2000-ben már Las Vegasban

2000-ben már Las Vegasban

Sokszor megírtuk már, hogy Dona Pilár de Borbón, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke rátermett vezetésével és Helander főtitkár világjárásával a lovassport soha nem remélt területekre elterjedt, szakmai szintjét okosan lombosítva.

Erre pregnáns példa 2000 Las Vegas. Nehezen előteremtve az adományokat – hála a Budweiser sörivóknak, – de Las Vegas a maga sokrétű és szétágazó világcsillaga helyet kínált a Lovas Világ Kupa befejező küzdelmének. A világot körülölelő és átfogó versenysorozat fináléja helyszínéül választották és nyerték meg Las Vegast, mint az amerikai pénz- és globomán világ tetejét.

Volvo, Samsung után most a költségviselő Budweiserék ünnepi nyolcas fogata hajtott a pályára, villogó felszerelésben jelezte a lófogat jelenlétét és a világ vezető hatalma felé iramló Amerika elindítóját – a lovat. Az ünnepi műsorok, bár figyelmet fokozó attakja volt az egyformán kesely sárga shirekből fogatolt sárga nyolcas, azért a további reprezentatív műsorok számát is emelve gazdagították az eseményt. Ennyi csinos nőt csak Las Vegas tudhatott az éppen épített ugróakadályok közé vezényelni, ahol a lovak által már vágtázott homokon tökéletes eleganciával, kápráztatóan színes megjelenésben, a lányok magassarkú cipőben lejtették táncukat az akadályok között, koreografáltan a legváltozatosabb színorgiák villogtatásával. Közben egy énekesnő a patanyomok közül Elvis Presley Las Vegas dalát énekelte. Ezután tökéletesen idomított szürkén a Nemzetközi Lovas Szövetség nagy lobogóját lovagolta be egy elegáns hölgy, majd egy másik csinos hölgy kezében magasra tartott amerikai zászló érkezett egy fehérfejű sárgán. Végül álmos sárgán állva egy cowboy frappáns lasszódobásokkal emlékeztetett a ló nélkülözhetetlen szerepére Amerika történetében.

A lenyűgöző látvány maga is siker az állandóan tapsoló közönségnek a hatalmas csarnokban, de megragadta az elbűvölő látnivaló az Eurosport és a hazai tv-k nézőit is. Pedig a java a vasárnap délután rendezett második fordulóban, összességében a torna negyedik versenyszámában következett, a régióversenyeken már győztes harminc válogatott versenyző számára. Gazdagon díszített virágözön, tobzódó különlegességekkel terítette az akadályokat. Rendkívül nehezek voltak, csupa meredek koppelrick (egymás fölé helyezett tarka rudak), és oxerek (azaz elől meredek, majd mögötte 2 méterre egy szál fehér rúd). Meghívó, sövényes akadály sehol. De volt hármas és kettes kombináció. Magasság, szélesség megfelelően előírt szinten tartva, vagyis 160 cm vagy 170 cm magasan. A vasárnapi pályákat kétszer építették változatosabbá. A végén a négy versenyszám összeredménye adta a finálé győztesét.

Vasárnaptól, ahogy a fogat-akadályversenyzésnél szokásos, az elért eredmények birtokában lovagolhattak a versenyzők a starthoz. Az általunk közreadottak közül hátulról a hetedik induló az ír Peter Charles volt, Mulligan nevű sárga höntörén (apja: Neopsas – anyja: Frires), s összesítésben 19 ponttal végzett. Ugyancsak hatodiknak indult a legjobb amerikai Tood Minikus is; 19 ponttal végzett Or Star nevű sárgáján. (Származást nem közölt.) A már kivívott ötödik pozícióban a belga Ludo Philippaertes lovagolt be a pályára, Otterongo nevű hazai tenyésztésű sárgájával, (apja: Darco – anyja: Hedgar), 14 ponttal végzett az összesítésben.

Biztos negyedik helyezettként a német olimpiai bajnok, Ludger Beerbaum tűnt fel a lovasbejárónál, Goldfever new sárga hannoveri ménjével. Mesteri lovaglással, hibátlanul lovagolt, de sajnos 11,5 pontja már volt az előversenyek összesítésében. Így a harmadikként esélyes svájci Beat Mandli galoppozott be a Polydor apaságú fekete Positano westfáliai ménjével a startvonalon át. Ugyancsak hibátlan lovaglást produkált, de már a megszerzett 10 pontjánál kellett maradnia.

