Előrejelzés hétvégére: Eső, havas eső, havazás!

Előrejelzés hétvégére: Eső, havas eső, havazás!

A következő napok is téliesen telnek, sok csapadékkal, esővel, havas esővel, hóval!

Pénteken kora reggel a Tiszántúlon még eshet az eső, illetve az Északi-középhegységben havazhat, de nyugat felől megkezdődik a felhőzet feloszlása. A hőmérséklet +1, +3 fok között alakul, de északon -1, -2 fok is lehet.
Az északi szél megerősödik, helyenként viharos lökések kísérhetik.
Délelőtt egyre nagyobb területen süt ki a nap, délutánra már csak a keleti határ mentén maradnak borult területek, a napsütés ellenére azonban csupán 4 és 6 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
Késő estére -2, -7 fok közé hűlik a levegő, a déli tájakon lesz enyhébb az idő.

Összességében: Keleten egész nap borult, máshol közepesen, gyengén felhős lesz az ég, azonban az erős, időnként viharos lökésekkel kísért északi szél, valamint a hideg időjárás miatt erősen fel kell öltözni, ha a szabadban szeretnénk tartózkodni.

Szombaton a legalacsonyabb hőmérsékletek -5, -12 fok között alakulnak, északon lesz a leghidegebb, délen a legenyhébb az idő. Felhős időnk lesz, a nap csak helyenként bukkanhat elő a reggeli órákban, majd 1-2 óránnyi napsütés is lehetséges, mielőtt nyugat felől újra megvastagszik a felhőtakaró. A déli szél helyenként megélénkül, a Dunántúl északi felén megerősödik, ott viharos lökések is kísérhetik. A legmelegebb órákban 0 és 5 fok közötti értékekre számítsunk, délkeleten lesz a legenyhébb az idő.
A késő délutáni óráktól egyre több helyen ered el az eső, az ország északi felében havasesőre, a magasabban fekvő helyeken hóra számíthatunk. Késő estére 0, -4 fok közé hűlk a levegő.

Összességében: Igen hideg lesz a reggel, elsősorban északon, majd napközben kevéssel fagypont fölé melegszik a hőmérséklet. A szél többnyire gyenge, mérsékelt lesz, így a szabadban ismét alkalmunk lehet lovagolni, de vigyázzunk a felázott talaj jelentős balesetveszélyt hordoz!
A magasabb hegyeinkben (elsősorban a Kékesen) hótakaró alakul ki, érdemes felmenni egy rövid túrára, megfelelő műszaki állapotú autóval!

Vasárnap reggel borult, sokfelé esős lesz az idő, 0, -5 fok várható kora hajnalban, gyenge, mérsékelt lesz a délies szél. Napközben marad az esős, havas esős idő, a hegyekben továbbra is havazhat, ott 10 centi feletti hóréteg is kialakulhat, elsősorban a Bükk és a Mátra magasabb csúcsain. A szél napközben északivá válik, és a Dunántúl északi felén megerősödik. A csúcshőmérsékletek +2, +8 fok között alakulnak, késő estére -2, +3 fokig hűl a levegő, az ország nagy részén jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék várható.

Összességében: Igazi esőnap lesz, a hegyekben, elsősorban az Északi-középhegységben komolyabb havazással. Szél ugyan nem várható, de az alacsony hőmérséklet és a csapadékos idő rossz kombináció.

Összefoglalva: Az időjárás ezen a hétvégén sem lesz túl kegyes hozzánk, azonban ha imádjuk a havat, érdemes kiruccani a Kékesre, esetleg a Bükk-fennsíkra, ahol komolyabb hóréteg is kialakulhat, igazi Mikulás ajándékként.

 

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila

Hozzászólások