A ló a legjobb tanítómester

A ló a legjobb tanítómester

Beszélgetés Topár Zsolttal, a kertai Lovasterápia és Lovasközpont vezetőjével

Topár Zsolt 37 éves kertai fiatalember. Nyolc évvel ezelőtt gerincsérvvel akarták műteni. Állandóan injekciózták a gerincét, Sárvárra járt kezelésekre, s marokszám szedte a gyógyszereket, a bal lábán elkezdődött az izomsorvadás, hatalmas fájdalmai voltak. Szerencséjére akkoriban olvasta, hogy a lóval való gyógyításnak milyen jótékony hatásai vannak. Közölte orvosával, aki erről nem hallott, de azt mondta betegének: próbálja ki, ha szerencséje lesz, akkor nem látja az orvost, ha viszont rosszabbodik, azonnali műtét szükséges. Topár Zsolt kipróbálta. Néhány hónap után fokozatosan hagyta abba a gyógyszereket, jól van, most már ő gyógyítja a betegeket. Azóta fogalma sincs, hogy orvosával mi történt. 1999 óta folyamatosan tanulja, most már egyetemi szinten a gyógyításnak ezt a módját.

– Jelenleg hány beteget gyógyít Kertán?
– Most 25 beteg jár hozzám Ajkáról, Pápáról, Sümegről, Celldömölkről, Sárvárról. A legfiatalabb két és fél éves, a legidősebb negyvenegy. A betegek között vannak autisták, látássérültek, mozgáskorlátozottak.
– A gyógy-lovaglásnak milyen szerepe van a gyógyításban?
– Nagyon fontos szerepe van a megelőzésben, a gyógyításban, a képességfejlesztésben éppúgy, mint a nevelésben és a megváltozott életminőség javításában. A ló a legjobb tanítómester. A lovaglás örömforrás és kemény munka is egyben. Lehetőséget ad arra, hogy az akadályozott ember elmozduljon a fogyatékosságszabta határok közül. A terápián részt vevő gyerekek, felnőtt betegek mozgása rendezettebbé válik, egyensúlyérzékük, téri orientációjuk javul, tartáshibájuk mérséklődik, nagy és finommozgásaik pontosabbá válnak, fejlődik ritmusérzékük, fokozódik erőnlétük és nő edzettségük.
– Milyen tervek alapján dolgozik?
– Minden betegre személyes fejlesztési tervet dolgozok ki, de eredményt az orvos, a gyógytornász és a lovas-oktató összehangolt munkájával érhetünk el.
– Ajkáról több mint egy éve jár Kertára egy súlyos, látássérült kisfiú…
– A most kilencéves Tóth Milán agydaganat következtében kilencven százalékban elvesztette látását. Amióta idejár, kitartása hozzásegítette ahhoz, hogy tájékozódási képessége sokat fejlődött, az írás és olvasás egyre jobban megy neki. A terápia megkezdése óta hatalmas fejlődést lehet tapasztalni nála. Magabiztosan ül a lovon, a gyakorlatokat örömmel végzi, a lovat imádja, tudja, hogy fejlődéséhez szükséges a lovaglás. Igen nagy örömet lehet okozni a vakoknak és a gyengén látóknak.
– A lovasterápia időben milyen hosszú folyamat?
– Egy lassú folyamat, a javulás gyorsasága a hozzáálláson, az akaraton is múlik. A lovaglás igazi örömforrás, de kemény munka is egyben. Itt olyan izomrészeket mozgatunk meg, amit más mozgásban nem lehet. Például egy húsz perces lovaglás 1200 izommunkát jelent.

Topár Zsolt elmondta, hogy Tóth Milánnal már olyan szép eredményeket értek el, hogy rendszeres fellépésekre, bemutatókra járnak. Olyan gyorsan fejlődik, hogy a közeljövőbe nemzetközi versenyekre is szeretnének kijutni. Felállítottak maguk elé egy nagy célt: a 2012-es paralimpián versenyzőként szeretne indulni. Ezért keményen küzdenek, harcolnak. Reméljük, sok sikerrel!

Írta: Tollár Sándor
Frissítve: 2023.03.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások