FEI Világbajnokság, 2023.02.25.; Boutheeb, Abu-Dzabi (UAE)

Február 25. –én bonyolították le az egyébként 2022 évre, Veronába tervezett FEI
Világbajnokságot.

A távlovaglás egyebekben a FEI második legnagyobb létszámú szakága, Magyarországon ennek ellenére viszonylag alacsonyabb versenyzői létszámmal képviselteti
magát. Az eléggé hosszadalmas minősülési követelményeket 5 ló-lovas páros (valójában hat ló és öt lovas) teljesítette a tavalyi év folyamán, és szerzett jogot az indulásra:

Gazal XXII-4 (Zizi) – dr. Fekete Patrícia (Sent Juan LSE)
Shagya Bia – Gosztolai Zsanett (Rencsár Ménes)
O’Bajan Boulos – Marcsó Zsófia (Martonfa LE)
Poldi – Mihók Orchidea (Hatvani LE)
Koheilan Szilaj – Szösz Letícia (Bonyhádi Petőfi DSK)

A kép illusztráció

A lovak egy tavaly októberre időzített felkészülést követően, kb. 1400 km közúti, majd több ezer kilométeres repülőgépes szállítással érkeztek a kora nyári arab időjárásba. Négy-öt nap akklimatizálódás után álltak rajthoz 160 km -n a sivatagban felépített versenyhelyszínen. 37 ország 122 versenyző párosa az előzetes állatorvosi vizsgálat során 119 indulóra csökkent. A megméretés egyébként szigorú ló-jólléti szabályok szerint, komoly állatorvosi felügyelet mellett folyik – ezen a versenyen az előzetes és a transzport vizsgálattal együttesen 9 alkalommal mérték fel általános állapotukat, illetve a szállítás során még kétszer – általában azonban az indulók 30 -40% fejezi be a versenyt.

A tegnapi napon csupán 44 (36, 07%) indulónak sikerült ez, köztük két magyar párosnak. A start, helyi idő szerint 5.45 –kor zajlott le, egyszerre vágott neki az akkor még sötét sivatagnak az összes induló. Napkeltét követően a hőmérséklet gyorsan emelkedett, a korai 30 fok körüli hőmérséklet hamarosan melegebb lett, ami a lovak szervezetét a magas iram mellett komolyan igénybe vette. A nézők számára látványos versenyzárás következménye azonban, hogy a három lóból egyet metabolikai okból ki kellett zárni.

Dr. Fekete Patrícia huszonkettedikként kiindulva alacsonyabb, de szintén komoly iramban lovagolt, első tíz kilométeren 21 -22 km/h átlaggal maga mögé utasított több párost is, majd csökkentve sebességét befejezte a versenyt.

Szösz Letícia más taktikát választott: 26. helyről kiindulva egy közepes, 16 km/h körüli átlaggal haladt végig a körön. 22. helyen fejezte be eredményesen a versenyét.

Mihók Orchidea általa biztonságosnak ítélt, lassabb sebességet választott és így teljesítette a 160 kilométeres távot. Sajnos Poldinak a hetedik záró állatorvosi
vizsgálaton az állatorvosok megítélése szerint nem felelt meg a továbbhaladásra alkalmas állapot kívánalmának, így kizárásra került.

Valamennyi ló-lovas páros, segítőikkel együtt rendkívül komoly teljesítményt nyújtott, függetlenül a világbajnokság esetlegesen eredménytelen befejezésétől a kijutás, felkészülés, versenyzés során, melyről csak elismeréssel lehet beszélni. Ebben az időszakban dr. Fekete Patrícia rövid ideig vezette – másik, a világbajnokságra is szintén minősült lovával – a távlovasok világranglistáját és a 2022 évet 2. helyen zárta. Teljesítményéért meghívást kapott AlUlába (Szaúd-Arábia), csapatával együtt – ismét magyar sikerért szurkolhatunk pár napon belül.

Szöveg: Tamás Zsolt
Kép: Canva
2023.03.18.

Hozzászólások