Előrejelzés hétvégére: Felhős, szeles napok jönnek!

Előrejelzés hétvégére: Felhős, szeles napok jönnek!

Pénteken korra reggel 0 és -10 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb az Északi-középhegység területén, a legenyhébb délkeleten lehet.

Többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, de a nyugati határ mentén lehetnek napos területek is. Az északi szél a Tiszától nyugatra megélénkül, a Dunántúlon megerősödik, ott viharos lökések kísérhetik! A legmelegebb órákban +8, +12 fokot mérhetünk, de északkeleten ennél hűvösebb is lehet, míg a déli országrészben esetleg 1-2 fokkal melegebb.

Napközben marad az erősen felhős égbolt, gyakori felhőátvonulásokkal, délután kezdetben a délnyugati országrészben lehet kisebb eső, majd az Északi-középhegységben záporok, hózáporok. Késő estére 0, +3 fokig hűl a levegő, jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék nem várható.

Összességében: A hideg reggel után 10 fok körüli maximumok várhatóak, de a Dunántúlon az erős szél jelentősen rontja a hőérzetünket. Ha túrázni, lovagolni támad kedvünk, öltözzünk rétegesen, délnyugat és északon pedig készüljünk csapadékra is!

Szombaton -6 és +3 fok közötti értékekre ébredhetünk, többnyire borult lesz az ég, csak északnyugaton szakadozhat fel a felhőzet, míg a középső és délkeleti tájakon kisebb eső is lehet. Délelőtt megszűnik a csapadék és a napot is megpillanthatjuk a felhők között, de a Tiszától nyugatra ismét megerősödik az északi szél, melyet elsősorban északnyugaton viharos lökések kísérhetnek.

A legmagasabb hőmérsékleti értékek +8, +12 fok között várhatóak, késő estére +2, +5 fok közé hűl a levegő. Jelentős csapadék ezen a napon sem várható.

Összességében: Borult, erősen felhős napunk lesz, szórványosan, elsősorban a Dunától keletre jelentéktelen csapadékkal a reggeli órákban. A Dunántúl nagy részén erős, helyenként viharos lehet majd a szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás.
Ha kirándulni megyünk készüljünk fel ruhával, a szeles, árnyékos helyeken kifejezetten hideg, míg a szélvédett, napos területeken egészen enyhe idő lesz.

Vasárnap reggel -4, +2 fok várható, északon lesz hidegebb. Kora reggel délen még erősen felhős, borult lesz az ég, délnyugaton záporok, a Mecsekben hózápor is lehet. Napközben észak felől kiderül az ég, majd erős gomolyosodás kezdődik.

Az északkeleti szél országszerte megerősödik, helyenként viharos lökések kísérhetik. A déli órákban +8, +10 fokot mérhetünk.

Késő délután újabb záporos csapadéktömb érkezik, először északon, majd a Dunántúlon kell számítani havas esőre, fagyott esőre, hódarára, illetve havazásra. Megmaradó hóréteg csak a magasabb hegycsúcsokon alakulhat ki, ott is inkább lepelnyi, máshol azonnal elolvad a hó. Késő este -2, +2 fokot mérhetünk.

Összességében: Erősen felhős nap várható, csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet, a hőmérséklet kicsivel +10 fok alatt tetőzik. Az északkeleti szél erős lesz, ami tovább rontja a hőérzetet. Sajnos a hózáporok már sötétedéskor érkeznek, így nem sok értelme lesz fellátogatni a hegyekbe, illetve ott sem alakul majd ki tartós hótakaró, máshol pedig esetleg látványhavazás lehet.

2022. 02. 25.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila
Kép forrása: Canva

Hozzászólások