A lovaknak is szükségük van őrangyalokra

A szerencsén, jó érzésű állatbarátokon, tettre kész állatvédőkön és a rendőrök gyors és hathatós közbenjárásán múlott a hétvégén, hogy sikerült megmenteni két segítségre szoruló ló életét.

Csontsovány lóval ment szénát lopni

A Pest megyei Péteri határában az autóból látott meg egy sovány lovat az út mellett egy állatbarát pár, amint az nem bírta kihúzni a kaszálóról a szénával megrakott lovaskocsit. Lelassítottak, felajánlották, hogy segítenek kitolni a szekeret, de a kocsi hajtója nem kért a segítségből.

Amikor továbbhajtottak, a visszapillantóból meglátták, hogy a hajtó megüti a lovat és az állat térdre rogy, azonnal megálltak, és visszamentek, hogy segítsenek a lovon.

Fotó: Csiszár Szokoly Izabella

A hajtó közben kocsi előtt térdelő állatot bántalmazta. A jelenetet látva megállt egy másik autó is, ekkor már hárman próbálták felállítani a lovat – sikertelenül, az állat elfeküdt.

A segítők értesítették a rendőröket, azok pedig a hatósági állatorvost és az állatvédőket. A sovány ló tele volt sebekkel, a szája vérzett. Sikerült egy kis vízzel megitatniuk, majd egy jó félórányi legelés után az állat magától felállt.

A Gyömrői Hírhatár Online információi szerint a hajtónak nem volt a kocsira engedélye, a csontig soványodott ló testvére tulajdona volt. A ló gazdája es testvére ellen állatkínzás és lopás miatt feljelentést tettek, a lovat pedig Herczig József, a Kutyamentsvár Állatotthon vezetője vette gondozásába.

A sokat szenvedett kanca
Gyömrői Kutyamentsvár Állatotthon Alapítványhoz került és az Eszter nevet kapta

„Sajnos hiába a hivatalos intézkedés, az átfutási idő több hét lett volna, mire Eszter jó kezekbe került volna! Így azt láttuk a leggyorsabb megoldásnak, hogy megvásároltuk… A képeket látva remélem ti is ezt látjátok a legjobb megoldásnak! Így ismét van egy új patás védencünk! A menhelyünkön vannak örökbe fogadható lovak, de Eszter nem tartozik közéjük! Neki már nyugalom és örök szeretet jár, így a menhelyünk lakója marad!” – írja Facebook oldalán Herczig József, a Gyömrői Kutyamentsvár Állatotthon vezetője.

Gyömrői Kutyamentsvár Állatotthon Alapítvány

A Kutyamentsvár Állatmenhely 1995 óta szolgálja az állatokat Gyömrőn. A több mint 600 kutya mellett szép számú egyéb állat, köztük lovak és szamarak is élnek tanyájukon. Lovaik nagy részét rossz körülmények közül mentették vagy kobozták el, illetve vannak sérült, lovaglásra már alkalmatlan lovak is náluk, melyeket gazdájuk már nem kívánt tovább tartani.

Felajánlásokkal kapcsolatban Herczig József menhelyvezetőt keresheted a 06-20/964-30-25-as telefonszámon.

Mi keresett egy kólikázó ló a Városligetben?

Az Állatvédőrséghez arról érkezett bejelentés múlt szombaton, hogy egy ló fekszik a Városligetben három gyermek felügyeletében, az állat nincs túl jó állapotban, nem tud felállni, zihál.

Fotó: Állatvédőrség

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa sietett a helyszínre, ahol kiderült, hogy a lovat tulajdonosa egy felnőtt és a három gyerek felügyelete alatt hagyta ott a Városligetben, hogy az állaton lovagoltassanak. Amikor a ló rosszul lett, a felnőtt elment, hátha talál egy állatorvosi rendelőt a környéken, a lovat pedig a gyerekekre bízta.

A lóhoz végül az Állatvédőrség közreműködésével érkezett állatorvos – hosszú órákkal az első tünetek megjelenése után. A beteg négylábú ellátásában a Fővárosi Állat- és Növénykert dolgozói és gondozói is segítettek.

Miután állapota stabilizálódott, a ló hazamehetett az időközben helyszínre ékezett tulajdonossal. „A megfelelő eljárások megindultak” – írja Facebook oldalán az Állatvédőrség.

Az Országos Állatvédőrségről

Az Állatvédőrség több ezer állatvédelmi jogból és szakmai ismeretekből levizsgázott állatvédőrrel rendelkezik, az ország egész területén és ezen kívül több ezer segíteni vágyó civilt és több tucat együttműködő szervezetet tud felmutatni. Minden megyében egy-egy alegység dolgozik saját koordinátorral, szerződött állatorvosokkal.

Az ország minden pontján ellenőrzik a bejelentéseket, mentik a bajba jutott, kidobott, megkínzott állatokat, gyógyítják, rehabilitálják és elhelyezik őket. Az állatviadalok áldozatai ugyanúgy számíthatnak a segítségükre, mint a szaporító telepen sínylődő cicák, kutyák, vagy az éheztetett haszonállatok.

Bejelentést a következő elérhetőségeken tehetsz:

 

2015.11.12. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.23.

Hozzászólások