Bemutatkozik az El Bronco Lovas Szakközépiskola és Kollégium

Fogadjátok szeretettel az alábbi bemutatkozó cikket egyik legújabb Lovasok.hu Kártya Partnerünktől, az El Bronco Ranch-tól! 

“2017 őszén nyitotta meg kapuit az El Bronco Lovas Szakközépiskola és Kollégium, amelynek diákjai hároméves képzést követően belovaglói képesítést szerezhetnek, méghozzá western stílusban. Az eddigi tapasztalatokról és a jövőbeli kilátásokról beszélgettünk az iskola megálmodóival és létrehozóival, Kurcsics Istvánnal és Ritával.

A kezdeményezés egyértelműen hiánypótló volt, hiszen hasonló rendszerben működő, érettségi utáni lovas, illetve belovagló képzés nemigen akad Magyarországon, a westernlovas sportban pedig végképp nem, pedig tudjuk, bőven lenne igény ilyesmire. Az Epona Lovasiskola volt az úttörő ezen a téren; vezetőjével, Borsó Bélával sokszor beszélgettünk ezekről a kérdésekről. Olyannyira sokszor, hogy végül tulajdonképpen ő beszélt rá, hogy hozzunk létre valami hasonlót a westernlovasok számára.

Az El Bronco Lovas Szakközépiskola megalapításakor egyértelműen az Epona oktatási koncepcióját vettük át: 18 éves kortól várjuk az – elsősorban már érettségizett – jelentkezőket. Hisszük, hogy 18 évesen már valóban el tudja dönteni valaki, hogy tényleg lovakkal, lovassporttal akar-e majd foglalkozni, és erre teszi fel az életét. 15-16 évesen, vagy még korábban, nyolcadikos diákként ez egyáltalán nem így van, bármennyire is szereti valaki gyerekfejjel a lovakat, a lovaglást. Államilag elismert OKJ-s képzés a miénk, azaz a jogszabályi előírásoknak megfelelően mindazok számára, akik az erre vonatkozó keretüket nem merítették még ki, 25 éves korukig ingyenes a képzés.

2017-ben indítottunk először osztályt, és nagy öröm látni, hogy milyen rengeteget fejlődtek a gyerekek ez eltelt idő alatt. Egyrészt köszönhető ez a lelkes tenni akarásuknak, másrészt pedig annak, hogy fantasztikus szakembergárda tanítja őket. Az állandó tanárok mellett rengeteg meghívott előadó is színesíti a palettát és tart nagyszerű képzéseket, órákat. Persze kemény feladatok, komoly kihívások elé állítja ez az iskola a diákokat. Voltak többen, akik közel tíz kilót dobtak le az első fél év során!

A gyakorlati képzés része az is, hogy rendszeres időközönként normál munkarendű lovászként dolgozhatnak a gyerekek, ami egyrészt pénzkeresetet is jelent a számukra, másrészt pedig kiváló lehetőség arra, hogy éles helyzetben is kipróbálhassák a munkabírásukat és a problémamegoldó képességüket. Eleinte hihetetlenül elfáradtak egy-egy ilyen teljes munkanap után, mára viszont eljutottunk odáig, hogy képesek akár a külföldi vendégeket kísérni, oktatni is. Ezek a gyerekek a képzés végére valóban olyan tudás birtokában lesznek, hogy egy kisebb lovasiskolát akár egyedül is elvezetnek majd. Mivel rendszeresen visszük őket segítőként a hazai westernversenyekre, így a végzésig rengeteg szakmai kapcsolatra is szert tesznek, nem lesz számukra gond az álláskeresés.

Az El Bronco Ranch az elmúlt húsz évben, a kezdetektől jelen van a magyar westernéletben a sport, a tenyésztés és a turizmus területén egyaránt. A lovas turizmusban eljutottunk odáig, hogy évről-évre negyven különböző országból érkeznek hozzánk vendégek. Most pedig itt egy új terület, és hihetetlenül motivál bennünket, hogy ebben is tehetünk valami fontosat. Boldogan vetettük bele magunkat az iskolaalapításba, ami pedig nem egy egyszerű dolog…

Közel kétéves előkészítő munka és rengeteg anyagi forrás kellett ahhoz, hogy 2017 szeptemberében elindulhasson a képzés. Biztató azonban, hogy már most van nemzetközi érdeklődés is irántunk: mivel sehol nincs ilyen jellegű középiskolai szintű, gyakorlatorientált képzés Európában, sőt, ilyen formában még az Egyesült Államokban sem, így már most felmerült az igény egy angol nyelvű osztály indítására. Ha ez megvalósul, akkor az oktatói gárdába olyan nemzetközi szinten elismert szakembereket is fel tudnánk kérni, akik vonzerőt jelentenének újabb külföldi érdeklődők számára is.

A következő lépés, hogy a Testnevelési Egyetem edzői képzésének valódi előszobája lehessünk. Ha megvalósulna a lovász – belovagló – nevelő edző – szakedző képzés egymásra épülő rendszere, az példa lehet a többi szakág számára is.

Általában áprilisban zajlanak a felvételik, nyár végére pedig kiírunk egy pótjelentkezést is, hiszen sokan az egyetemi felvételijük eredményének ismeretében döntik csak el, hogy mégis ide szeretnének járni hozzánk. Alapszintű lovastudás, biztos ülés mindhárom jármódban, és tanulni, fejlődni vágyás, alázat és tisztelet a lovak és a lovaglás iránt: ezek a legfőbb kritériumok a jelentkezéshez. Nem felvételi követelmény, de előnyt élveznek a nyelvtudással és jogosítvánnyal rendelkezők.

Szeretettel várjuk az ambiciózus lovas fiatalokat!”

Ha kedveled a western stílust és szívesen fejlődnél profi lovassá, vagy csak szívesen kikapcsolódnál vadnyugati hangulatban lovakkal körülvéve, tekintsd meg Partnerünk adatlapját és látogass el az El Bronco Ranchra kedvező feltételekkel Lovasok.hu Kártyáddal! 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.06.17. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu Szerkesztősége

Forrás: El Bronco Lovasiskola; A Lovas Nemzet cikke alapján

Képek: El Bronco

Hozzászólások