A foci EB alatt sem áll meg az európai lovi élet

Európában dúl a fociláz, virágzik a tippverseny, de a lovi szerelmesei is szorongatják tikettjeiket. Május óta egymást érik a Derbyk, a kancadíjak, a jobbnál jobb Group versenyek Angliában, Írországban, Németországban. Franciaországban a foci EB ellenére nem állt meg a lóversenyélet. Sőt!

A foci EB alatt sem áll meg a loviélet Franciaroszágban
25 képünk van a Prix de Diane-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Csökkenő nézőszám, növekvő ruhavásárlás

Az igazán fanatikus lóversenyrajongók megtanulták beosztani az idejüket: délután lóverseny, majd este jöhet a focimeccs. Ez teljes mértékben igaz a focilázban égő Franciaországra is. Habár a Jour de Galop francia lóversenyszaklap szerint a Labdarúgó Európa-bajnokság is közrejátszhatott abban, hogy június 19-én, a legszebb francia versenynek tartott Prix de Diane-ra, a Kancadíjra idén „mindössze” 35.000 néző látogatott ki a múlt évi 45.000 helyett. Igaz, azt is hozzátették, hogy a terrorizmustól való félelem és a kedvezőtlen időjárási előrejelzések is hozzájárulhattak a nézőszám csökkenéséhez.

Az azonban biztos, hogy a környék ruhaboltjait majdnem teljes mértékben kifosztották a női vásárlók, ugyanis a hölgyek csinos ruha és kalap nélkül jóformán be sem léphettek a pályára.

A program pedig ezúttal is különlegesnek ígérkezett. A nap kilenc futamában az 1.000.000 eurós Prix de Diane mellett két Group 3-as versenyt is kiírtak. Ezen kívül "Prix Future Racing Stars" néven a világ tíz országából – Írország, Anglia, Németország, Franciaország, USA, Ausztrália, Japán, Marokkó, Dél-Afrika és Törökország – meghívott lovastanulóknak és fiatal zsokéknak is rendeztek egy versenyt, illetve a Fegentri Női Amatőrlovas Világbajnokság egyik futama is ezen a napon zajlott. Ide meghívták Drexler Virgíniát is, azonban sajnálatos módon a lovát lejelentették, így a magyar amatőrlovas ezúttal csak a pálya mellől nézhette a versenyeket.

Csodás kalapkölteményben pózolni ér.
25 képünk van a Prix de Diane-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Rothschild és Chanel lovak a startnál

A francia Derbyhez hasonlóan a 2100 méteres Prix de Diane magas díjazása a világ legjobb trénereit, leggazdagabb tulajdonosait és legjobb kancáit vonzotta. Így többek között a hatalmas, ír központtal működő Coolmore tenyésztő- és futtatóbirodalom két kancával, Ballydoyle-lal és Coolmore-ral képviseltette magát, a tavalyi nyerő tréner, John Gosden Khalid Abdullah színeiben Swiss Range-t nevezte, az utóbbi években megerősödött katari Al Shaqab Racing, pedig Jemayellel állt starthoz.

A legnagyobb francia trénerek és futtatók sem maradhattak ki az eseményből, így az egyedülálló módon, több mint 20 trénersampioni címmel rendelkező André Fabre a Rothschild család lovával Armande-dal, a feltörekvő generációból Francis-Henri Graffard Voltával, a Chanel divatházat birtokló Wertheimer & Frère istálló pedig Left Handdel indult. A legjobb esélyt azonban mégsem ők képviselték, hanem a Le Havre apaságú La Cressonière. A kanca ugyanis eddig mind a hat versenyét megnyerte, ráadásul legutóbb a hároméves kancák első klasszikus tenyészversenyében, az 1600 méteres Poule d’Essai des Pouliches-ban győzött. A legnagyobb izgalmat előzetesen tulajdonosai és a trénere, Jean-Calude Rouget számára az okozta, hogy a ló eddig még soha nem futott ilyen hosszú távon.

A versenyben végül sokáig Coolmore vezetett, de az utolsó 200-300 méteren hatalmas küzdelem alakult ki. La Cressonière megjelent hátulról és Left Hand akárhogy is szorongatta, nem tudta fél hossznál jobban megközelíteni. A harmadik helyre a borsos összegért utónevezett Volta ért fel a Magyarországon Overdose egykori lovasaként is ismert Christophe Soumillonnal.

Az a bizonyos nézőszámcsökkenés…
25 képünk van a Prix de Diane-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Megismétlődött az 1956-os bravúr

La Cressonière győzelme Gérard Augustin-Normand és Antonio Caro tulajdonosoknak is különleges sikert jelentett, hiszen két héttel korábban szintén az ő lovuk, Almanzor nyerte meg a Prix du Jockey Club nevet viselő francia Derby-t. Legutoljára ilyen kettős tulajdonosi győzelemre 1956-ban került sor Franciaországban, amikor a mára legendává vált Marcel Boussac lovai nyerték meg a két nagyversenyt.

Demuro örömében sírt

A győzelemben a mindössze 23 éves, olasz Christian Demuronak is jelentős szerepe volt. A fiatal és az istállóhoz ebben az évben szerződtetett lovas nem véletlenül sírt örömében.

A Demuro nevet eddig a báty, Mirco révén ismerte a nagyközönség, hiszen ő egyebek között olyan világversenyeket nyert meg, mint a Dubai World Cup, a Japan Cup és a Japán Derby. Ezentúl azonban a kisöcs, Christian is – aki 2012-ben Olaszországban sampion zsokécímet nyert és szülőhazájában megdöntötte az egy évben nyert versenyek számát –  beírta magát a nemzetközi lóversenyzés történelemkönyvébe.

Örömkönnyek
25 képünk van a Prix de Diane-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

2016.06.28. Vonczem Gabriella
Fotók: Vonczem Gabriella, Berta Zsanett

Hozzászólások