Lovas nemzet a magyar: lovagolni tanítjuk a norvégokat

Évről évre egyre több norvég diák érkezik Kisbábolnára azért, hogy minél több ismeretet szerezzen a magyar lovaskultúráról.

A norvég nagykövet hivatalos út keretében látogatott el a Bábolnától pár kilométerre fekvő Kisbábolna Lovas Klubba. Norvégia két és fél éve beiktatott magyarországi nagykövete, Tove Skarstein látogatásának apropóját a lovarda és a norvég Voss jordbruksskule iskola szakképzési együttműködése adta.

Magyarország ideális hely a norvég fiatalok lovas tudásának csiszolására

“Nagy öröm számomra, hogy a program már évek óta jól működik. Az Erasmus Plus legfőbb célja, hogy külföldi tanulási és tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosítson a résztvevőknek. Norvégiában nagy szükség van a lovas szaktudás hiányosságainak pótlására. Noha otthon már jó ideje óriási az érdeklődés a lovaglás és lovassportok iránt, Magyarország – lévén ősidők óta lovas nemzet – különösen ideális hely a norvég fiatalok lovas tudásának csiszolására” – mondta a nagykövet asszony.

“A hazai lovaskultúrában sokkal elterjedtebbek a sportlovak, mint Norvégiában” Mindezt a lovas program hazai felelőse, Jakusné Udvardy Hedvig szavai is megerősítik: “a résztvevő diákok számára óriási előny, hogy a hazai lovaskultúrában sokkal elterjedtebbek a sportlovak, mint Norvégiában. Lovardánk állományának lovai is egytől-egyig sportló tenyészetekből származnak. Ezek a fajták alkatuknál és temperamentumuknál fogva speciálisabb feladatok elvégzésére is kiképezhetők, tehát a lovaglás magasabb szintjét teszik lehetővé. Általánosságban a magyar lovasedzőknek alaposabb és szerteágazóbb a szakmai tudása norvég kollégáikhoz képest“.

A norvég diákok a fogathajtás alapjaival is megismerkedtek

A féléves időszak alatt a norvég tanulók nem csak a lovaglás terén fejlődnek, hanem az istálló és a lovarda körüli munkákból is kiveszik a részüket. Szálláshelyük a lovarda területén helyezkedik el, így már kora reggel megkezdhetik a napi munkát, rendszerint a lovak etetésével. Ezt követően az alom rendezése következik, majd ebéd után multimédiás eszközökkel kapcsolódnak be Norvégiában tartózkodó iskolatársaik óráiba. Kései délutánok folyamán hetente hatszor lovagolnak, melyből két nap ugróedzéseket jelent.

Alkalomadtán nyomon követhetik a patkolás folyamatát, az állatorvosi vizsgálatokat, sőt az idei csoport a fogathajtás alapjaival is megismerkedett már.

A félév zárásaként egy díjlovas program bemutatásával, illetve egy kezdőszintű ugrópálya teljesítésével vizsgáznak, melyről félévi jegyeiken túl Europass bizonyítványt is kapnak. Utóbbi azt jelenti, hogy a kiegészítő képzést az Unió tagországaiban mindenütt elismerik. “Elsősorban a lóval végzett feladatok pontosságát, a lovas ülését, valamint a lónak nyújtott segítségadási technikát bíráljuk, s ez alapján osztályozunk” – ismerteti a záróvizsga részleteit Jakus Zsófia, a diákok helyi tanára.

Zsófia díjlovaglásban a 2004-es év korosztályos országos bajnoka, illetve 2005-ben a korosztályos Európa-bajnokság résztvevője volt. Az általa vezényelt oktatás színvonalát azonban nem csak versenyzői múltja, hanem bírói és edzői végzettsége is emeli.

Évről évre többszörös a túljelentkezés

A program népszerűségét és jól működését igazolja az évente tapasztalható többszörös túljelentkezés. Éppen emiatt a norvég iskola tanárai nem csak lovas tudás alapján szűrik ki az ösztöndíj esélyeseit, de jó pontnak számít az egyéb kultúrák iránti fogékonyság és a távolléthez elengedhetetlen talpraesettség, önállóság.

A tavalyi évtől a két intézmény továbbfejlesztette együttműködését, hiszen a féléves ösztöndíjprogram mellett bevezették az egyhónapos munkacsoport-foglalkoztatást is, mely a résztvevők számára kizárólag istállómunka végzését, valamint a lovardavezetésre irányuló tapasztalatszerzést jelent.

Példaértékű, ahogy a lovakhoz viszonyulnak a norvég fiatalok

Mint ahogy azt az érintett tanárok és a program felelősei elmondták, az ideérkezők óriási fejlődésen mennek keresztül. A legtöbb gyerek úgy érkezik, hogy legfeljebb a lovak körül mozog magabiztosan. Félév elteltével viszont képesek biztos üléssel, önállóan irányítani a lovat és precízen végrehajtani a lovardai feladatokat.

Arról pedig, hogy ösztöndíjas idejük alatt mit hoznak magukkal a norvég hallgatók, Jakus Zsófia szavai árulkodóak: “a lovakhoz való viszonyulásuk és a ló körüli munkához való hozzáállásuk mindenképpen példaértékű. Fegyelmezettek és koncentráltak, kivétel nélkül. Összességében elmondható, hogy egészséges alázattal viseltetnek a szakma iránt.”

Lóra pattant a nagykövet asszony is

Nagykövet asszony üdvözölte és nagy megelégedettséggel nyugtázta a Kisbábolna Lovas Klub és a norvég társiskola közös munkáját. Elárulta, sok évvel ezelőtt ő is lovagolt. Minderről tanúbizonyságot is tett, hiszen a fogadására összeállított lovasbemutatót követően ő maga is a nyeregbe ült egy rövid séta erejéig.

 

2015.03.26.
Forrás: Györe Adrienn, Kisalföld.hu
Frissítve: 2023.03.14.
Fotók: Canva

Hozzászólások