Lovas polgárőr

Lovas polgárőr

Talán a 150 éves egykori török uralom jelenkori visszatükröződése az a balkáni állapot, mely településeink külterületét jellemzi. Élen jár környezetkárosító tevékenységével a főváros és az agglomeráció.

Budapesti munkalehetőségért felbomlanak a vidéki közösségek. Eladnak mindenüket, hogy valamelyik – még megfizethető – peremvárosban letelepedhessenek. A természethez kapcsolódó gyökerek elszakadnak. Már nincs meg sokukban a vidéki ember föld iránti tisztelete, de nem emelkednek a XXI. században elvárható városi kultúra szintjére sem. Környezetük iránt érdektelenné válva ingáznak naponta a főváros és az alváros között.

Magyarország – megkülönböztetési lehetősége nem lévén – magával vitte az Európai Unióba azon állampolgárait is, akik csak azért mennek ki autóval a település határába, hogy ott feleslegessé vált használati tárgyaiktól, háztartási-, ipari-, kereskedelmi hulladékaiktól megszabaduljanak, netán valamit onnan maguknak beszerezzenek. A mezőőri szolgálatok felszámolásával a Nemzeti Parkok természetvédelmi őrein kívül naponta a határba, rétre, erdőre csak a tereplovasok járnak ki (ha éppen egy elfuserált rendelettel onnan ki nem tiltották még őket).

A ló, a félénk zsákmányállat kiváló megfigyelő. Azonnal észrevesz mindent, ami nem illeszkedik a természetes környezetbe, ráadásul ha az tegnap még nem is volt ott. Ilyen a jó tereplovas is. Lovas tanítványaimnak szoktam mondani, ha valamit nem vesznek észre a terepen – amit egyébként kellett volna – hogy a jó tereplovast az különbözteti meg a sok szerencsétlen nem lovas embertől, hogy fejlett a figyelme.

Dunakeszi város polgárőrségének megalakításától a tagja vagyok. A terepen nem csak terep vagy túravezető lovasként, hanem egyben polgárőrként is lovagolok. Lovas tanítványaim kíséretével a legkülönbözőbb tényekkel, eseményekkel, sőt néha még megmagyarázhatatlan jelenségekkel is találkozunk.

Tények, események, intézkedések pl:
– természetvédelmi területen keletkezett tűzhöz tűzoltókat kellett riasztani,
– agyrázkódást szenvedett terepmotoroshoz mentőt kellett a helyszínre hívni,
– illegálisan szemetet lerakó teherautót tetten értem,
– illegálisan ürítő szippantó kocsik rendszámát sikerült leolvasni,
– lopás miatt körözött személygépkocsit találtam erdőben kerekeitől megfosztva,
– karácsonyfa tolvajt fogtam,
– hátrahagyott nyomok alapján cégeket és magánszemélyeket derítettem fel, akik jelentős környezetszennyezést okoztak,
– rendőrségi üldözésből egérutat nyert kimerült bűnözőket az erdőben kocsiban alva találtam, akiket értesítésemre a rendőrség körülvett és elfogott,
– gépjárművel megközelíthetetlen helyen megélhetési bűnözésként gumi és műanyag szigetelésű kábelek égetésével foglalkozó személyek erdei lakhelyét és égetőhelyét derítettem fel (a réz és alumínium ilyen formában történő kinyerése nagy mértékű mérges gáz kibocsátásával és talajszennyezéssel jár).

Megmagyarázhatatlan jelenségek pl:

– akácfasoron egy fa törzséről és vastagabb ágairól teljes egészében lerobbant a kéreg (feltehetően az előző napi villámlás következtében), de égési nyomok nem voltak,
– transzformátor telep közelében kb. 100 m magasságból fényes gömbről kb. 10 percig időszakosan parázs hullott, majd a jelenség megszűnt,
– kötelék alakzatban fényes gömbök csóvával maguk mögött hangtalanul, magasságtartással, egyenletes sebességgel repültek. (Két nap múlva, ezt a sajtó is közölte, nyugatról keletre haladtak az ország felett végig, észlelték. A „tudományos” magyarázat visszatérő szovjet hordozórakéta maradványokról szólt. A gravitáció fogalmát ismerő átlagpolgár számára a magyarázat megmosolyogtató volt.)

A környezetvédők azt szokták mondani: „A Földet nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Megőrizve kell tehát továbbadni. Testreszabott kötelessége ez a kifinomult figyelmű terep és túralovasnak is – akár polgárőr, akár nem.

Vér Imre
Forrás: Magyar Lovas Kör
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.07.

Hozzászólások