a tüdőt és a patákat; a takarmánnyal feletetve (pl. penészes széna) a gyomrot és a beleket támadják, valamint lerakódnak és felhalmozódnak a belső szervekben, főként a májban és a vesében.

A Csákvári Gidrán Ménes egy tagja. Fotó: Haga Zsuzsanna

Az erős, egészséges ló képes egy ideig tolerálni mérgező hatásukat, de a legyengült egyedek hamar pataproblémákkal, kólikával vagy kehességgel reagálnak.

A legnagyobb problémát a télen szint légmentesen zárt istállók jelentik. A lovak igen jól bírják a hideget, de a penészes és ammóniás levegőt nem. Az istállóba zárt lovak között nagyon gyakoriak a légzőszervi megbetegesédek, a kehesség, míg a ridegen, akár mínusz 25 fokban tartott társaik légzőszervei és patái egészségesek. Fontos tehát az istálló szellőztetése még a legnagyobb hidegben is!

Mivel aktuális kérdésről van szó, kénytelen vagyok szót ejteni a penészes széna feljavításáról. Köztudott, hogy a penészmentes széna alapkövetelmény lenne, ám az időnként a magas szénaárak mellett nem minden ló olyan szerencsés, hogy tiszta takarmányt ehet. A zeolitos ásványok képesek a gombatoxinok (mérgek) megkötésére, mind a takarmányban, mind az alomban. 

A penészgombák gombamérgeket, ún. mikotoxinokat is termelnek, amelyek az állatok számára egészségkárosító hatásúak. Leginkább hasmenést, kólikát, máj- vagy vesepanaszokat, idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak. Gyenge kondíciójú lovakra veszélyesebbek.

A takarmányok mikotoxin tartalmának felszívódása az állatok bélcsatornájából kötőanyagokkal, vagyis adszorbensekkel csökkenthető. Ezek nagy aktív felülettel rendelkeznek, amivel magukhoz kötik a mérgeket, de ugyanígy egyes vitaminokat és ásványi anyagokat is. Mikotoxin-adszorbens például a lovasboltokban is forgalmazott szervetlen zeolit, vagy a szerves élesztősejtfal kivonatok, egyes huminsav származékok. A zeolit részben csökkenti a takarmányból felszívódó gombatoxin-mennyiséget, de nagyobb mennyiségű használatát az egyéb, hasznos anyagok megkötése miatt jobb nem túlzásba vinni, azaz etetése inkább kúraszerűen, vagy penészveszély esetén „tűzoltásra” javasolt. Kis mennyiségű etetése hosszabb távon sem okoz problémát, számos jótékony mellékhatása van. Érdekesség, hogy a zeloit por nagy felületű égési sebek ellátásában is gyógyító hatású.

A gyógynövények a belekben képződött mérgező gázok eltávolításával és gyulladáscsökkentéssel képesek korrigálni az ártalmas hatást. 2014-ben egy kaposvári lótakarmányozási kísérlet bebizonyította, hogy a NOSPAS recept nem csak javítja a takarmány emészthetőségét, de bizonyos fokig kompenzálja a penészes takarmány emésztéssel kapcsolatos negatív hatásait is.

Egy csikó, a hortobágyi Przewalski ménesből. Fotó: Haga Zsuzsanna

NOSPAS gyógynövénykeverék emésztésre gyakorolt hatását egy etetési kísérletben vizsgálta Such Nikolett (leendő állattenyésztő mérnök, a Pannon Egyetem Georgikon Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszéken, Dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus konzulens irányítása mellett. A kísérlet során arra az érdekes megállapításra jutottunk, hogy a NOSPAS gyógynövényei nemcsak az emészthetőséget javították (széna és trágya szárazanyag tartalmának összehasonlítása kontroll csoporttal), képesek voltak ellensúlyozni a kísérlet során véletlenül fellépő romlást a takarmány minőségében. A gyakorlatban ez már többször bebizonyosodott: a kismértékben penészes széna káros hatását jelentősen képesek lecsökkenteni a gyógynövények, valószínűleg a magas illóolaj-tartalmúak, hiszen mikrobaölő, fertőtlenítő, antioxidáns és görcsoldó hatásuk is van. 

