Új ló a ménesben

Összeszoktatás három egyszerű lépésben: segítünk, hogy minden ló biztonságban legyen, amikor új patás érkezik a csapatba.

Lónak és lótartónak egyaránt stressz, ha új ló érkezik az istállóba. Egy új lovat csak gondos és fokozatos beszoktatást követően lehet beilleszteni egy már működő ménesbe, ahol már jó ideje kialakult a rangsor.

Biztos távolból:

A lovak biztonságos összeszoktatásának kulcsa a fokozatosság. Az első lépés, amikor a lovak biztos távolságból látják egymást. Ilyenkor az újonnan érkezett ló egy olyan karámba kerül, amire a többiek rálátnak, de a két karámnak nincs közös része, tehát a lovak még nem tudnak érintkezni egymással. Így először csak látják és hallják egymást és ismerkednek a másik szagával.

A lovak nagyon figyelmesek környezetük iránt, azonnal észreveszik a változásokat, így biztos lehetsz benne, hogy az új jövevény sem kerüli majd el a régi csapat figyelmét.

Bokszszomszédok:

Ha a lovak már megszokták egymás látványát, akkor egy biztonságosan megépített istállóban is folytathatják az ismerkedést. Itt lehetőségük van összeszagolni, de nem tudnak ártani a másiknak. Ha itt láthatóan nem jönnek ki egymással, van esély rá, hogy a karámban sem fognak. A szimpátia bizony a lovaknál is fontos kérdés.

Irány a karám:

Ha túl vagy az előző lépéseken, a lovak nyugodtak és megszokták egymást, akkor kerülhetnek egy karámba. Valószínűleg lesz némi szaglászás, nyerítés, vinnyogás és erőfitogtatás, de ha elég időt szántál az előző két lépésre, akkor a személyes találkozás nagyjából békésen fog lezajlani.

Ha egyik ló sem hajlamos arra, hogy túlságosan féltse a takarmányát, akkor tegyél le néhány kupac szénát a karám különböző részeibe. De ha csak az egyikük is félti a hasát, akkor ezzel ne is próbálkozz, mert könnyen csetepaté lehet belőle. Ha pedig már a friss tavaszi legelő várja a lovakat, az önmagában elegendő elfoglaltság lesz számukra. A biztonság kedvéért figyeld a lovakat néhány napig, mert a konfliktusok nem mindig jelentkeznek azonnal.

Fő a biztonság – avagy jó, ha tudod

  • Ha új ló érkezik az istállóba, nem az összeszoktatás az első lépés. Az új lovat még akkor is el kell különítened néhány hétre, ha rendelkezik a szükséges oltásokkal, kötelező vérvizsgálattal, túlesett a szükséges féreghajtáson és látszólag makk egészséges. Az elkülönítés azt jelenti, hogy nem érintkezhet a többi lóval és az ápoláskor, gondozáskor használt szerszámokat, eszközöket sem oszthatja meg velük. Az elkülönített lovak ellátására ezért érdemes külön vödröt, vasvillát, ápoló szerszámot, stb. beszerezni.
  • Csak olyan lovakat engedj ki együtt a karámba, vagy a legelőre, akik a hátsó lábaikon nem viselnek patkót.
  • Az első összeeresztéskor ne hagyd sorsára az újoncot. Figyeld a történéseket egy vödör táppal, vagy zabbal a kezedben, hogy közbeavatkozhass, ha szükséges.
  • Rendszeresen ellenőrizd, hogy a karám és a legelő biztonságos-e a lovak számára.

2015.03.25. Forrás: horsechannel.com

Hozzászólások