Nemzetközi és nemzeti távlovas versenyek Somorján április 12-14-én

Somorján (Samorin) évek óta rendeznek távlovas versenyeket. Az áprilisi volt az első idei rendezés, sok résztvevővel, sok magyar lóval és lovassal.

A terep végig sík, a Duna mentén halad, jól kijelölt, jól “crewingolható”. Az időjárás itt sem volt kegyes, eső nem nehezítette a lovak és lovasaik dolgát, de nagyon hideg volt a verseny végéig, amit a szél még kellemetlenebbé tett. Így is azonban olyan eredmények születtek, melyekre a magyar lovas társadalom büszke lehet!

Magyar versenyeredmények

160 km-en két magyar tréningben (Fekete Róbert családja) lévő ló indult. Első helyen Gazal Borbála kínai lovasával, Zhi Ganggal győzedelmeskedett, míg O’Bajan Huncut harmadik helyen érkezett Baydaa Muneeb Shakirral.
120 km-es junior kategóriában Szösz Teodóra Shagya Athossal nyert, és ezzel a sikeres versennyel kvalifikálta magát a Junior Európa Bajnokságra! Másik magyar junior 120 km-es lovasunk Hollósi Adrienn Jussuf Bojánával , élete első 120 km-es versenyén az előkelő ötödik helyen érkezett a célba.
120 km-es felnőtt kategóriában két magyar lovas indult, közülük a Pelsonius Ménes lovasa Mihók Orchidea Hunor P-vel a negyedik helyen végzett. 80 km-en három magyar érdekeltségű lovas volt, mindhárman az első nemzetközi versenyüket teljesítették sikeresen. Szalai Noémi O’Bajan Belizárral negyedik helyen, az olimpikon, Ungvári Miklós a Pelsonius ménes lovával Becse P-vel a hatodik helyen, és Lukács Máté O’Bajan Boulossal a kilencedik helyen fejezték be a versenyt.
A vasárnapi versenynapon további magyar sikereknek örülhettünk. Nemzeti 80 km-es kategória első áthaladója Feketéné Wachtler Katalin volt Ghaliat Al Ouyoune nevű lovával. Nemzetközi 80 km-es kategóriában Tóth József Szemafor Somával a negyedik helyen érkezett. 40 km-es minősítő versenyen élete első versenyét teljesítő Márkus Rozina AS Ciclon nevű lovával a dobogó harmadik fokára állhatott. Őt követte Szösz Letícia Shagya Solymásszal majd Wachtler Réka Alcazar Sahaaraval.

Mihók Orchidea rövid beszámolója a versenyről

Az idei év számomra Somorján kezdődött, ami az egyik kedvenc versenyhelyszínem.
A Turáni fajtájú Hunor P-vel a 120 km-es távnak vágtunk neki. Korábbi nyilatkozatokban már említettem és most megerősítem, hogy a Turáni ló most már hivatalosan elfogadott lófajta, ami egyedülálló a történelemben.
A tőlem megszokott versenyzéssel ellentétben most egy teljesen biztos 16-17 km/h közötti tempót választottam Hunornak. Remek társaságom volt egy horvát és egy litvániai lány személyében. Hunor az egész verseny során friss és fitt volt.
Az utolsó 20 km-es körön úgy döntöttünk, hogy  a lovainkat nem tartjuk tovább vissza, hanem amit szívből és jó kedvből mennek tempót, azt megengedjük. 21 km/h volt az utolsó kör átlaga, amire azért vagyok külön büszke, mert ez volt Hunor P első 120 km-es megmérettetése azaz az eddigi leghosszabb versenye. Hunor az első Turáni ló, aki teljesítette ezt a távot így még nagyobb az öröm, hisz az első Magyar Bajnoki cím után tovább írta a történelmet.
Meglepődve tapasztaltam, hogy az egész 120-as mezőny visszafogott tempót választott. 17 km/h átlaggal már nyerni lehetett, ami ezen a pályán nem számít kiemelkedő sebességnek.
Hunor P-t nem viselte meg a verseny, nagyon jó kedvvel búcsúztunk a helyszíntől és bízom benne, hogy a most megspórolt energiát a következő megmérettetésen kamatoztatni tudjuk, mivel egy sokkal nagyobb feladat vár ránk.
2019.04.18., Marcsó Zsófia, Mihók Orchidea és Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Ványi Csongor, Canva
Frissítve: 2022.09.20.

Hozzászólások