A mérgek felhalmozódása lassú folyamat, és többnyire idő kell, míg szembetűnő tüneteket produkál. Az alábbi apró jelek utalnak a méregtelenítés hiányára:

 • fáradékonyabbnak tűnik a ló, mint korábban (látszólag ok nélkül), ilyenkor segít a TOXIL recept
 • a fáradékonyság fejfájással jár (mogorva, morcos, támadó, kedvtelen, engedetlen a ló) – érdemes kipróbálnof a VALEST receptet
 • időnként visszatérő patairha-gyulladása van – segít a HOT-REHA
 • bőrbetegségek, különösen ekcéma, korpa, allergia (kivakart faroktő, foltokban szőrkopás) – EKCE recept és EKCEWIN recept
 • elhúzódó szőrváltás (esetleg fogyással kisérve) – NOSPAS PLUS recept
 • ritkuló sörény, farok, szőrzet fénytelensége, sprődsége – BILA recept
 • kellemetlen lehellet (fogápolás után is, gyomorból jön) – NOSPAS recept
 • változó állagú trágya (eleinte kemény, később hígabb) – CORON recept
 • a megszokottnál bűzösebb vizelet – KIDNI recept
 • igen erőteljes szagú izzadás
 • gyakran visszatérő fertőzések (immungyengeség) – IMMUN recept
 • tavaszi pollenallergia – ALLERG recept
 • nyirokérgyulladás – LIMSTA recept
 • csontkinövések, pókok, elcsontosodás az ízületekben – CALTO recept
 • ízületi gyulladások – HOLA recept
 • férgesség – DEVOR recept
 • rendszeres féreghajtás és szteroidkezelés után májregenerálás szükséges – HEPA recept

Ha már nagyon sok a szervezetben a méreganyag, akkor az általában a bőrben, az ízületekben és a patákban rakódik le. Ezt a folyamatot a mozgáshiány felerősíti. Ezek kialakulása megelőzhető májvédő, veseműködést serkentő és vérkeringést fokozó gyógynövényekkel, valamint rendszeres mozgással, karámoztatással. Ha hosszabb időn át nincs méregtelenítve a szervezet, akkor bizonyos szervekben kóros szövetelváltozások, akár rosszindulatú daganatok is keletkezhetnek.

Ópusztaszeri Akhal Ménes. Fotó: Haga Zsuzsanna

Minden krónikus betegség célzott kezelését illene egy méregtelenítő kúrának megelőznie. Ellenkező esetben a gyógyszerek felszívódása is kérdéses, de leginkább a szervezet öngyógyító mechanizmusa működik kis hatásfokkal, mert erejét a mérgek elleni küzdelem veszi el.

A méregtelenítés során elsősorban az a cél, hogy a szervezet öngyógyító képességét erősítsd. A máj, a vese, a belek, a bőr, az immunrendszer és a tüdő mind képesek méregteleníteni „gazdájukat”.

Ha működésük meggyengül, és funkciójukat nem tudják hatékonyan ellátni, akkor külső segítségre szorulnak. Erre alkalmasak a gyógynövények, akár zeolitokkal, akár alternatív módszerekkel, mint masszázzsal vagy akupunktúrával kiegészítve.

Gyógynövények közül a májregeneráló, májsejt-védő, vizelethajtó, bélműködést serkentő, izzasztó, vérkeringést javító, immunerősítő és mérgeket megkötő herbákkal kezeld a méreg-felhalmozódást.

A Fitocavallo gyógynövény-receptek zöme egyben méregtelenítő hatású is. A bőrbetegségekre, patairha-gyulladásra, allergiára, idegrendszeri zavarokra készült receptek célja, hogy a szervezet önmagától álljon helyre, és ezt a herbák segítségével többnyire sikerül is elérni.

 
2015.03.09. Marton Zsófia, Fitocavallo.hu
Fotók: Haga Zsuzsanna, Pinterest.com

 

Hozzászólások