Öttusa

Az öttusa

A 19. században egy fiatal francia lovassági tisztnek sürgős üzenetet kellett a célba juttatnia. Végiglovagolt az egyenetlen terepen, ellenséges vonalakon át, míg valaki kivont karddal útját nem állta. Párbajban legyőzte ellenfelét, de közben egy másik ellenséges katona kilőtte alóla a lovat. Miután egy lövéssel leterítette ezt a katonát is, a tiszt futva folytatta útját. Végül egy vad folyót átúszva, átadta a fontos üzenetet. A legenda szerint így született meg az öttusa.

A kép illusztráció

Az öttusa először az 1912-es stockholmi olimpián mutatkozott be, a 2000-ben megrendezett olimpián pedig már szerepelt a női öttusa is. A verseny egy napon zajlik, és öt számból áll.
A lövészet az első versenyszám, melyet a körmérkőzéses vívás követ. Ezután jön a szabad stílusú, kétszáz méteres úszás, majd a díjugratás. A versenyzőknek húsz percük van kiismerni a lovat, mielőtt az ugratás elkezdődne. Végül 3000 méter futás zárja a versenyt. A versenyzőket pontjaik alapján sorban indítják, ezért aki először lépi át a futás célvonalát – az lesz az olimpiai bajnok.

Frissítve: 2024.01.19.
Fotó: Canva


 

Hozzászólások