UNIQA Lovas Világkupa – a tél legszebb lovas show-ja

UNIQA Lovas Világkupa – a tél legszebb lovas show-ja

Gyerek lovasnappal indult az UNIQA Lovas Világkupa programja 2014. november 29-én a Papp László Budapest Sportarénában. Az ország minden tájáról érkeztek a színvonalas lovas programokra kíváncsi csoportok. A nézőtéren helyet foglalt több száz nagycsaládból érkező gyermek is.

James Wingrave-nek köszönhetően már az első díjugrató versenyszám végén felcsendült a magyar himnusz. Az MVM Partner díjáért kiírt 130 cm-es hibaidős nyitószám 26 fős mezőnyéből mindössze három lovas teljesített akadályhiba nélkül. A dobogón a fiatalabb generáció képviselői is helyet követeltek maguknak: az ifjúsági korosztályú Szuhai Péter és Kalán Eszter lendületes, hibátlan lovaglásával örvendeztette meg a fiatal közönséget.

A kép illusztráció

Bővelkedett izgalmakban a második, kétfázisos díjugrató szám is: Vándor Zsófia volt az első olyan lovas , aki a második fázisban is akadályhiba nélkül lovagolt. Két lengyel lovas, Michael Kazmierczak és Andrzej Oplatek előzte meg a junior korosztályú magyar lovast a Gravír Express díjáért kiírt 135-140 cm-es versenyszámban.

Tizennégy lovast láthatott a közönség a „Hagyományos Magyar Lófajták Kupán”. Az Inter-Agrárium Kft. és a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége díjáért 130 cm-es egyszeri összevetéssel kiírt versenyszámban kisbéri ló végzett az élen. A többszörös korábbi győztes, Mráz Tamás nyert a 11 éves sárga, Rakéta III Rakéta származású ménnel.

A Szentkirályi Kupáért rendezték a kettesfogatok szimultán fogathajtó versenyét. Nyolc fogat jutott az elődöntőkből az Aréna pályájára. Először négy páros mérkőzött a továbbjutásért. Végül a döntőt Czakó Attila és Fekete György vívta. Idén Fekete György, a Nyírbátori Lovas Egyesület hajtója lett a győztes. Segédhajtója Kozma Zsolt, lovai Öcsi és Koppány segítették a sikerhez.

A CAI-W Négyesfogathajtó Világkupa budapesti fordulóján a bemelegítő kört rendezték az első napon, amely két fordulóban zajlott. Öten indultak a minősítő pontokat jelentő másnapi főverseny indulási sorrendjéért, ketten szabadkártyával a verseny díjáért.

A 22 éves ifj. Dobrovitz József – “Kisdobró” – fantasztikusan kezdett, gyorsan és hibátlanul hajtott, ami a második helyet jelentette számára az első körben. Nála jobb eredményt csak édesapja ért el ezen a pályán. Ijsbrand Chardon fantasztikus iramban kezdett, látszott, hogy ismét nyerni jött Budapestre. ifj. Dobrovitz József a második körben is hibátlanul, nagyon jó idővel teljesítette a pályát. Utolsóként – vastaps kíséretében – kezdett Dobrovitz József. Egy hibával, de óriási idővel nyerte ezt a kört is. Ő vehette át az Ötös Befutóért kiírt verseny első díját. Második a holland Ijsbrand Chardon. Harmadik ifj. Dobrovitz József. A díjátadás ünnepi pillanataiban köszöntötték a 75 éves id. Dobrovitz Józsefet.

UNIQA Kupa CSI** 145 cm-es díjugrató számmal zárult a program. Újra lengyel győzelem született: Jaroslaw Skrzyczynski lovagolta a leggyorsabb hibátlan pályát, másodikként az osztrák Markus Stock végzett. Harmadik, illetve negyedik helyen magyar lovas áll: Krucsó Balázs és ifj. Lázár Zoltán.

A világkupán osztották ki a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán végzett 17 lovastanár (hippológus) diplomáját.

Az első napi program keretében az állattenyésztés, a lovaságazat és a lovassport hosszú távú fejlődését szolgáló dokumentumot cserélt ki Dr. Nagy István politikai államtitkár és Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, melyet dr. Fazekas Sándor és a Szövetség elnöke kötött. A Stratégiai Partneri Megállapodás aláírásának célja, hogy a két fél – sok egyéb között – együtt munkálkodjon a lótenyésztés, az állami ménesek, a lovasoktatás és a Kincsem Nemzeti Lovasprogram megvalósítása terén. Fontos feladat a lólétszám és a lovak értékének emelése. Feladat, hogy a magyar állattenyésztés a lótenyésztésen keresztül a reflektorfénybe kerüljön.

