Bemutatkozik a Mini shetland póni!

Borsosné Gyöngyösi Szilvia vagyok, a Puszta Gyöngye Mini Póni Farm tulajdonosa. Én, és a férjem mini shetland pónikat tenyésztünk már sok-sok éve. Szeretnénk ezt a fajtát bemutatni a tenyésztő szemszögéből azoknak az embereknek, akik kíváncsiak erre a lófajtára, akiknek esetleg már van, ezután szeretnének tartani, vagy csak pusztán imádják őket!

Származás

A shetland pónik, bár nevük ezt sejteti, eredetileg nem a Shetland-szigetekről származnak. Ezeknek a kislovaknak az első nyomai Skócia északi részén találhatók. Azt csak sejthetjük, hogy hogyan kerültek az Orkney – és Shetland szigetekre: Esetleg egy réges-rég létezett hídon át vándoroltak be, de sokkal valószínűbb, hogy bevándorló törzsek vitték őket magukkal a hajón. Ezeket a szigeteket kőkor óta lakják. Ezért nevezik e régi pónifajta hazájának a Shetland- és az Orkney–szigeteket, de „ős” hazájuknak tulajdonképpen Skócia tekinthető.

Természetük

Ez a lófajta, méretéből és természetéből adódóan kiválóan alkalmas hobbiállatnak, kisgyermekek első lovacskájának, vagy akár terápiás célra is, mint az amerikai minilovak! Kiváló társa lehet a gyermekeknek, akivel megtanulhatják a lóval való bánásmódot, a biztonságos ülést lóháton, illetve kiválóan használhatók fogatban is. Gyorsan tanulnak, de azt is hamar felismerik, hogy hogyan tudnak védekezni, a szakszerűtlen bánásmód ellen. Ezeket a helyes lépéseket szeretnénk megtanítani, átadni írásainkkal, videóinkkal hónapról hónapra!

Nagyságuk

86 cm-ig tekintjük őket mini shetlandnak, 87-107 cm között normál shetlandnak.

A táplálás és a tartás feltételei

A shetlandok táplálékban szűkös területekről való származásuk miatt, más fajtáknál jobban hajlamosak az állandó evésre. Nálunk a legelési lehetőségek lényegesen jobbak, mint eredeti élőhelyükön, éppen ezért hamar elhíznak, vagy ami még rosszabb, patairha-gyulladásuk lehet. Fontos számukra a tágas kifutó, egy nyitott beálló, friss ivóvíz, és só. Nyáron elég nekik a legelő, télen pedig jó minőségű széna. Az oltás, féreghajtás, pataápolás ugyan az, mint a nagylovaknál. A shetland pónik nem játékszerek, hanem érzékeny lelkű csodás élőlények, amelyeknek az igényeit, testbeszédét ismerünk kell! Vásárláskor számolnunk kell azzal, hogy akár 40 évig is élhetnek!

 

Borsosné Gyöngyösi Szilvia
Fotók: Puszta Gyöngye Mini Póni Farm
2022.02.23.

Hozzászólások