II. Erzsébet – egy évszázad a lovakért

2022. szeptember 8.-án, 70 évnyi uralkodás után elhunyt II. Erzsébet királynő, aki a brit monarchia egyik legmeghatározóbb alakjaként írta be magát a történelembe. A lovakkal és a lovas társadalommal ápolt szoros kapcsolata az egész világ számára köztudott volt, rendszeresen és szívesen mutatkozott lóháton, még 90 éves kora után is. Halálakor a királyi család megerősítése szerint több mint 100 ló állt a tulajdonában.

Uralkodása során az egyik kedvenc szabadidős tevékenysége volt a lovaglás, valamint szívesen járt lóversenyekre, és telivéreket is tenyésztett. Hivatalos eseményeken is rendszeresen jelent meg lóháton, egészen 1986-ig. Élethosszig tartó szenvedélye 1930-ban, 3 éves korában kezdődött, mikor első lovaglóóráját vette. Negyedik születésnapjára nagyapjától, V. Györgytől megkapta első lovát, egy Peggy névre hallgató shetlandi pónit. Hamarosan elkezdett rendszeresen is lovagolni, és 18 éves korára már elismert lovas vált belőle. 1945-ben, mikor még senki nem sejtette, hogy valaha ő lesz az angol monarchia feje, a Life magazinnak azt nyilatkozta, szeretne ló lenni, ha felnő.

II. Erzsébet a dísszemlén lovagol a ’70-es években – Leonard Bentley

Trooping the Colour

II. Erzsébet Doctor hátán. Mellette Fülöp herceg – Leonard Bentley

A Trooping the Colour, azaz a “brit zászlós dísszemle” egy évente megrendezett esemény, amely az uralkodó születésnapját hivatott ünnepelni. A királynő a hatalmas St James’s Park melletti Királyi Lovas Testőrség laktanyájának nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadja 1100 katonája tisztelgését, majd személyesen köszönti őket. A királyi család a palota teraszáról kíséri figyelemmel a színpompás ünnepélyt. A parádé nagyságát mutatja, hogy alatta mintegy 113 parancsszó hangzik el, 200 lovas vonul fel, és 400 katonazenész játszik egyszerre. Erzsébet először 1947-ben, még hercegnői szerepben vonult a zászlós dísszemlén, apja, VI. György oldalán. Akkori hátasa egy pej rendőrló, Tommy volt. Mikor György megbetegedett, lánya helyettesítette őt az ünnepségen, a sárga Winston nyergében, aki addig a király lovaként szolgált. 1952-ben, apja halála után ismét Winston nyergében láthattuk Erzsébetet.

II. Erzsébet Imperial hátán – Leonard Bentley

A hatvanas években a királynő a szürke Doctor, és a sárga Imperial nevű lovak hátán vett részt a ceremónián.

Ugyan Erzsébetnek lovas karrierje során számos meghatározó lova volt, közülük talán a leghíresebb Burmese, egy fekete kanca, akit a Kanadai Királyi Lovasrendőrségtől kapott ajándékba 1969-ben. Erzsébet 18 éven át vonult Burmese hátán az évente megrendezett dísszemlék során, egészen az akkor 24 éves kanca 1986-os nyugdíjazásáig. A királynőnek is ez volt az utolsó hivatalos megjelenése lóháton. Együtt töltött hosszú éveik során számtalanszor láthattuk őket szabadidős lovaglásokon, tereplovaglásokon is, többek között akkor, mikor Erzsébet együtt lovagolt Ronald Reagan amerikai elnökkel 1982-ben. Burmese 28 éves korában pusztult el, maradványai a windsori Home Park területén nyugszanak. A ló tiszteletére 2005-ben szobrot emeltek a kanadai Saskatchewanban.

Erzsébet királynő és Ronald Reagan amerikai elnök 1982-ben

Fell pónik

1986 után Erzsébet továbbra is rendszeresen ült lóra, kedvence évekig a pej Sanction volt, később azonban már inkább a nyugodt vérmérsékletű fell pónikat preferálta. Ezt a fajtát már hosszú ideje tenyészti a brit királyi család, bár eredetileg vadászatra használták őket. Fülöp herceg, a királynő néhai férje szintén rengeteg lovas kötődéssel rendelkezett, és amellett, hogy a FEI leghosszabb ideig poszton maradó elnöke volt (22 év), ő is kedvelte a fell fajtát, hivatalos hajtó versenyeken szerepelt velük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

Az elmúlt évek során Erzsébetet kedvenc fell pónija, a fekete Carltonlima Emma hátán láthattuk sokat. A kis kanca olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy 2016-ban még Breyer modell is készült róla, melyek eladása után befolyó bevétel egy részét a Fell Pony Society kapta.

Erzsébet elköteleződése a fajta iránt köztudott volt, sok segítségéért hálául a Fell Pony Society az uralkodó 90. születésnapjára különleges eseményt szervezett. Eredetileg 90 lovukat szerették volna sorba állítani a királynő tiszteletére, de végül a rengeteg jelentkező miatt 128 fell póni sorakozott a Windsor Parkban, miközben a királynő, és saját tulajdonú pónijai felvonultak előttük. Volt, aki egészen Németországból érkezett a nagyszabású eseményre, Erzsébet nagy örömére, aki azt nyilatkozta, kellemes meglepetés volt számára, hogy kedvenc fajtája ilyen népszerű, és hogy ez volt élete egyik legjobb születésnapi eseménye.

