CSI*, CSI** és CSIU25 Díjugrató verseny Budapesten, 2021.

Nagyon izgalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött az idei Nemzetközi Díjugrató verseny résztvevői.

Az utolsó nap Grand Prix számában 34 versenyzőt láthattunk, ahol a lovasok csak egyetlen lóval indulhattak. A 34 lovasból összesen 8 teljesítette hibátlanra a pályát, akik így továbbjutottak az összevetésbe.

A 8 hibátlan lovas között három eredményes magyar lovas szerepelt: Kalán Eszter, aki a szombati nap legeredményesebb magyar lovasa lett a 145 cm-en 5. helyezéssel Garéza nevű lovával; Czékus Zoltán, aki az idei legeredményesebb magyar lovas Carundy nyergében ment hibátlanul; és ifj. Lázár Zoltán Diablo nevű lovával.

Az összevetést Stefan Eder osztrák lovas nyerte elképesztően tehetséges lovával, Dr. Scarpo-val, aki egész hétvégén kitűnően szerepelt.

A hétvégén a minősítő pontok alapján a Gold Tour legeredményesebb magyar lovas versenyzője Kalán Eszter és Gareza!

A hétvégi verseny további számai a következő képpen alakultak:

A pénteki napot a Bronze Tour nyitotta meg hiba-idős versenyével 120 cm-es magasságon. A pályán 11 akadály és 12 erőkifejtés volt a lovasoknak, egy összetett ugrással. Első helyen végzett Kiss Lizanna Agropoint Cojano nyergében, mögötte Burucs Borbála Noblesse, Koltai Zorka Rádiháza Garnier.

Az U25-ös versenyszámban, 130 cm-es magasságon ifj. Szuhai Gyula győzedelmeskedett Perthy Jackson nyergében. Őt követte Magyar Balázs és Lady Winner, majd Gimesi Lorena és Timpex Fegyenc.

A Silver Tour pénteki versenyszáma szintén 130 cm volt. Krucsó Szabolcs és Chippendale volt a leggyorsabb hibátlan páros Buza Patrik Zoltán előtt, aki Janieta VDL-t lovagolta. Harmadikként pedig Ifj. Szabó Gábor és Lifu végzett.

A Gold Tour a legmagasabb versenyszám volt az egész hétvégén. Pénteken 140 cm-en mérték össze tudásukat a lovasok. Első helyen Técsy Attila és Nikidam Breaker. Második helyen az osztrák színekben versenyző Gerfried Puck és Cigol du Parsis Z, akiket Búza Krisztián és Landsdream 2 követett.

A napot a VIP Tour zárta, melyet 110cm-en rendeztek meg. A pénteki utolsó versenyszám első három helyezettje között tized másodpercek döntöttek. Nagyon izgalmas és gyors lovaglásokat láthattunk. A győztes páros Fésűs Gréta és Hunter Dadero Z. Második helyen Benedek Adél és Silva, mögöttük egy tized másodperccel a harmadik helyet Gorzó Eszter és Arwen hozta el.

 

Szombaton Kiss Lizanna újabb győzelmet ünnepelhetett a Bronze Tour-on 120-125 cm-en, immáron Cloé nyergében, őt követte Búza Krisztián Erlinával, harmadik helyen pedig Szuhai Rodrigo és Edward Z végzett.

A mai napon a második versenyszám a VIP Tour volt, ismét 110 cm-en. A pénteki első három helyezett szombaton is bravúrozott és ismét nagyon közel értek egymáshoz időben, de a leggyorsabb Gorzó Eszter és Arwen lett. Fésűs Gréta és Hunter Dadero Z a második helyet hozta el a pénteki győzelem után, őket követte Benedek Adél és Silva, mindössze háromszázad másodperccel.

A CSIU 25-ös versenyszámot szombaton Tóvári Eszter és Sáripuszta Indigó nyerte, akik pénteken a hatodik helyet szerezték meg szintén hibátlan lovaglással. Mögöttük újra megszerezte a második helyet Magyar Balázs és Lady Winner, őket pedig Osztovics Péter és Laguilot Z követte a dobogón.

A 135 cm-en megrendezett Silver Tour szombati számát Jörne Sprehe német lovas szerezte meg Solero 79 nyergében, éppenhogy megelőzve a hibátlan és gyors lovaglású Krucsó Szabolcsot és Chippendale-t. Mögöttük harmadik helyen osztrák színekben Gerfried Puck és Cigol du Parsis Z következett.

A szombati nap utolsó versenyszámában az osztrákok vették át a vezetést. A leggyorsabb hibátlan lovaglást Stefan Eder-től láthattuk Dr. Scarpo nyergében, őt követte Gerfried Puck és Melody VD Smidshoeve, majd Fritz Kogelnig jun. BG Ziro Percent nyergében.

A 145 cm-en megrendezett versenyszámban a legeredményesebb magyar lovas Kalán Eszter és lova Gareza volt, akik hihetetlenül könnyed és összeszedett lovaglással, hibátlan pályával az 5. helyet szerezték meg. A már összeszokott páros a pénteki 140 cm-es Gold Tour-on szintén hibátlan pályával a 11. helyen zárt.

 

Vasárnap reggel 8-kor kezdődött a VIP Tour 115cm-en, melyet még mindig az előző napokban is meghatározó három lovas páros határozott meg. A kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszámot Benedek Adél és Silva 127 nyerte, mögöttük csupán hét századdal lemaradva Gorzó Eszter és Arwen szerezte meg a második helyet. Harmadik helyen pedig Fésűs Gréta és Hunter Dadero Z.

A Bronze Tour vasárnap 125 cm-en csak időre menő versenyszám volt, melyet Szuhai Rodrigo nyert Jay Jay nevű lovával. Újra második helyen Búza Krisztián és Erlina, mögöttük harmadik helyen Buza Patrik Zoltán és Janieta VDL végzett.

A vasárnapi Silver Tour dobogós helyeit a magyar színekben versenyzők foglalták el. Ifj Szabó Gábor és Sanghata győzedelmeskedett csupán két tized másodperccel megelőzve Szuhai Pétert és Tanja-t. Mögöttük harmadik helyen pedig Kovács Roland és Astral-C kapott helyett.

A hétvége legjobban várt versenyszáma a 145 cm-es Grand Prix versenyszám minden képzeletet felülmúlt. A versenyszámot időre, egyszeri összevetéssel rendezték meg, ezért az első kör hibátlanjaiért kétszer is izgulhattak a nézők. A 34 nevezett lovasból csupán nyolc lovasnak sikerült hibátlant mennie, ezek között pedig összesen három magyar lovas szerepelt csupán: ijf. Lázár Zoltán Diablo nevű lovával, aki az összevetés után elhozta az 5. helyet, Kalán Eszter és Gareza, akik a szombati legeredményesebb magyar lovas páros voltak, vasárnap a 7. helyet szerezték meg az összevetés után egy verőhibával. A harmadik első körben hibátlan magyar lovas Czékus Zoltán és Carundy voltak, akik az összevetésben két hibával a 8. helyen végeztek.

A napot az U25-ös versenyszám zárta 135 cm-en, melyet Bosits Boglárka és Caremos párosa nyert. Mögöttük ifj. Lázár Zoltán és Casper végzett második helyen a bulgár Ivana Angelova és lova Cassai előtt.

 

Minden lovasnak gratulálunk!

2021.12.06.
Holota Beatrix, lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Holota Beatrix, Canva
Frissítve: 2022.08.17.

Hozzászólások