Miért nem vedlik a lovam?

Miért nem vedlik a lovam?

Jön a tavasz, és a vedlési időszak. Az idősebb lovak tulajdonosainak érdemes odafigyelni a szőrváltás mikéntjére, ugyanis több dologról árulkodhat.

Az endokrin rendszer olyan szerveket foglal magába, mint pl. a hipotalamusz, az
agyalapi mirigy (hipofízis), és a pajzsmirigy. Ezek irányítják a szervezetet olyan módon, hogy bizonyos szerveket, folyamatokat befolyásoló hormonokat bocsátanak ki, adott feladatok elvégzésére. Ha a hormonokból túl sok, vagy túl kevés van, a szervezet nem tudja fenntartani az egyensúlyt, és rendellenességek lépnek fel.

Lovaknál a két leggyakoribb endokrin probléma, a PPID, v. Cushing kór, valamint a metabolikus szindróma. Egyik leggyakoribb tünete, a visszatérő savós patairha gyulladás (laminitis). A takarmányozás nagyon fontos, a laminitishez kapcsolódó endokrin rendellenességek megelőzésében, és kezelésében. Kutatások szerint, a Cushing kóros vagy metabolikus szindrómás lovak 50-80%-a laminitisben szenved. Emiatt fontos felmérni a ló takarmányfelvételét, amibe beletartozik a széna, a legelő (és annak minősége), az abraktakarmány, a kiegészítők, és nem utolsó sorban a nasi is. A megfelelő kondíció fenntartása érdekében, lehetőleg kerülni kell az extra csemegék túlzott adagolását.

A legeléssel összefüggő laminitist, az emészthető szénhidrátban (cukrokban) gazdag fű elfogyasztása után fellépő, – az emésztőrendszer baktérium flóra megváltozásából eredő – gyomor, és bélrendszeri zavarok váltják ki. Megfigyelések szerint, az inzulin rezisztens állatok érzékenyebbek a betegségekre, míg a normál inzulin érzékenységű lovaknál kisebb valószínűséggel fordul elő a probléma.

A PPID jellemzően 15 évnél idősebb lovaknál alakul ki. Egyes kutatások szerint az ilyen lovaknak, akár 20-30%-a is érintett lehet. Az érintett állatok agyalapi mirigye megnagyobbodik, és nagy mennyiségű mellékvese, és más agyalapi mirigy hormonokat szabadít fel, amelyek arra „utasítják” a mellékveséket, hogy termeljenek még több kortizolt (más néven stresszhormont).

A túlzott hormontermelés eredményeként, különböző problémák merülnek fel:

  •  hosszú, göndörödésre hajlamos szőr
  •  elégtelen vedlés
  •  visszatérő laminitis (savós patairha gyulladás)
  •  izomtömeg elvesztése a háton, és a fartájékon
  •  gyakori a megnövekedett vízfogyasztás, és a nagy mennyiségű vizelés
  • a meggyengült immunrendszer miatt gyakoribbak a fertőzések
  •  lassú sebgyógyulás
  •  teljesítmény csökkenés, egészen a letargikus állapotig

Ezenkívül a PPID súlyosbítja az inzulinszabályozási problémákat, az arra genetikailag hajlamos pónik, és lovak esetén.

A PPID-s lovaknál kiemelten fontos odafigyelni a takarmányozásra. (Érdemes
megemlíteni, hogy a Cushing kór egyfajta jóléti betegségnek számít: a vadon élő lovaknálmég nem diagnosztizáltak Cushing kórt. Ott ugyanis a szénhidrát és egyéb tápanyagokbevitele összhangban van a ló szükségleteivel.) Kerülni kell az olyan étrendet, amelyekből gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz juthat (kukorica, zab, árpa, cukorrépa, friss legelő…stb). Helyette a rostban gazdag takarmányokat kell előnyben részesíteni: lucernaliszt, rizskorpa, szójahéj, …stb). A zsír értékes kalóriaforrás lehet, mert nem vált ki inzulinválaszt. (Érdemes lehet olyan tápot választani, amelynek 12% alatt van a szénhidrát tartalma, és minimum 6% nyers zsírt tartalmaz).

Hogyan lehet kideríteni, hogy Cushing kóros-e a lovam?

Csak az állatorvosod tud határozott diagnózist felállítani a Cushing kórról. Tulajdonképpen egy vérvizsgálatból megállapítható. A mintát az ACTH hormonra vizsgálják. Figyelemmel kell lenni arra azonban, hogy az ACTH hormon szintje erősen évszak függő.

A hagyományos gyógyszeres kezelésen túl, a PPID-s lovak kezelésében segítséget nyújthat a barátcserje (Vitex agnus-castus) termése. Ez a növény hormonokat nem tartalmaz, ellenben vitexin és kaszticin hatóanyagai jótékony hatással vannak az agyalapi mirigy hormontermelésére, ezáltal oki terápiát tesz lehetővé. Számos klinikai kísérlet kimutatta, hogy a Cushing szindrómában szenvedő lovaknak csökkentek a tünetei, valamint kedvező irányba befolyásolta a szervezetük működését.

Írta: Kozma Gabriella, a Pacitea megalkotója
Képek: Kozma Gabriella
Főkép: Canva
2024.02.19.

Felhasznált Irodalom:
Brian S. Burks, DVM Diplomate, ABVP (2021.): Feeding Horses With Endocrine Disorders

Board-Certified in Equine Practice, Zrinnkja Bradaric et al (2013) Pferdeheinklunde 29/6.; Rafieian-Kopaei M,
Movahedi M (2017): Systematic Review of Vitex agnus-castus – Electron Physician; Bagamériné Kozma
Gabriella (2018) – A humán nemi hormonokra ható gyógynövények.

Hozzászólások