Vér Imre: Lovas tereptan

Vér Imre: Lovas tereptan

A Magyar Lovas Kör Túralovas Szakága célkitűzései közé tartozik a túralovagláshoz kapcsolódó írásos és képanyagok készítése. Egy ilyen jelentősebbnek mondható anyag a “Lovas tereptan” című, 90 ábrával illusztrált, 200 oldalas könyv. Az anyag tulajdonképpen másfél éve készen van, a nyomdai előkészítés azóta húzódik. Ennek az elhúzódásnak van egy előnye. Ez idő alatt is jöttek a tartalomba bekívánkozó gondolatok, új tapasztalatok, melyekkel az anyag kiegészítésre került, teljesebbé vált.

A kép illusztráció

A könyv megírására az alábbi dolgok késztettek:

– 1999-ben megírtam a Túralovaglás című könyvet, melybe ez a téma terjedelménél fogva nem fért bele, elvitte volna a könyv arányait.
– A honfoglalás 1100. évfordulójával kapcsolatos nemzetközi lovas emléktúrák, vagy akár a XII. Károly svéd király hosszú távú lovaglását megismétlő svéd-magyar emléktúra jóformán végig közúton és nem terepen haladt, bár a korhűség azt igényelte volna.
(A túralovaglás lényege éppen a természet-közeliség, de ehhez ismeretlen terepen megfelelően részletes topográfiai térképek, korszerű tájékozódási eszközök és az ezek kezelését ismerő lovas szükségeltetik.)
– Hazánkban feloldották a katonai térképek titkosságát, így ezek a szükséges méretarányban kereskedelmi forgalomból polgári személyek számára is megvásárolhatók. A turista térképekkel ellentétben lefedik az ország egész termetét.
– A katonai térképek kezeléséhez nincs ez ideig forgalomban polgári kiadvány, ezt szeretném pótolni.
– A “Lovastúra-vezető” államilag elismert szakma, igényes felkészítésüknél a terep értékelésével, tájékozódással, térképészettel, túléléssel kapcsolatos ismeretanyag oktatása nem mellőzhető.
– Belső késztetés, önmegvalósítás, mely lehetővé teszi e témában való elmélyülést, ismereteim és gondolataim rendezését úgy, hogy ez másoknak is hasznára váljon.

A kép illusztráció

Kapcsolódó gondolatok

Elkényelmesedtünk. Légkondicionált járművekben utazunk, az útkereszteződéseknél útjelző táblák erdeje ad útbaigazítást, majd az utcanév táblák és házszámok jelzik célba érkezésünket. Elveszett valami a múltból. Nincs megmérettetés, a kiválogatódás nem az egyéni képességek függvénye. Minden, ami kell megrendelhető, kifizethető. Pedig az emberek jelentős része szeretne tudatában lenni képességei határának. Erre utalnak a természetben űzött extrém- és kalandsportok. A természettől elszakadt ember rájött, hogy valami nincs rendjén, visszavágyik az ősi közegbe. Ehhez tökéletes partner régi társunk a ló. Ember és ló közös történelme több mint 5000 éves, és ez a kapcsolat magasabb rendű, mint ami ember és ember között alakult ki. A lovas és a ló nem öli meg a másikat pénzért és hatalomért.

A könyv tankönyvjelleggel íródott, lovastúra-rendőr, túrázó lovasok részére, de hasznos ismereteket ad mindenkinek, aki ismeretlen terepen dolgozik, sportol, oda vetette a sorsa, szerencsétlenül járt, vagy éppen másoknak indul a segítségére. Katonai tereptani, térképészeti, tájékozódási és túlélési ismeretanyag ötvöződik benne, a civil térképészeti és tájékozódási ismeretekkel, valamint a kapcsolódó lovas-szakmai tudnivalókkal.
A szerző az elmúlt évtizedek során kb. 120000 km-t tett meg terepen lovaival és lovas tanítványaival. Tapasztalatait felhasználva a terepen távoli célja felé igyekvő ló-lovas páros szemszögéből vizsgálja az eredményes célba érés lehetőségét. A lovaglás biztonsága érdekében és a ló iránti alázattói vezérelve ajánlom gondolataimat mindazoknak, akik terepre kilovagolnak.

Vér Imre

Forrás: Magyar Lovas Kör
Frissítve: 2023.07.28
Fotó: Canva

Hozzászólások