A következő 1 hét: Csapadékos, szeles idő!

A következő 1 hét: Csapadékos, szeles idő!

A következő 1 hétben némileg csapadékosabb, egyúttal szeles idő vár ránk, olykor viharos erejű széllel!

Kedden reggel -1, +4 fok között alakul a hőmérséklet, a keleti országrészben még eshet az eső, máshol erősen felhős, illetve borult lesz az ég. A délelőtti órákban élénk déli szél várható, majd délután csendesedik a légmozgás. A nappali maximumok 8 és 14 fok között alakulnak, délen lesz a legmelegebb, északkeleten és északnyugaton a leghidegebb.

Délben nyugat felől kiadós csapadéktömb érkezik, helyenként 5-15mm eső is hullhat, a legkevesebb (1-3mm) délkeleten várható.

Késő estére 0, +6 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Reggel keleten, majd délután nyugaton fog esni az eső, a déli szél is élénk lesz délelőtt, de délen több fokkal az ilyenkor megszokott fölötti maximum hőmérsékletek várhatóak.
Nem épp a legjobb idő lovaglásra, de délután a szél is mérséklődik, a hőmérséklet is emelkedik, így ahol épp nem esik, lovagolhatunk egy jót, de vigyázzunk, a nedves talaj csúszhat!

Szerdán kora reggel -2, +5 fok közötti értékeket mérhetünk, ezúttal délnyugaton lesz a leghidegebb. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órákban, keddhez hasonlóan keleten még eshet az eső, majd rövid időre felszakadozik a felhőzet, de nyugat felől újra beborul az ég.

A déli órákban a hőmérséklet 10 fok körül alakul, északon 1-2 fokkal lehet hűvösebb. Délután a Dunántúl északi részén kis eséllyel záporok kialakulhatnak.
Késő estére +3, +6 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Kevesebb lesz a csapadék, de a nap csak rövid időre bukkanhat majd elő. Élénk szél várható, a hőmérséklet pedig az előző napihoz képest több fokkal visszaesik. A Dunántúlon több helyen mélyen fel fog ázni a talaj, így ott fokozott óvatossággal lovagoljunk.

Csütörtökön reggel +2, +5 fok között alakulnak a minimum hőmérsékletek, borult lesz az ég, nyugat felől újabb csapadék érkezik, intenzív eső, záporok formájában! A csapadék keleti irányban keresztülhalad napközben az országon. Délelőtt a déli, délkeleti szél erősödik meg, északkeleten viharossá is fokozódik, majd délután hidegfront érkezik, ekkor a nyugati, északnyugati szél erősödik meg, eleinte északon, északnyugaton, majd szinte országszerte viharossá fokozódik.

A maximum hőmérsékletek 10-14 fok között alakulnak, késő estére 6, 8 fokig hűl a levegő.

Összességében: Tavasziasan enyhe, azonban esős és meglehetősen szeles napunk lesz, ha nem feltétlenül szükséges, ezúttal inkább halasszuk el a kültéri programjainkat, az autóval pedig álljunk el a fa alól, nehogy kárt tegyen benne egy lehulló faág.

Pénteken reggel +2 és +7 fok közötti hőmérséklet várható, borult, erősen felhős időre van kilátás, a Dunántúlon még egy-egy zápor előfordulhat, a magasabb területeken hózápor is lehet. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A csúcshőmérsékletek 10 fok körül alakulnak, északkeleten, északon némileg hűvösebb lehet.

Sajnos egész nap borult, szeles marad az idő, késő estére +3, +8 fokig hűl a levegő, keleten lesz hidegebb.

Összességében: Ismét egy nagyon szeles nap vár ránk, bár az csütörtökinél enyhébb lesz a légmozgás, illetve további csapadék sem várható. A 10 fok körüli csúcshőmérséklet kellemes lenne, ha enyhébb légmozgás párosulna hozzá.

Szombaton reggel -1, +5 fok várható, északkeleten lesz a hűvösebb. Északnyugaton borult lesz az ég, máshol erősen felhős idő valószínű. Reggel a déli, majd az északnyugati szél erősödik meg, helyenként viharossá is fokozódhat a légmozgás. A déli órákban jellemzően 10-12 fokot mérhetünk, északkeleten, északnyugaton ennél hűvösebb várható.
Délután nyugat felől csapadék érkezik, a Dunántúlon egyre többfelé fog eleredni az eső. Késő estére +3, +6 fok várható.

Összességében: Továbbra is erősen felhős, borult idő várható, erős, olykor viharos széllel, a Dunántúlon ismétlődő záporokkal, esővel a délutáni órákban.

Vasárnap: A kora hajnali órákban többfelé felszakadozik a felhőzet, ennek hatására hűvösebb lesz a reggel, -2, +3 fokot mérhetünk. Ismét erős, viharos lesz az északnyugati szél, elsősorban az ország északi felén. Napközben újra vastag felhőtakaró érkezik, mindenhol beborul az ég, de csapadék nem várható. A hőmérséklet maximuma 10 fok körül alakul, késő estére +3, +6 fok lesz.

Összességében: A déli országrészt leszámítva erős, viharos szélre kell készülnünk, ezúttal csapadék nélkül, de több helyen is mélyen felázott a talaj, ha szabadtéri programot tervezünk, legyünk körültekintőek!

Hétfőn reggel -2, +3 fokot mérhetünk, erősen felhős, borult lesz az ég felettünk. Ezúttal a nyugatias irányú szél fog megerősödni, többfelé viharossá fokozódni. Napközben észak felől csapadék is érkezik, az Északi-középhegység magasabb csúcsain havaseső, havazás is lehet. A csúcshőmérséklet +8, +14 fok között alakul, késő estére +4, +6 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Ez a nap sem a túrázásról fog szólni, erős, viharos szél, csapadékkal, szóval ha tehetjük, inkább húzódjunk fedett helyre, remek cikkek vannak oldalunkon az idő kellemes és hasznos eltöltésére!

Összefoglaló:

Esős, szeles hét vár ránk, így aki csak teheti, halassza el a hosszabb szabadtéri tevékenységeit. A mezőgazdaságban pedig érdemes lesz folyamatosan figyelni a radar- és széltérképeket, hogy megfelelően tudjuk koordinálni a munkálatokat. Délnyugaton tekintélyes mennyiségű csapadékot várhatunk, 10-25mm között, de délkeleten, területi átlagban 1-3mm eshet, ami nem elégséges az elmúlt hetek száraz időjárása után.

 

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila
2022.02.14.

Hozzászólások