keresés a lovardák között


Lipicai lovak sikere Bordeauxban

Február első hétvégéjén a franciaországi Bordeauxban rendezték meg a négyes fogathajtók utolsó fedeles világkupa fordulóját, ahol Ijsbrand Chardon lipicai fogata az első helyen végzett! Bordeauxban a lipicai lovak ismét, már sokadszorra bebizonyították, hogy nem lehet kiírni őket a nemzetközi fogathajtó sportból, noha az európai gazdag lótenyésztő elit évtizedek óta mindent elkövet azért, hogy ez sikerüljön.

 

Szabadtéri versenyeken hozott szabálymódosítások (ami a lipicai lovaknak nem kedvezett), erős bírói befolyás és megfelelően nagy propaganda – mind, mind a lipicai lovak hátérbe szorítására irányultak. Szerencsére ez eddig nem sikerült, hiszen - ha csak a tavalyi évet nézzük - Lázár Zoltán a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság versenyzője lipicai fogatával fölényesen nyerte a világranglistát.

A fedeles versenyek ugyan még nem tekinthetnek vissza jelentős múltra, de már ebben a versenyszámban is az elejétől kezdve azt hangoztatták a félvér ló pártiak, hogy a lipicai lovak nem lesznek alkalmasak erre a modern versenyzési formára.

Fotó: Horse-today.de

A lipicai lovakat kevésbé párolók szerint a lipicaiak nem elég gyorsak, nem elég robbanékonyak, és nehezen fordíthatók a nagyon nehéz és technikás akadályokban. A negatív kritikák ellenére a lipicai lovak minden évben ott vannak a fedeles világkupákon.

A lipicai lovak 2007-ben szenzációs eredményt értek el, amikor a holland Ijsbrand Chardon Budapesten a Lovas Világkupán Dobrovitz Józseftől kölcsön kapott lipicai lovakkal győzni tudott. (A fogatban akkor még volt egy félvér ló is.) Az újabb lipicai siker nem váratott sokat magára, hiszen Dobrovitz József a következő évben több világkupa versenyt is meg nyert lipicai lovaival.

 

A harmadik lipicai szenzáció pedig az volt, mikor Ijsbrand Chardon (aki nem mellesleg minden idők legeredményesebb négyes fogathajtója) megvásárolta Dobrovitz Józseftől lipicai fogatát. Gondoljunk csak bele! Ijsbrand Chardon lipicai lovakat vásárolt Magyarországról, egy holland fogathajtó, akinek a hazájában világszínvonalú lótenyésztés folyik! Ez magáért beszél, nem kell hozzá semmilyen magyarázat.

Most pedig Chardon Bordeauxban szenzációs idővel győzni tudott lovaival! Gratulálunk neki!

Azt gondolom ezek a nagyszerű lipicai lovak, megérdemlik, hogy név szerint is meg említsem őket:

  • Illem
  • Maestoso X-28 Fegyenc
  • Inci
  • Maestoso X-30 Mágus

Bordeauxban az is eldőlt, hogy Dobrovitz József, Ijsbrand Chardon, Koos De Ronde, Werner Ulrich és Bolyd Exell mellé, a lipcsei döntőhöz a kétszeres egyéni világbajnok Tomas Eriksson csatlakozhat.

Bordeauxi eredmények:

  • 1. hely: Ijsbrand Chardon
  • 2. hely: Tomas Eriksson
  • 3. hely: Werner Ulrich

A világkupa döntőjét 2011. április 27. - május 1. között rendezik Lipcsében.

Szerző: Tóth István


 

Ijsbrand Chardon csodás lipicai fogatáról készült videó:

 


 

A Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság méneséről készült videó:

 


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés