Lómentsvár – második esély a lovaknak Gyömrőn

A Kutyamentsvár Állatmenhely 1995 óta szolgálja az állatokat Gyömrőn. A több mint 600 kutya mellett szép számú egyéb állat, köztük 15 ló és szamár is él a tanyájukon. Lovaik története különböző, de mindben közös, hogy a gyömrői állatmenhely jelenti számukra az életet.

Körülbelül tíz éve élnek lovak a Kutyamentsvárnál, bár elsősorban mindig is kutyamenhelyként üzemeltek. Lovaik nagy részét rossz körülmények közül mentették vagy kobozták el, illetve vannak sérült, lovaglásra már alkalmatlan lovak is náluk, melyeket gazdájuk már nem kívánt tovább tartani. A történetek nagyon különbözőek, egy azonban mindben közös: ezeknek a lovaknak a gyömrői Kutyamentsvár az életet jelenti. Ők itt kapták meg a második esélyt az élettől. Szerény körülmények között ugyan, de tisztességesen ellátva, gondozva, szeretetben élik a mindennapjaikat, kortól, nemtől, egészségi állapottól és viselkedéstől függetlenül. 

A Kutyamentsvár Állatmenhelyen élő lovak történetei

Bogár története 2014 májusában bejárta a világhálót. Egy online piactéren hirdették a sovány, láthatóan beteg póni csikót. Menhelyre kerülése után hamar kiderült, hogy azon kívül, hogy meglehetősen visszamaradt a fejlődésben, és a lábállása sem a legtökéletesebb, semmi baja nincsen. Egyszerűen csak nem kapta meg a megfelelő mennyiségű táplálékot. Bogár azóta szépen kikerekedett, és sokat nőtt is, de még mindig nem mondanánk meg róla, hogy már három éves.

Mazsit, a most négy éves kancát volt gazdája kiscsikóként kapta. Sajnos a volt gazda semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett a lótartás terén, Mazsit házi hulladékkal, a kertben megtermett zöldségekkel etették, csak ritkán jutott megfelelő takarmányhoz. A nem megfelelő táplálás következtében kalciumhiány alakult ki a csikónál, mely maradandó fejlődési rendellenességekhez vezetett. Lábai deformálódtak, súlyos bakpata alakult ki nála. Végül hároméves korában került a menhelyre, rossz állapotban. 

Nikolet (Niki) a 23 éves sportló Esztergomból érkezett a Kutyamentsvárhoz. Niki egy csődör támadása során szerzett súlyos és maradandó sérüléseket. Az idős sportló ma már a lehetőségekhez képest jól van. Lába soha nem lesz már tökéletes és a fején is élete végéig viselni fogja annak a szerencsétlen napnak az emlékét.

Lejla a kis szürke póni nem szokványos körülmények között került a menhelyre. Gazdája letartóztatása miatt egyedül maradt. Egy ideig a helyi rendőrök látták el, etették őt lelkiismeretesen. Végül belátták, hogy nem tudnak róla rendszeresen gondoskodni, így került a Kutyamentsvárhoz. Előéletéről szinte semmit nem tudni. 

Füles az öregecske szamár kanca négy éve került a menhelyre. Neve nagyon szokványosnak tűnik, pedig ő tényleg az igazi, Micimackóból ismert Füles! A Magyarországon forgatott Micimackó című filmben ő játszotta Füles szerepét. Majd ahogy az lenni szokott, a forgatás végeztével rá már nem volt szükség, így rövid úton szabadulni akartak tőle. Hátsó lábai nagyon csámpásak, patái elcsavarodottan nőnek, ezért sűrűbben kell körmölni.

Csokit, a póni csődört volt gazdája hozta be a menhelyre, mondván „jó lesz kutyaeledelnek, mert neki már nem kell”. Természetesen Csoki sohasem került a fazékba, és azon kívül, hogy igazi huncut póni egyéniség, semmi baja nincsen. Azóta is boldogan él a menhelyen, a látogató gyerekek kedvence.

Roxy-t, a 16 éves szürke kancát gazdája adta le a Kutyamentsvárnál, mert állítólag patacsontsüllyedése volt és már nem tudott vele többet versenyezni. Roxy szerencsére egyáltalán nem sánta. A menhelyre látogató fiatalok kedvence.

Hercegről, a póni csődörről gazdája mondott le, miután annyira beteg és gyenge volt, hogy már lábra sem bírt állni.  A menhelyre kerülése után Herceg pár hónap alatt szépen felépült. Ekkor megjelent volt gazdája, aki mindenáron vissza akarta kapni. De természetesen nem kapta, és Herceg azóta is boldogan él a menhelyen.

Vándorra egy éppen nyaralni készülő család lett figyelmes, amint az autópályán bandukolt. Senki nem tudta hogyan került oda, a gazdája nem volt a környéken. A család a Kutyamentsvártól kért segítséget, így került Vándor a Kutyamentsvárhoz. Gazdája érdekes módon soha nem került elő.

A menhelyen él még Ezredes a pónicsődör, Panni csacsi, aki kolbásztöltelék lett volna, Tünde a kobzott pónikanca, Indián a 28 éves nyugalmazott herélt, Négus a fekete póni és Szellő kanca, akit nem megfelelő tartás miatt koboztak el Tápiószecsőről.

Ezek a lovak kaptak egy második esélyt az élettől. Most már életük végéig biztonságban lesznek.

Tünde és Szellő a Gyömrői Kutyamenstvár Állatmenhelyen

Az utóbbi időben megnövekedett lólétszám kényszermegoldásokat szült a menhelyen. Néhány ló csak ideiglenes istállókban kapott helyett. A Kutyamentsvár csapata minden évben fejleszt, épít valamit az állatoknak. Tavaly igényes macskakifutók, előző évben pedig kutyakennelek épültek. 2015-ben Egy 10 bokszos istálló felépítését tűzték ki célul. Ehhez azonban jól jönne a segítség.

Bármilyen tárgyi felajánlást nagyon szívesen fogadnak. Elsősorban építőanyagra lenne szükségük, de olyan hozzáértő mesteremberek jelentkezését is nagyon szívesen fogadnák, akik kedvezményesen tudnának segíteni az istálló felépítésében.

Továbbá nagy szükségük lenne alapvető lófelszerelésekre, mint például kötőfékek (póni vagy full méret), vezetőszárak, ápolószerek. Féreghajtókra és vitaminokra. Istállófelszerelésre, mint például vasvilla, lapát. És természetesen bármilyen takarmánynak hasznát tudják venni.

Felajánlásokkal kapcsolatban Herczig József menhelyvezetőt keresheted a 06-20/964-30-25-as telefonszámon.

Természetesen pénzbeli adományoknak is nagyon örülnének. A megjegyzés rovatba írd bele, hogy „Lómentsvár".

2014.12.01. Forrás: Kutyamenstvar.eoldal.hu

Hozzászólások