8 tipp, hogy miként válassz nyári lovastábort a gyermeked számára

Június 15-ével hivatalosan is véget ért a tanév, ami nagy öröm az iskolapadból kiszabaduló gyerekeknek, ugyanakkor komoly fejtörés a szülőknek: meg kell oldaniuk csemetéik biztonságos elhelyezését, miközben az is nagyon fontos, hogy élményekkel teli, hasznos legyen a szünidő két és fél hónapja. Ilyenkor csúcsra járatva dolgoznak a magyar lovardák, hiszen a nyári lovastáborokban akár ötven-százezer gyermek is megfordulhat egy idényben. De milyen lovastáborokat keresnek most a szülők és a gyerekek, illetve milyen programokat és szolgáltatásokat kínálnak a lovardák? Ennek járt utána Magyarország vezető lovas oldala, a Lovasok.hu.

Elkezdődött a nyári szünet, ami egyben azt is jelenti, hogy szülők milliói lázas igyekezettel keresnek napközis vagy ottalvós táborozási lehetőségeket gyermekeik számára. A táborok nagy része már hetek óta fogadja a jelentkezéseket, ám sok család nyári naptára csak most kezd összeállni, ráadásul a külföldi utazási lehetőségekkel kapcsolatban is nagy egyelőre a bizonytalanság, így az igazi dömping még most várható a lovastáboroknál. A szabad helyek azonban vészesen fogynak, így a szülőknek célszerű minél gyorsabban lépniük, már csak azért is, mert a teljes kínálaton belül meg kell találniuk az elérhető távolságban lévő, valamint a gyermekük tudásszintjének és érdeklődési körének megfelelő programot.

A kínálat meglehetősen nagy, a Lovasok.hu kérdőívét kitöltő lovardák mintegy 90%-a indít tábort, többségük ráadásul 3-5 turnust, de olyan is akad, ahol a teljes nyarat végig táboroztatják. A lovardák többsége (64%) napközbeni táborokat szervez, míg 34%-nál ottalvásra is van lehetőség, ami sok gyermeknek életre szóló élményt jelenthet.

A megfelelő lovastábor megkeresésében segítségedre lehet a Lovasok.hu lovarda keresője, ahol jelenleg 16 tábort is szervező lovarda érhető el. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire figyelj oda kereséskor, illetve adunk néhány hasznos tippet is a választáshoz.

1. Keresd meg a pénztárcádnak megfelelő tábort

A szülők a tavalyi évhez képest drágulásra számíthatnak: a Lovasok.hu felmérése szerint a lovardák átlagosan 10-15%-kal emelték az áraikat, ami azt jelenti, hogy egy egyhetes napközis tábor átlagosan 25-45 ezer Ft kiadást jelent a családnak, míg ottalvás esetén 45-65 ezer forinttal lehet kalkulálni.

Tehát a lovastáborok általában nem költségesebbek más tematikájú programoknál, miközben itt egyedülálló élményben lehet részük a gyermekeknek, ráadásul az állatokkal való kapcsolatuk és a személyiségük is jó irányba fejlődik. A lovastáborok a Lovasok.hu felmérése alapján is megfizethetőek, ugyanis a tábort kereső szülők 60%-a 30-50 ezer forintot, míg 18%-a 50-70 ezer forintot szánna egy hétre, de a kérdőívre adott válaszok alapján 4% számára 70-90 ezer forint is elfogadható volna.

2. Jól jöhet a szülői összefogás

A megfelelő lovastábor kiválasztása több szempontból sem könnyű, hiszen többek között elérhető közelségben kell lennie, miközben sok lovarda csak autóval közelíthető meg kényelmesen. Ebben segíthet, ha a szülők összefognak és beosztják egymás között a gyermekek szállítását. Érdemes arról is előre tájékozódni, hogy a gyermekeket reggel hány órától lehet vinni, illetve mikor kell értük menni, mert sok helyen például 16 óráig oda kell érnie a szülőnek, ami bizony nem mindig megoldható. Ebben az esetben is jól jöhet a szülői összefogás.

3. Nézzétek meg alaposan a programokat!

A lovardák túlnyomó többsége általános lovastáborokat indít, de találni olyanokat is, ahol díjugratásra, díjlovaglásra vagy éppen terápiás lovaglásra is van lehetőség, sőt, akadnak helyek, ahol a western lovaglást, a fogathajtást vagy éppen a lovastornát is ki lehet próbálni. Érdemes azonban a lovaglás mellett szervezett programokra is rákérdezni, ugyanis a lovardák az általánosnak mondható napi kétszeri lovas foglalkozáson kívül más elfoglaltságokkal is készülhetnek. Leggyakoribb a kézműves foglalkozás, az íjászat, a túrázás és a strandolás, de van lovarda, ahol horgászatot, szalonnasütést, traktorozást, számháborút szerveznek a gyerkőcöknek.

