Megalakult az állatvédőrség

Megalakult az Állatvédőrség

 

Ráckevén, a Kis-Duna partján, a Savoyai-kastélyban tartották július 18-án az állatvédőrök toborzását.

A Magyar Állatvédőrség Egyesület (M.Á.V.E.) társadalmi szervezet, amelyet 10 személy alapított. Az első toborzóra több mint 150 állatvédő látogatott el, Soprontól Nyíregyházáig az ország minden pontjáról érkeztek lelkes önkéntesek. Sorjáztak a kérdések a Fehérkereszt Állatvédő Liga képviselőinek, valamint az Állatvédőrség fővédnökének, dr. Szili Katalinnak, az Országgyűlés volt elnökének.

Az állatvédőrök minden olyan állatfaj egyedén segítenek, aki az emberi tevékenységnek vagy mulasztásnak köszönhetően szenvedett pszichikai illetőleg fizikai sérülést. Célul tűzték ki a magyar állattartási kultúra fejlesztését, iskolákban való oktatásának kezdeményezését, illetve az állatkínzásos bűncselekmények megelőzésében, visszaszorításában, felderítésében való közreműködést.

A megkínzott állat lefoglalását a rendőrség gyakorolja, az elkobzást, vagyis a tulajdonosváltozást a büntetőeljárásban a bíróság, a közigazgatási eljárásban az állatvédelmi hatóság (MgSzH hatósági állatorvosa vagy a jegyző) rendeli el.

Az állatvédőr feladata: kapcsolatban állni olyan menhellyel és annak képviselőjével, amely be tud fogadni elkobzásra szánt állatot, és nem viselkedhet sértő módon azokkal szemben, akik erkölcsileg vagy jogilag nem készültek fel még a bennünket körülvevő élővilág tiszteletére. Az állatvédőr elsődleges célja kell, hogy legyen – hasonló módon a hatóságok bűnmegelőzési feladataihoz – a figyelmeztetés, de nem fenyegető, hanem tájékoztató stílusban. A legjobb módszer az oktatás, a rendszeres állatvédelmi előadások szervezése minden korosztálynak.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga 2010. október 5-ig várja további állatvédőrök jelentkezését.

Az Állatvédőrség alapítóinak célja egy országos kiterjedésű állatvédelmi őrség megszervezése, amely lehetővé teszi az állatkínzások megelőzését, illetve észlelését, megszüntetését.

2009-ben Magyarországon 965 esetben érkezett bejelentés a rendőrség felé állatkínzásról, ebből 303 esetben történt vádemelés. Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 2-3 állatot ért olyan súlyos bántalmazás, mely esetében a rendőrség segítségét kérték. És ezek csak az olyan esetek, ahol a szemtanúk tudták hová fordulhatnak… Sajnos azonban az állatkínzások száma ennél jóval magasabb, csak a legtöbb esetben vagy nincsenek szemtanúk, vagy ha vannak is, nem tudják hová, kihez fordulhatnak segítségért.

 

Frissítve: 2023.05.02.
Fotók: Canva

Hozzászólások