Átadták az ország első zöldútját

Átadták az ország első zöldútját

 

Vácott adták át az ország első zöldútját, a Duna-Ipoly Zöldutat. Az Európai Mobilitás Hete (szeptember 16-22.) keretében megtartott kétnapos kerékpáros rendezvénysorozat kiemelkedő jelentőségű volt a hazai fenntartható fejlődés történetében.

A külföldön már régóta működő kezdeményezés mostantól itthon is megismerhetővé válik.

A zöldút (greenway) kifejezés országonként mást és mást jelöl. Sok helyen csupán egy kerékpárutat, máshol szolgáltatások egész hálózatát. A Magosfa Alapítvány és partnerei (Börzsönyvidék Alapítvány, Ipolymenti Vállalkozók Klubja, Ökotárs Alapítvány, Sugárkankalin Turisztikai Egyesület) szerint a zöldút nem csupán egy útvonal. Egyfajta környezettudatos gondolkodásmódot is képvisel, amelynek mindössze egy összetevőjét alkotják azok a „kézzel fogható” utak, amelyeken pl. biciklizni, sétálni, lovagolni lehet.

A zöldút valójában lehetőségek összessége egy adott területen belül. Olyan lehetőségeké, amelyek összekapcsolják a természeti, kulturális és történelmi örökségeket és védik azokat. Természetbarát módon járulnak hozzá a közlekedéshez, a pihenéshez és a turizmushoz, s mindemellett elősegítik az érintett régiókban a helyi értékek megőrzését, a közösségek megerősödését, az egészséges életmód elterjesztését és a gazdaság fenntartható fejlesztését is.” Kerékpárutak, folyók, erdők, kulturális intézmények, turisztikai látnivalók, közösségi helyek… mindez belefér a zöldút fogalmába.

A Duna-Ipoly Zöldút Budapest és Parassapuszta között húzódik a két folyó és a Börzsöny ölelésében. Parassapusztánál csatlakozik a fő vonalhoz az Örökségünk Útján Zöldút. Az első hazai greenway gerincét jelenleg a Duna és az Ipoly mellett haladó kerékpáros útvonalak jelentik. Ezekhez kapcsolódik idővel a gyalogos, lovas és vízi útvonalak hálózata.

A zöldutak fejlesztésénél kiemelten fontos a helyi erőforrásokat használó, a bevételek helyben maradását segítő termékek bemutatása, népszerűsítése, az eladások segítése. A szeptemberi zöldút-átadót és magát a zöldút létrejöttét alapozza meg az a helyi termék-program, amelyet a Magosfa Alapítvány indított el 2005-ben.

A helyi termékek olyan áruk, amelyek legalább 51 %-ban helyi hozzáadott értéket (munkaerő, alapanyag) képviselnek, értékesítésük, alapanyag-beszerzésük pedig lehetőleg 50 km-es körzeten belül történik. A Dunakanyar- és az Alsó-Ipoly-menti települések közül huszonegy vett részt a programban. A falvak, községek, városok termelői, kézművesei az alapítvány által kihelyezett információs táblákon, valamint a www.magosfa.hu honlapon és szórólapokon hirdetik portékáikat. A program tovább folytatódik, így újabb és újabb termelők, helységek kapcsolódhatnak be. A tervek szerint még idén gyarapodik a táblák száma, a résztvevőknek pedig rendszeresen szerveznek akciókat, kirándulásokat, valamint piacokat is (az elsőre Márianosztrán került sor), hogy megismerkedhessenek, összefoghassanak egymással, és értékesíthessék a sokszor nagyon nehezen, áron alul, vagy egyáltalán nem eladható, de értékes árut.

A program fő támogatója az Európai Unió.

 

2006.11.23.
Forrás: Gondola
Frissítve: 2023.06.21.
Fotók: Canva

Hozzászólások