4. Válassz a gyereked tudásszintjének megfelelő tábort

A lovardák jellemzően kezdők és haladók számára egyaránt indítanak turnusokat, de a Lovasok.hu kérdőíve alapján 12%-uk versenyzőket is vár. (Érdekesség, hogy a gyerekek mellett felnőttek számára is indulnak táborok, ezek jellemzően a már lovaglótudással rendelkező, lóvásárlást vagy lótartást fontolgatók számára lehetnek hasznosak. A résztvevők itt belekóstolhatnak a lótartók mindennapi életébe, valamint elleshetik az állatgondozás fortélyait.)

A haladó lovasok akár terepre is mehetnek a tábor egy hete alatt, ám ha valaki kifejezetten erre apellál, akkor előre kell tájékozódni arról, hogy az adott lovarda milyen tudást vár el ehhez. Alapvető természetesen a három alapjármód ismerete, de van hely, ahol ezen felül a kengyel nélkül is stabilan ülő, a kisebb ugrásokat is letudó vendégek mehetnek kizárólag terepre.

5. A rossz idő sem lehet akadály

Bár a lovaglás alapvetően szabadban űzött elfoglaltság, a lovardák egy része (a kérdőívre válaszolók 44%-a) rendelkezik fedett lovaspályával, míg 16% tervezi egy ilyen megépítését. Azonban a fedett pálya hiánya sem jelenti azt, hogy a gyerekek nem tudnak mit kezdeni magukkal rossz idő esetén, ugyanis a lovardák jellemzően ekkorra időzítik az épületen belüli programjaikat. Természetesen a fedett pálya mindenképp szempont lehet a választásban, különösen akkor, ha haladó lovasként, esetleg versenyzőként keres tábort valaki.

6. Nem kell azonnal nagy beruházásba vernetek magatokat!

A gyermekek lovastáboroztatása többnyire nem igényel komolyabb beruházást a szülők részéről: a kérdőívet kitöltő lovardák 92%-a biztosít ugyanis védősisakot (kobakot), a szervezők fele pedig gerincvédőről is gondoskodik. Erre azonban mindenképpen érdemes előre rákérdezni, ám ez jellemzően a teljesen kezdőket érinti, mert aki rendszeresen lovagol, az szinte minden esetben saját felszereléssel is rendelkezik.

7. A különleges étkezési igényekre is van megoldás!

A lovardák jelentős része a különleges étkezési igényeket – diabétesz, laktóz- és gluténérzékenység stb. – is ki tudja szolgálni, ugyanis szinte minden esetben rendelik az ételt, amit a gyermekek igényeinek megfelelően választanak ki. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor sem feltétlenül kell lemondani a lovaglásról, mert sok helyen a szülő maga is viheti az ételt, amelyet a gyermeknek akár meg is melegítenek, ha szükséges. Ez azonban minden esetben egyedi megbeszélés kérdése, így ezt már az első körben mindenképp tisztázni kell.

8. Ha szimpatikus egy tábor, akkor érdemes lehet több turnusra is befizetni

Mindig nagy kérdés a szülők számára, hogy a gyermeküket vajon milyen táborokra, hány turnusra fizessék be. Az év közben is lovagló gyermekek esetében a helyzet kicsit egyszerűbb, közülük sokan azonnal 2-3 hétre is beiratkoznak, ami azért is előnyös, mert így a barátokkal összehangolható a részvétel, és attól sem kell tartaniuk, hogy a halogatás miatt esetleg betelnek a szabad helyek. Azoknál a gyermekeknél, akik még nem találkoztak korábban lóval, érdemes lehet a tábor kiválasztása előtt egy kis terepszemlét tartani, akár fel is ülni egy lóra, amennyiben van erre lehetőség, mert így nagyon gyorsan kiderülhet a vonzalom. A tapasztalat az, hogy ha egy gyerek megszereti a lovaglást és a lovas életérzést, akkor szinte minden idejét a lovardában, a lovak és a többi lovas között töltené.

Frissítve: 2022.08.12.
Kép: canva.com

Hozzászólások