A következő 1 hét: Ciklonok határozzák meg időjárásunkat!

A következő 1 hét: Ciklonok határozzák meg időjárásunkat!

A következő 1 hétben egymást fogják érni a ciklonok, így kissé változatos lesz időjárásunk, lássuk a részleteket!

Kedden a hétfőn érkezett ciklon hidegszektorában további lehűlés érkezik, a kora reggeli órákban -5, +3 fokra számíthatunk, északon, északkeleten lesz a leghidegebb. Napközben többször megnövekszik majd a felhőzet, de csapadék csak elszórtan, inkább a Dunántúlon lehet. Napközben +8, +10 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete, azonban a Tiszától nyugatra, illetve északkeleten megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, északnyugaton viharos lökések is várhatóak. Késő estére +2, +5 fokig hűl a levegő.

Összességében: Változóan felhős idő várható, erős, olykor viharos széllel, 10 fok körüli maximumokkal. A Tiszántúlon kora délután érdemes lesz kicsit a szabadban tartózkodni, de az ország többi részén csak a szélvédett helyeken lehet kellemesen eltölteni az időt.

Szerdán reggel gyenge, mérsékelt lesz a nyugati szél, -3, +2 fok közötti minimumokat mérhetünk. Napközben megerősödik majd szinte országszerte viharossá fokozódik az északi szél, észak felől csapadéktömb érkezik. A magasabb helyeken, illetve északkeleten havazás, máshol eső várható. A nagyobb mennyiség északkeleten hullhat.

A maximumok +3 és +10 fok között alakulnak, északkeleten lesz a hidegebb. A csapadékzóna az esti órákban kelet felé távozik, mögötte kiderül az ég. Késő este -2, +4 fokot mérhetünk. Jelentős mennyiségű csapadék (5mm felett) kis eséllyel északkeleten, keleten hullhat.

Összességében: Szeles, csapadékos, borult idő várható, kifejezetten kellemetlen lesz az időjárás. Ha nem muszáj, ne menjünk ki.

Csütörtökön reggel többnyire gyengén felhős lesz az ég, -2, -4 fokot mérhetünk a kora reggeli órákban. A déli szél napközben helyenként megélénkül, északnyugaton megerősödik. A legmagasabb hőmérsékleti értékek +8 és +10 fok között alakulnak. Délután nyugat felől vastag felhőtakaró érkezik, de csapadék nem várható. Késő estére -2, +3 fokig hűl a levegő.

Összességében: Az előzőn napokhoz képest lényegesen enyhébb lesz az idő, ami elsősorban a gyengébb légmozgásnak, illetve a több napsütésnek köszönhető. Érdemes kicsit a szabadban lovagolni, kertészkedni, akár túrázni is. Ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről, ha elbújik a nap, azonnal hűvösebben fogjuk érezni magunkat!

Pénteken kora reggel -5 és +1 fok közötti hőmérsékletekre készülhetünk, északkeleten lesz a leghidegebb, délnyugaton, nyugaton a legenyhébb a reggel. Gyengén, közepesen felhős égre tekinthetünk fel, majd napközben vastagodni fog a felhőtakaró, többfelé is kialakulhat kisebb eső, záporeső, a hegyekben hózápor. Napközben megélénkül az északi szél, a Dunántúlon meg is erősödik. A maximumok +8 és +12 fok között alakulnak, északkeleten lesz hűvösebb, késő estére +2, +5 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Délelőtt még kellemes, naposabb lesz az idő, majd mindenhol beborul az ég, a Dunántúlon megerősödik az északi szél. Záporos csapadék is várható, így érdemes nem túl nagy távokat tervezni, illetve esőruhával is készülhetünk, ha túrázni indulunk.

Szombaton kora reggel -3, +2 fok várható, borult lesz az ég, helyenként még eshet az eső is. Élénk lesz az északi szél, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A délelőtt folyamán megszűnik a csapadék, napközben +7, +10 fok várható, északkeleten lesz hűvösebb. A délutáni órákban szaknyugat felől felszakadozik a felhőzet, de néhány órára csak északnyugaton süthet ki a nap. Késő este +3, +5 fok lesz.

Összességében: A Dunántúlon erős, máshol élénk szél várható, a reggeli órákban megszűnő csapadékkal, 10 fok körüli maximumokkal. Szélvédett helyen viszonylag kellemes lesz az idő, de a napsütés hiánya ronthatja a kedvünket.

Vasárnap a hét leghidegebb reggele várható, északon -10 fok körüli értékekkel, de délen sem lesz 0 foknál enyhébb a levegő. Gyengén felhős, derült idő várható, több órás napsütéssel, azonban az északi szél délelőtt feltámad, napközben erős széllökések várhatóak, szinte országszerte. A maximum hőmérsékletek +5, +10 fok közötti maximumokkal, délen a magasabb értékekkel. Késő estére 0, +2 fokig hűl a levegő.

Hétfőn reggel -5, -10 fok várható, északon, északkeleten lesz a leghidegebb. Változóan felhős lesz az ég, de néhány órára mindenhol kisüthet a nap. A hőmérséklet csúcsértéke +5, +8 fok között várható, az északi szél helyenként megélénkül. Csapadék nem várható, késő estére +2, -4 fok közé hűl a levegő.

Összességében: A hideg reggel hűvös, változóan felhős nap követi, néhány órára azért a nap is kisüt majd. Csapadék ugyan nem, de élénk szél kialakulhat. Ha kellően felkészülünk az időjárás viszontagságaira, kellemesen eltölthetjük az időt a szabadban.

Összefoglaló: Ahogy az elején is írtam, ciklonok határozzák meg az időjárást, így szeles idő várható, egyre hűvösebb reggelekkel és nappalokkal. Csapadék nem sok várható, az is döntően záporos formában.

Agrometeorológia: a meleg, száraz periódust egyre hűvösebb, de továbbra is inkább száraz időszak követi. Az Alföldön már aszály van nagy területen, ez sajnos nem fog enyhülni, csak tovább súlyosbodik majd. A hét második felétől el kell kezdeni a fagy elleni védekezést a kajsziültetvényeken is, ahol már virágba borultak a fák, ez jellemzően a Kiskunságban történt meg.

A tavaszi lemosó permetezéseket a szél hátráltatja, amennyiben szélcsendes, fagymentes időszak van, azonnal permetezzünk. Az érzékenyebb növények vetésével érdemes kivárni, március eleje még erős fagyokat hozhat, országszerte!

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila
2022.02.21.

Hozzászólások