Jörne Sprehe győzelmével indult az UNIQA VIII. Lovas Világkupa vasárnapi díjugrató programja, a Bakonyerdő Kupa díjáért kiírt 140 cm-es hibaidős számmal. A Világkupán korábban számos győzelmet aratott német lovas duplázott, tavaly is ő nyerte a vasárnap reggeli versenyszámot. Legjobb magyarként Krucsó Szabolcs a harmadik helyet szerezte meg.

A mezőny legfiatalabb lovasa nyerte a Tchibo díjáért kiírt 130 cm-es vadász-elbírálású versenyszámot. Szuhai Péter a nagyon gyors Turbo Breakerrel verte a 32 fős mezőnyt. Második helyen unokabátyja, Szuhai Gyula végzett Casinger nyergében. Harmadik helyezett Szabó Szimonetta Attimo nevű lovával.

Jean-Francois Pignon neve egyet jelent az erőszakmentes, kommunikációra alapozott szabadon idomítás művészetével. Visszakövetelte a közönség, így újra a Világkupa porondján üdvözölhettük az érzelmes, humoros műsorral érkező francia zsenit. Rutinos lovait már ismertük, új bemutatójában azt is láthattuk, hogyan dolgozik fiatal lovakkal, a legifjabb „fellépő” egy mindössze hathónapos csikó volt.

A négyesfogathajtók vasárnapi versenyében holland győzelem született. Igaz nem Ijsbrand Chardon védte meg tavalyi címét, hanem csapattársa Koos de Ronde lett a győztes. Hatalmas „csatában” dőlt el a végső sorrend. Nem sikerült a triplázás a Mesternek, a tizenháromszoros világbajnok Ijsbrad Chardonnak. Koos de Ronde már nyert Budapesten, sőt kétszer második helyezett is volt. Idén az óriási iramban, ráadásul kis szerencsével teljesített második pályájával biztosan nyert. A bemelegítő versenyszámot nyerő Dobrovitz József hazai közönség előtt, zúgó taps kíséretében hajtotta meg mindkét pályáját és tavalyhoz hasonlóan harmadik helyen zárt. Ifj. Dobrovitz József nem tudta megismételni szombati hibátlan pályáit, így vasárnap ötödik lett. Osztertág Márk örült a lehetőségnek, hogy ismét itt lehetett az Arénában. A sportszerű, rendkívül hálás közönség igazi fogathajtó csemegét látott a vasárnap.

Óriási közönségsikert aratott az Equissimo Lovasszínházi Show, benne a bugaci csikósok, közöttük a legfiatalabb magyar csikós, Fekete Bence, aki a főhőst játszotta. Bemutatkoztak a Győri Trükklovasok. Fergeteges műsort adtak a vecsési hatosfogatok. Látványos karüsszelt láthattak a nézők a Nemzeti Lovas Díszegység 32 lovasból álló formációjától. A műsor sztárfellépője Jean-Francois Pignon volt.

A Földművelésügyi Minisztérium díjáért kiírt Nagydíj a kétnapos program megkoronázása volt. A 145 cm-re kiírt versenyszám 32 fős mezőnyéből nyolc lovas teljesítette hibátlanul az alappályát, köztük négy magyar: Horváth Balázs, Krucsó Balázs, Pirik Zsolt és Hugyecz Mariann. Horváth Balázs lova, Zordon az összevetés első akadályát ütötte, Pirik Zsolt lova kétszer hibázott. Krucsó Balázs és Hugyecz Mariann egyaránt hibátlanul mentek az összevetésben, Balázs ráadásul remek idővel. Őt csak a verseny győztese, az összevetésben utolsóként indult osztrák Markus Stock tudta megverni. Harmadik helyen hibátlan összevetéssel a lengyel Andrzej Oplatek végzett.

A kétnapos rendezvény részletes eredményei a www.lovasvilagkupa.hu oldalán olvashatók.

2014.12.01. Forrás: Lovasszovetseg.hu
Frissítve: 2024.05.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások