A következő 1 hét: Hideg idő, hózáporokkal!

A következő napokban is marad a hideg, télies idő, elszórt hózáporokkal, erős faggyal, időnként élénk széllel.

Kedden kora reggel -3, -10 fok közé hűl a levegő, nyugaton lesz a legenyhébb, északon a leghidegebb a hajnal. Éjjel a Dunától keletre gyenge hózáporok lehetnek, akár lepelnyi hótakaró is kialakulhat. Többször erősen megnövekszik a felhőzet, továbbra is a Dunától keletre várhatóak újabb, gyenge hózáporok, csak rövid időszakokra bújhat elő a nap.

Napközben élénk lesz az északi szél, nyugaton és északkeleten erős lökések kísérhetik.
A legmelegebb órákban +5, +8 fok közé melegedik a levegő hőmérséklete, késő estére -1, -3 fok várható. Jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék nem lesz.

Összességében: Hideg, szeles idő lesz, ami a hózáporokkal inkább a telet, mint a kora tavaszt idézi. Nem a legjobb pillanat a szabadtéri programokra, nagy a megfázás, áthűlés veszélye.

Szerdán kora reggel -2, -5 fok lesz, a kevésbé felhős nyugaton lesznek az alacsonyabb értékek. A Tiszántúlon egész nap borult idő várható, máshol időnként felszakadozhat a felhőtakaró. A Tiszántúlra észak felől csapadék is érkezik, havazás, hózáporok, záporok egyaránt előfordulhatnak.

A maximumok +3, +10 fok között alakulnak, nyugaton lesz enyhébb az idő, azonban a Tiszántúlon élénk, nyugaton és délkeleten pedig erős lesz az északi szél. Késő estére -3, +3 fok közé csökken a hőmérséklet, nyugaton lesz enyhébb az idő. Jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék nem várható.

Összességében: továbbra is télies időjárás várható, a Tiszántúl északi felén olykor télies útviszonyokkal. Az ország középső részén mérsékelt lesz a légmozgás, ott megfelelő öltözékben egy kis mozgás a szabadban kellemes(ebb) kikapcsolódás lehet, de a +5, +7 fok ott sem fog melegnek tűnni.

Csütörtökön hajnalban erős fagy várható, -10 fok is lehet északkeleten, nyugaton +1 fokig hűl a levegő. A reggeli, délelőtti órákban még többfelé lehet hózápor, majd kelet felől kiderül az ég. A maximumok +3, +10 fok között alakulnak, ezúttal is nyugaton lesz melegebb, keleten, északkeleten pedig kifejezetten hideg az idő. Az északi szél megélénkül, nyugaton, valamint a Dunától keletre erős lökések kísérik.

Késő estére -6, -1 fok közé hűl a levegő, északkeleten lesz a leghidegebb, nyugaton a legenyhébb az este.

Összességében: Szeles, hideg nap várható, délután verőfényes napsütéssel, amit csak időnként zavarhatnak meg gomolyfelhők. Ezúttal is erős lesz az északi szél, de a szélvédett helyeken, elsősorban az enyhébb Dunántúlon 1-2 órát nagyobb kompromisszumok nélkül el lehet tölteni a szabadban, de a réteges öltözékről ne feledkezzünk meg!

Pénteken lesz a leghidegebb napunk, ekkor az Északi-középhegység mély völgyeiben -15 fokig süllyedhetnek a hőmérők higanyszálai, de a legenyhébb helyeken is -8 fok körül alakul a reggeli hőmérséklet, köszönhetően a szinte felhőmentes időnek.

Napközben is sokat fog sütni a nap, a maximumok azonban csupán +3, +5 fok között várhatóak, ezek inkább januárban megszokott értékek. Az élénk északkeleti szelet erős lökések kísérhetik. Késő estére -3, -7 fok lesz, északkeleten lesz a leghidegebb az este.
Csapadék nem várható.

Összességében: A hét utolsó munkanapján is marad a barátságtalan idő, inkább januárt idéző hőmérséklet és mellé kellemetlenül fújó északkeleti szél. Maradjunk otthon, olvassunk kicsit, vagy tervezzük meg a következő időszakot, sok lovas eseményt tartogat a tavasz!

Szombaton reggel -6, -11 fokra ébredhetünk, északon lesz a leghidegebb. Kelet felől többször megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon több, a Tiszántúlon 1-2 órás napsütés várható. A hőmérséklet csúcsértéke +3, +6 fok között alakul.

Élénk északi szél várható, helyenként erős lökések kísérhetik! Késő estére -4, -7 fokig hűl a levegő, ismét északkeleten lesz a leghidegebb az este. Csapadék ezen a napon sem várható.

Vasárnap kora reggel -4, -8 fok várható, északon lesz a leghidegebb. Napos és borult időszakok váltogatják egymást, keleten lehet több a felhő. A hőmérséklet csúcsértéke +5, +8 fok között várható, azonban ami sokkal lényegesebb: Nem fog fújni a szél! Országszerte gyenge marad a légmozgás és csapadék sem várható. Késő estére -1, -4 fokig hűl a levegő, északkeleten lesz a leghidegebb.

Összességében: ha nem ijedünk meg a hidegtől, ez a nap lehet a legalkalmasabb a szabadtéri programokhoz, lovagláshoz, túrázáshoz, kertészkedéshez! Se csapadék, se szél, emellé még a nap is kisüt néhány órára, de ruházatból inkább februári időjáráshoz megfelelőt válasszunk magunknak!

Hétfőn reggel -2, -6 fok várható, nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A változóan felhős égből csapadék nem várható, a hőmérséklet csúcsértéke +8 és +12 fok között alakul. Élénk lesz az északi szél ismét, késő estére 0, +2 fokig hűl a levegő.

Összességében: Jelentősen nő a nappali felmelegedés, immár jellemzően +10 fok feletti maximumokra számíthatunk, ami megfelel az ilyenkor szokásosnak. A hideg északi szél azonban jelentősen rontja majd a hőérzetet, így ha szabadtéri programra vágyunk, mindenképp keressünk hozzá szélvédett helyet.

Összegzés: Hideg napok várnak ránk, a hőmérsékleti értékek inkább februáriak egyes esetekben januáriak lesznek, semmint kora tavasziak. A szinte minden nap fújó északi szél sem teszi kellemesebbé az időjárást, de a hét első felében még hózáporok is lehetnek.
Nem kifejezetten kedvez ez az idő a lovaglás, természetjárás szerelmeseinek.

Agrometeorológia: A hideg időben leálltak a vetések, ezek a következő 7-10 napban sem lesznek folytathatók, a talaj hőmérséklete 5 cm mélységben is fagypont körül fog alakulni. A talajmunkák is egyre nehezebbé válhatnak, ahogy az aszály fokozódik, érdemes a talajvíz nedvességtartalmát jobban megóvó eljárások felé fordulni.
A következő 10 napban érdemi csapadék nem várható, súlyos aszályra kell felkészülni a következő hetekben.

2022. 03. 07.
Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila
Kép forrása: Canva

Hozzászólások