2019 óta először tartják meg a Badminton Horse Trials-t

Két éves szünet után idén május 4. és 8. között újra megrendezésre kerül az angliai Badminton Horse Trials, a világ egyik legrangosabb lovastusa versenye, egyike a szakág mindössze hat darab ötcsillagos megmérettetésének. A rendezvény 2020-ban és ’21-ben a koronavírus járvány miatt nem került megtartásra, ezen kívül 1949-es indulása óta négy alkalommal rossz időjárási viszonyok miatt, (1966, 1975, 1987 és 2012), valamint egyszer (2012) száj- és körömfájás járvány okán nem rendezték meg a versenyt. A Badminton Horse Trials egy világszerte rendkívül népszerű esemény, a cross-country napján akár negyedmillió nézőt is képes a helyszín befogadni.

Sir Mark Todd és NZB Land Wision, a 2011-es nyertesek – Henry Bucklow/Lazy Photography

Concours Complet International

A CCI5* a lovastusa legmagasabb szintjét jelképezi, így nem meglepetés, hogy Badmintonban csak a legjobb ló-lovas párosok kapnak jogot az indulásra, akik három nap alatt három területen mérik össze tudásukat: díjlovaglás, cross-country és díjugratás. A lovasok mindhárom körben ugyan azzal a lóval indulnak, hibapontjaik pedig a rendezvény során összeadódnak, így a legjobb teljesítményű páros arat győzelmet. A korábbi nyertesek között olyan legendás nevek akadnak, mint William Fox-Pitt és legendás lova, Chilli Morning, az Új-Zélandi válogatott jelenlegi edzője; Sam Griffiths, Oliver Townend, vagy a nem régen botrányba keveredett Sir Mark Todd.

Az ötcsillagos lovastusa versenyeken való részvétel a magas szintű nemzetközi versenyeredmények mellett lónak és lovasnak is életkorhoz kötött, előbbinek minimum 7. utóbbinak pedig 18. életévét kell betöltenie a jelentkezéshez. Az versenynapok során a sportolók egy körül-belül 7 kilométer hosszúságú, maximum 45 erőkifejtésből álló cross country, egy maximum 16 erőkifejtésből és 11-13 akadályból álló díjugrató és egy „M” szintűnek megfelelő díjlovagló tesztet teljesítenek.

Paul Tapner és Inonothing, a 2010 évi nyertes páros – Henry Bucklow/Lazy Photography

A Badminton története

A Badminton Horse Trials első alkalommal 1949-ben került megrendezésre Henry Hugh Arthur FitzRoy Somerset, azaz a 10. beauforti herceg által. Az esemény a második nagy-britanniai háromnapos lovastusa verseny volt az 1948-as Nyári Olimpiai Játékok után, ami nagyban inspirálta is. „Nagy-Britannia a legfontosabb lovas eseménye” -ként volt hirdetve, célja pedig az volt, hogy a hazai lovasok nemzetközi szinten próbálhassák ki magukat. A 22 angol és ír indulóból álló mezőnyből nyolcan nem tudták teljesíteni a cross country pályát, a sikeres versenyzők közül pedig végül Golden Willow, és lovasa, John Shedder arattak győzelmet.

1953-ban Badmintonban tartották az első lovastusa Európabajnokságot is, majd 1955-ben, mikor ismét Anglia adott otthont az Európabajnokságnak, a versenyt a királynő meghívására a Windsori Kastélyba költöztették.

Tíz évvel a verseny megalapítása után két szekcióra osztották a versenyzőket, a rengeteg nevezés miatt megalapult a Kis és Nagy Badminton, melyek keretében a lovasok ugyan azokat az akadályokat teljesítették. A két liga között az indulók korábbi pénznyereményeik alapján kerültek besorolásra. Ezt a megközelítést végül hat év után, 1965-ben hagyták el.

1989-ben Hugh Thomas olimpikon vette át a szervezést Francis Weldontól, és egészen az idei rendezvényig látta el szerepét, mint igazgató. 31 éves pályafutása után most Jane Tuckwell veszi át feladatait, aki szintén nem mondható tapasztalatlannak – hiszen majdnem fél évszázada dolgozik már a Badmintonon.

A versenyig már csak pár hetünk van hátra, és mindenképpen izgalmas megmérettetésnek nézünk elébe.

2022.04.19.
Merényi Kincső
Kiemelt kép: Owain Davies

Hozzászólások