Így mentik a csontsovány lovakat Kairóban

Egyiptomban létezik egy nonprofit szervezet, mely elhivatottan küzd az elhanyagolt, éhező, vagy éppen sérült lovakért, szamarakért és tevékért.

Prince Fluffy Kareem (PFK) egy 2011-ben létesült non-profit szervezet, melynek maroknyi elhivatott mukatársa keményen küzd az egyiptomi piramisok körzetében dolgozó lovakért, szamarakért és tevékért. Az állatok itt keményen megdolgoznak a napi betevőért, legtöbbjük a helyieket és turistákat hordozza a városban, a piramisok körül és a sivatagban az akár 40-50 fokos hőségben.

A 2011-es egyiptomi lázadás óta jelentős csökkenés figyelhető meg az egyiptomi turizmusban, és ez hatással van mind a lovakra, mind pedig a tulajdonosokra. Egyiptom ráadásul egy olyan ország, ahol az alapvető emberi jogok érvényesítése sem egyszerű, az állatoknak pedig – bármennyire fájdalmas ezt kimondani – itt nincsenek jogai.

Ezt a helyzetet súlyosbítja az itt tapasztalható szegénység, a lótartók alacsony iskolázottsága, a lótartási ismeretek hiánya, és az olyan súlyos fertőző betegségek, mint a malária, vagy a babéziózis. A teljes képhez tartozik az is, hogy a szálastakarmány a sivatagi országokban igencsak drága, ami szintén nem könnyíti meg az állatok és az állattartók helyzetét.

Ilyen volt – ilyen lett Prince Fluffy Kareem személyesen

Prince Fluffy Kareem

A szervezet első megmentett lovuk után kapta nevét, aki 2011. augusztusában került hozzájuk. Kareem annyira rossz állapotban volt, hogy állni is alig tudott, de korábbi gazdája még ilyen állapotban is úgy gondolta, hogy a ló munkaképes. A szervezetnél töltött két hét után viszont jelentős javulást mutatott. Az előző tulajdonosa, akitől megmentették a lovat, rá sem ismert, mikor arra járt. Remélhetőleg magába nézett egy kicsit, miután meglátta Kareemot, és megette az irigység, hogy mit veszített.

A kairói lovak menedéke

A PFK ingyenes állatorvosi ellátást, gondozást, valamint állattartási tanácsadást biztosít a helyieknek és az arra rászoruló lovaknak. Pártfogoltjaik felépülése lassú folyamat, de az állatok mindig meghálálják.

Nem meglepő a szervezet mindennapjaiban, hogy olyan lovak kerülnek hozzájuk, melyek rendkívül alultápláltak, és az utcán lévő szemetesből nyerik napi “energiaforrásukat”. Egyiptomban jelenleg sem megoldott a szemét elszállítása, mert akkora a szegénység, hogy mindenki az utcára, és a helyi folyókba önti a szemetét.

Ilyen volt – ilyen lett

A szervezet Mahatma Gandhi filozófiáját veszi alapul: „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.”  A szervezet az Egyesült Királyságban is bejegyzett, ennek köszönhetően rendszeresen érkeznek hozzájuk segítők Angliából és Norvégiából.

Palomino története – minden jó, ha a vége jó

A jó szándék és a lótartók oktatása ellenére is előfordul, hogy egy-egy meggyógyított és talpra állított ló ismét visszakerül Prince Fluffy Kareem birodalmába. Jó példa erre Palomino, aki másodszorra került vissza a szervezethez, mert az első alkalommal  gazdája túl türelmetlen volt, hogy megvárja lova teljes felépülését, idő előtt elvitte és munkába állította. A PFK dolgozói már akkor úgy érezték, hogy nem is érdekelte túlzottan a gazdát a ló állapota. Véleményük egy év múlva be is igazolódott, 2014. áprilisában Palomino visszakerült a PFK-hoz – iszonyatos állapotban.

Mint más hasonló esetekben, a PFK munkatársainak Palominonál is át kellett gondolniuk, hogy visszaveszik-e őt újra. Ugyanis nem lehet cél, hogy minden egyes alkalommal visszajáró vendég legyen a gazda (különösen akkor, ha ingyenes a takarmány). Emiatt többször vissza kellett utasítaniuk néhány lovat, mert látták, hogy tulajdonosát nem különösebben érdekli a ló egészségügyi állapota, és nem is akar vele igazán foglalkozni. “Vannak esetek, amikor azt látod, hogy jobb a halált választani, mint hogy a kimerülésig hajtott lovakat hozzák ide, majd a felépülést meg sem várva viszik vissza ismét dolgozni. Mókuskerék az egész.”

Szóval Palomino visszakerült hozzájuk, ami vegyes érzelmeket keltett a segítőkben. Mit csináljanak vele? De amikor meglátták a mént összeesni a földön, döntöttek. Marad, és nem viszik vissza eredeti gazdájához.

Prince Fluffy Kareem birodalmának falain kívül is a lovakért dolgoznak

Az egyiptomi lótartók gyakran kötőféket, vagy kantárt sem használnak, hanem egész egyszerűen spárgát, drótot, vagy láncot vetnek a ló orrára. A jól illeszkedő nyereg és a puha, tiszta nyeregalátét is ritka, mint a fehér holló. A nem megfelelően illeszkedő szerszámzat könnyen feltöri a lovakat, a sérüléseken a trópusi kánikulában csak tovább ront a sós verejték, illetve a rengeteg légy.

Ezért az a ló, aki egyszer átlépi a menedék kapuját, azonnal egy puha orrpántot kap. A PFK munkatársai pedig vastag, párnázott nyeregalátéteket szoktak osztogatni, mikor megtehetik, ezzel is megelőzve az esetleges problémákat és példát mutatva a lótartóknak.

 Pihe-puha kényelem a dolgozó lovaknak 

Amire a csodához szükség van

A lovak ellátása és gyógyítása tetemes pénzt jelent, így a szervezetnek folyamatosan szüksége van a lovasok és lóbarátok támogatására. Az alap összeg, amire minden hónapban szükségük van ahhoz, hogy fent maradhassanak (istálló bérleti díja, gondozók fizetése, takarmány, gyógykezelés stb.) körülbelül 4-5.000 dollár (kb. 1.000.000 Ft). Ha szeretnéd segíteni a munkájukat, természetesen van rá lehetőséged: www.princefluffykareem.com

A Prince Fluffy Kareem egy nagyszerű példája annak, hogyan tud egy maréknyi elkötelezett lóbarát kis pénzből nagyon sokat tenni nagyon sok rászoruló állatért.

2014.06.16. Sebestyén Dóra, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.23.
Forrás és fotók: Facebook.com/PrinceFluffyKareem, Princefluffykareem.com

Hozzászólások