A királynő még az idén ünnepelt platina jubileumi ünnepsége előtt is kedvenc pónijainak tisztelgett, a 96. születésnapja alkalmából kiadott hivatalos fotóján két szürkével, Bybeck Nightingale-lel és Bybeck Katie-vel pózolt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

A fell pónik mellett Erzsébet több hagyományos angol lófajtát is tenyésztett. Az évek során sokat tett a shetland póni, a cleveland bay, vagy a highland póni vérvonalának megőrzéséért is, utóbbiakkal rendszeresen vett részt szemléken is.

Lóversenyzés

Sokak számára nem meglepetés, hogy Erzsébet a lóversenyzésért is rajongott. Első telivérjét, Aureole-t apjától örökölte. Az állat igen közel állhatott szívéhez, hiszen még a néhai György király tenyésztette, valamint hét versenyt is megnyert, az Epsomi Derby-n pedig második lett.

A királynő elismerően paskolja Aunty Tot nevű lovát verseny után

A királynő versenylovai több mint 1600 futamon diadalmaskodtak, és az Epsomi Derby kivételével legalább egyszer minden fontos angliai Group 1 versenyt megnyert velük. Erzsébet 1954-ben és 1957-ben is elnyerte a „British flat racing Champion Owner” címet, amelyet minden évben a legtöbb pénznyereményt hazahozó lovak tulajdonosa kap.

„Azt gondolom, ez az egyik nagy szenvedélye, nagyon szereti csinálni, és ez látszik is rajta. Fel tudja sorolni az összes általa tenyésztett és tartott lovat, egészen a kezdetektől, sosem felejt el semmit.” – nyilatkozta róla Kamilla hercegné 2021-ben, mikor anyósa lóversenyzéssel és -tenyésztéssel ápolt kapcsolatáról kérdezték.

2013-ban Erzsébet lett az első uralkodó, aki megnyerte a Royal Ascot Gold Cup-ot, Estimate nevű lovával. Mivel a verseny fődíját eredetileg maga a királynő adta volna a nyertes lótulajdonosnak, őfelsége végül András hercegtől vehette át a kupát. A következő évi Royal Ascoton Estimate ismét az élmezőnyben, második helyen végzett, azonban egy pozitív drogteszt miatt diszkvalifikálták.

Willie Carson, aki hosszú évekig Erzsébet zsokéja volt, így nyilatkozott az uralkodóról:
„Nem csak a versenyzést, hanem a tenyésztést is nagyon élvezi. Szeret az idomároktól érdeklődni, hogyan viselkednek épp a lovak, milyen a vérmérsékletük, temperamentumuk. Ezekről mind tudni akar, és ez az, ami igazán foglalkoztatja. A dobogó ennek az eredménye, és ő a nyerést is élvezi természetesen, de minden mást is, ami az előtt történik, hogy a dobogó tetejére lépne. Ez az, ami igazán jó érzéssel tölti el.”

Erzsébet az Auckland Racing Club találkozón 1953 – Archives New Zealand

Lovassport

A királynő élete során nagy támogatója nem csak a ló-, de a lovassportoknak is. Uralkodása során rengeteget tett a lovaglás népszerűsítéséért, és ugyan maga Erzsébet nem, de lánya Anna királyi hercegnő, és unokája Zara Tindall mindketten részt vettek az olimpián, és a lovastusa szakág kiemelkedő alakjai. A királynő Doublet nevű lovának hátán Anna számtalan versenyt megnyert, köztük az 1971-es Lovastusa Európabajnokságot is, az olimpián pedig a szintén Erzsébet tulajdonában álló Goodwill nyergében szerepelt. Apjához hasonlóan Anna is betöltötte a FEI elnöki posztját.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

A Nemzetközi Lovasszövetség 2014-ben megalapította a FEI Életműdíjat, mellyel először magát a királynőt tüntették ki.

„Őfelsége Erzsébet királynő egész életében lószerető volt, aki milliókat inspirált a világ minden szegletében, és megtiszteltetésnek veszem, hogy kitüntethetem őt a legelső FEI Életműdíjjal, a Nemzetközi Lovasszövetség nevében. Egy igazi lovas hölgy, aki máig lovagol, amikor az államügyek megengedik, tudása a tenyésztésről és vérvonalakról hatalmas. A kapcsolat a királynő és lovai között igazán különleges, és nem tudok senki másra gondolni, aki méltóbb lehetne erre a kitüntetésre.” – Így hangzott Haya hercegnő beszéde a díjátadó ünnepélyen.

II. Erzsébet királynő halálával egy valódi lószeretőtől, és a lovassportok egyik legnagyobb támogatójától búcsúzunk.

2022.09.09.
Merényi Kincső
Kiemelt kép: Chairman of the Joint Chiefs of Staff – Flickr

Hozzászólások