A hűséges lovasok útját nem állhatta hőség

Alpokaljai erdők, mezők, szurdokvölgyek – minden lovas számára szemet gyönyörködtető táj. Ám a hétvégi 5. Hűségtúra résztvevőinek mindez sokkal többet jelentett. Ők ugyanis a leghűségesebb falvak mentén barangoltak be a festői tájat.

Kép az 5. Hűségtúráról

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén ötödik alkalommal szervezte meg a 13 km hosszú hűségtúrát, mely idén a rekkenő hőség miatt kihívást jelentett a résztvevőknek.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított „Hűségtúra a hűség falvaiban” elnevezésű kétnapos lovastúrát az 1921 és 1923 között történt magyar-osztrák határmegállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire alapozva szervezték meg. A túrázók ilyenkor közösen ünnepelnek annak emlékére, hogy e nehéz időkben az érintett településeknek sikerült elérniük, hogy hazánk területén maradhassanak. A települések egykori lakói 1923-ban hitet tettek hazájuk mellett, és döntésükkel elérték, hogy a falvak Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzanak.

A túra Szombathelyről indult és áthaladt a „hűséges” falvakon: Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Szentpéterfa – voltak idén is a lovas hűségtúra állomásai, ahol ünnepi beszédekkel, koszorúzással, himnusszal emlékeztek a hagyományőrző túrázók.

2016.06.27.
Forrás és fotók: Frisss.hu
Frissítve: 2022.09.20.

Hozzászólások