Ezeket kell tudnod, ha őstermelő szeretnél lenni

Az ügyintézést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kell lefolytatni, itt vannak a lépések.

Az őstermelői tevékenység nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézést, azaz nyilvántartásba vételt, ezen adatok módosítását vagy a nyilvántartásból törlést a közzétett formanyomtatványokon postai úton a NAK megyei ügyintéző szervének címezve vagy az érvényes lakcímkártyáján szereplő, bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti megyében található bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodában kérelmezhető (NAK). A megyei ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei ITT találhatóak. Az ügyintézéshez szükséges nyomtatványok pedig INNEN töltehetőek le.

Mennyibe kerül az ügyintézés?
Az őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételével kapcsolatos ügyintézés díjmentes. (Az ügyintézés tehát ingyenes, de a kamarai tagság díjköteles, arról ITT található több információ.)

Milyen papírokra van szükség?
Az ügyintézés során az alábbi érvényes dokumentumokat kell bemutatni:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány vagy vezetői engedély vagy útlevél),
  • lakcímet igazoló igazolvány,
  • adóigazolvány (adóazonosító jel igazolása),
  • magánokiratba foglalt meghatalmazás, ha nem személyesen jár el a 18. életévét be nem töltött magánszemély esetén a törvényes képviselőjének (lehet pl. szülő(k) vagy gyámhivatal) nyilatkozata.

A gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében az alábbi dokumentumokat is érdemes magunknál tartani:

  • a 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szerinti kistermelőként előállítható termék őstermelői igazolványba történő rögzítéséhez a kistermelői tevékenysége végzéséről szóló engedélyt,
  • vadon gyűjthető, illetve az erdei termék gyűjtése esetén a terület tulajdonosától, kezelőjétől (például önkormányzattól, a megyei kormányhivataltól, erdőtulajdonostól, a közúthoz tartozó terület kezelőjétől) származó írásbeli engedélyt, ami tartalmazza a gyűjtésre vonatkozó terület és a gyűjtött termék megnevezését, valamint a gyűjthető termék mennyiségét.

Ezekről is nyilatkozni kell
Arról is nyilatkozni kell az ügyintézés során, hogy milyen tevékenységet kíván végezni őstermelőként, és ennek megfelelően az alábbi termelési adatok:

  • Növénytermesztés esetén: a földterület helye, területe (hektárban), művelési ága, használat jogcíme; a termesztett növénykultúra megnevezése, termőterület (kultúránként hektárban), értékesíteni kívánt termék neve.
  • Állattartás esetén: állattartó épület helye, alapterület (m²-ben), használat jogcíme, férőhely száma, milyen állatfaj elhelyezésére szolgál, értékesíteni kívánt termék neve.
  • Vadon gyűjthető termékek esetén: vadon gyűjtött termék neve, engedély adatai.

2022.09.20.
Kép: Canva
Forrás: agroinform.hu

Hozzászólások