Az utolsó előtti lovas, Fuchs, a svájci páros második tagjaként lépett be a pályára, mint várományos ezüstérmes, holland tenyésztésű sárga ménjével Tinka’s Boy-jal. Szintén fegyelmezetten hibátlant lovagolt, de miután már volt 7,5 pontja, így azt írták ki a nagy táblára, s a közvetítésben is. Két svájci már hibátlan volt. Pedig a harmadik, Willi Melliger nem is indult a fináléban, remek lovával, a hollsteini szürke Calvaro 5-tel. Lehet, hogy az olimpiára tartogatja? A Baloubet du Ruet-en, a francia nevelésű, sárga tetszetős ménen (apja: Baloubet – anyja: Starter), a lovasbejárónál megjelenő Rodrigo Pessoa-t, a világbajnokot a közönség moraja kísérte. Egyetlen versenyző, a három nap alatti négy round-ban egyetlen hibát sem vétett eddig! És most sem! A fiatal brazil okosan, lendületesen, időtúllépést sem vétve (iram 450ml perc) hibátlant lovagolt. Zúgó, fergeteges taps köszöntötte, üdvözölte az idei World Cup győztest. Aki immár harmadszor nyerte a Finálét. Csak a két svájci, s a győztes lovagolhatott be a díjkiosztásra. Utóbb marokra fogva a méretre is impozáns serlegeket, s a lovak nyakába helyezték, a szügyön virító, remekül mutató dísz díjszalagokat.

Vélemények

Első látásra is hatalmasat lépett előre a tenyésztés színvonala, legalább is a világ 12 ligájának harminc győztesén keresztül szemlélve. Bár ezek kiemeltek voltak. Olyan érzés fogott el, hogy a lovak képességei jó néhány esetben túlhaladják a versenyzőikét. Nem egy esetben volt látható, hogy a ló mentette és korrigálta megnyúlásával, lendületével, biztos támaszkodásával a már veszett helyzetet. S ez semmit sem von le abból a tényből, hogy a lovasok képzettsége, felkészülése megfelelő színvonalú. Ezen a nehéz, meredek pályán négy versenyző is hibátlan pályát teljesített: Helena Weinberg, Beerbaum, Mandli, Fuchs és Pessoa.

A világbajnokságot és World Cup Finálét harmadszor nyerő Pessoa kiemelkedő képességű versenyző. A család sok évi munkája érett be az utóbbi két évben. A biztos ugróképességű, francia sárgára Baloubet-re való rátalálás sok örömet fog – reméljük – szerezni az apa szívének is. Az együttes négy pályán bizonyított hibátlan abszolválással feladja a leckét a németeknek az olimpián. Francia lovas, francia lóval 1988-ban nyert egyéni győzelmet. Most esély látszik a francia tenyésztésnek újbóli olimpiai győzelemre.

Fogadják el tőlünk a megállapítást, hogy a mezőny legjobb lova – a rengeteg klasszis mellett is – a holland tenyésztésű “Otto” volt, Geoff Billington, angol versenyző lovaglásában és tulajdonában is. A ’86. évi sötétpej egyszerűen nem tud hibázni, 20-30 cm-rel ugrik az akadályok fölött. Akkor miért nem ő a győztes? Egyszerű. Versenyzőtársa, Billington nincs azon a képzettségi fokon, mint lova. Párizsban ment hibátlanokat, de ugyanott a hosszú fal vonalában épített akadályok között Geoff a külső szárat kiejtette a kezéből, s “Otto” elment az akadály mellett. Visszafordítva simán ugrotta. Vagy most Las Vegasban nem “Otto”, hanem Billington pályát tévesztett, s kitutulták! A 14 éves “Otto”-ra Turi Józsefet, ha felültethetnénk az olimpián?

S még egy megjegyzés. Feltűnő volt a sok sárga és a sok mén. Nemcsak Baloubet, de a holland Tinka’s Boy is sárga. Bizonysága annak, hogy a versenyzők az európai tenyésztők munkáját gondosan figyelik.

Forrás: Magyar Lovas Kör
2000.
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.21.

Hozzászólások