Mindennapok a lovasrendőröknél

Mindennapok a lovasrendőröknél

Egyre gyakrabban találkozhatsz lovasrendőrökkel a fővárosban és vidéki településeken egyaránt. A budapesti Mosonyi utcai bázisról való „kitelepülésüket” mindig gondos felkészülés előzi meg, hiszen rendőrló, illetve lovasa mindig csak kifogástalan ápoltsággal léphetnek ki a bázisról. Csillogó szőr, ápolt sörény és farok, frissen olajozott paták, gondosan ápolt lófelszerelés, makulátlan egyenruha jellemzi a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának  minden egyes lovát és lovasát.

A Lovas Alosztály budapesti bázisa igazi lovas mini- vagy inkább mintaállam. Mintaállam, mert az istálló, a lovak, a szerszámos mindig példás rendben van – az ember manapság már csak szakkönyvekben lát ilyet. És önellátó miniállam, mert saját főállású állatorvos, kovács és szíjgyártó segíti a lovasrendőrök munkáját.

A lovak egyhuzamban maximum hat órát dolgoznak, melyben a szállítással töltött idő is benne van. Az állományban többen vannak, akik azért szerezték meg a C+E jogosítványt, hogy megfelelőképp biztosíthassák lovaik szállítását. Ez egyrészt biztonság, hiszen értenek hozzá, másrészt rugalmasságot, mobilitást ad, hogy senkire se legyenek rászorulva.

A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának tagjai közül négyen középfokú lovasedzői képesítéssel rendelkeznek, így a lovas elméleti háttér is biztosított a bázis falain belül.  A szolgálati feladatok mellett ugyanis a lovak folyamatos szintentartására is ügyelnek. A folyamatos munka és mozgás elengedhetetlen a lovak számára, ezért amennyiben nincsenek szolgálatban, a napi minimum egy óra mozgás akkor is jár nekik.

2013.09.23 Botykai Dóra, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások