A következő 1 hét: Változékony, csapadékos idő!

A következő 1 hét: Változékony, csapadékos idő!

A következő 1 hét időjárása markánsan különbözni fog az előző héttől, vége az egyhangúságnak és sajnos vége a kellemes időnek is, bár a mezőgazdaságban élők már nagyon várják a csapadékot!

Kedd reggelre az éjjel érkező hidegfront, illetve az ahhoz kapcsolódó mediterrán ciklon felhőzete fogja betakarni az egész Kárpát-medencét, erős, helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél fog fújni, a Békéscsaba-Budapest vonaltól délnyugatra eső várható. A csapadék északkelet felé fog haladni, de csak késő este hagyja el hazánk területét.
A hőmérséklet a kora reggeli órákban északkeleten 0, +2 fok között alakul, máshol 8-10 fokot mérhetünk. Napközben 8, 15 fokig emelkedik a hőmérséklet, csupán a déli tájakon lehet 13-15 fok, az ország döntő részén 8-10 fok közötti értékeket mérhetünk. Késő estére 5, 8 fokig hűl a levegő.
Csapadékos, hűvös, szeles napnak nézünk elébe, ha tehetjük ne erre a napra időzítsük a szabadtéri tevékenységeinket.

Szerdán kora reggel a Tiszántúlon gyengén felhős lesz az ég, máshol erősen felhős, borult égre tekinthetünk fel, a hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, északkeleten, északon lesz a hűvösebb. Napközben 10, 15 fokig melegszik a levegő, a hűvösebb idő továbbra is északkeleten várható. A déli, délkeletei szél napközben megélénkül, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Csapadék a késő délutáni órákig nem várható, ekkor egy hidegfront közelíti meg Magyarországot, melynek előterében szórványosan kell záporokra számítani.
Késő este 8, 14 fok várható.
Összességében egy kellemesebb, lényegesen szárazabb idő várható, de a Dunántúlon sokfelé felázott a talaj, körültekintően túrázzunk, tereplovagoljunk.

Csütörtökön kora hajnalban újabb hidegfront érkezik, a front áthaladtát záporok, zivatarok követik, illetve nagy területen erősödik meg a nyugati, délnyugati szél, amelyet viharos lökések kísérnek majd. A front délnyugat-északkelet irányban halad, a front vonalán az egyes cellák dél felől észak felé fognak mozogni. Jelentős, helyenként igen jelentős csapadék hullhat. A hőmérséklet reggel 5, 15, napközben 10, 22 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb, északon a leghidegebb. Késő estére 8, 14 fokig csökken a levegő hőmérséklete. A csapadékzóna csak pénteken délelőtt hagyja el az országot.
Összességében egy nagyon szeles, csapadékos, viharos nap várható, ha tehetjük halasszuk el a szabadtéri tevékenységeket.

Pénteken kora reggel a keleti határ mentén még gyengén eshet az eső, borult lesz az ég, általában 8 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, de északon 5-7 fok várható. A mérsékelt északi szelet északnyugaton élénk, erős lökések kísérhetik. Napközben marad a borult idő, a Tiszántúlon többször is eleredhet az eső, de jelentős csapadék már nem várható. A hőmérséklet csúcsértékei 10, 14 fok között várhatóak, napközben néhány fokot melegedhet az idő. Késő estére 5 és 10 fok közé hűl a levegő.
Összességében egy kellemetlen, hűvös napnak ígérkezik a csütörtök, borult idővel, északnyugaton élénk széllel. A felázott talaj miatt szabadtéri tevékenység csak fokozott óvatossággal végezhető!

Szombaton reggel borult lesz az ég, helyenként pára és ködfoltok is kialakulhatnak, a hőmérséklet -1 és +8 fok között várható, északon az alacsonyabb értékekkel, míg délkeleten a magasabbakkal. Erősen felhős, borult idő várható egész nap, a déli határ mentén jelentéktelen eső lehet. Az északi, északnyugati szél a Dunántúl északi felén megélénkül, erős lökések kísérhetik, máshol gyenge, mérsékelt légmozgás várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10 és 14 fok között alakul, késő estére 0, +5 fok lesz.
Összességében borult, hűvös idő várható, északnyugaton kellemetlen széllel, még mindig kissé nedves talajjal de kellő körültekintéssel már lehet a szabadban sportolni, tevékenykedni.

Vasárnap kora reggel -5, +5 fok között várható a hőmérséklet alakulása, északon a hidegebb, délen az enyhébb értékekkel. Egész nap borult lesz az idő, csupán délkeleten szakadozhat fel rövid időre a felhőtakaró. A reggeli ködfoltok napközben feloszlanak, a hőmérséklet csúcsértéke 13, 20 fok között várható, délkeleten a magasabb, északon az alacsonyabb értékekkel. A légmozgás enyhe lesz, csapadék nem várható. Késő este 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk.
Összességében délen, délkeleten kellemes napnak ígérkezik, míg északon ködös, párás idő várható. Lovaglásra, túrázásra alkalmas idő várható, de készüljünk réteges öltözettel!

Hétfőn 5, 10 fokra ébredhetünk, egész nap borult lesz az ég, csupán délkeleten pillanthatjuk meg időnként a napot. A nyugati, északnyugati szél napközben megélénkül, a déli óráktól megerősödik, csak délnyugaton, illetve északkeleten lehet enyhe a légmozgás. Csapadékra az északi, északkeleti területeken számíthatunk, jelentéktelen záporok formájában. A legmelegebb órákban 12, 15 fokot mérhetünk, késő estére 5, 10 fokig hűl a levegő.
Összességében borús, szeles, hűvös időben lesz részünk, az ország nagy részén kellemetlen lehet a szabadban tartózkodni, amit helyenként az ismétlődő csapadék is tovább ront.

Összefoglalva: A következő napokban frontok és ciklonok fogják váltogatni egymást, sok csapadék hullhat, egy része záporos, sőt zivataros formában. A szél is sokat fog fújni, illetve az időszak második felében megjelennek a ködfoltok is. Az elmúlt hét enyhébb időjárása a múlté, ez a hét a változékonyságról fog szólni.

Agrometeorológia: A csapadékos időjárás miatt a Dunántúlon szinte lehetetlen lesz talajmunkákat végezni, de a Tiszántúlon a végre megérkező csapadék segítheti a talajok művelhetőségének javulását, illetve az elvetett őszi gabona erősödését. A szeles, párás időben nehezebb lesz a fák lemosó permetezését elvégezni.

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

 

Hozzászólások