Négyesfogathajtó-vb – Ifjabb Galbács Ferenc volt a legjobb magyar csütörtökön

A négy magyar közül ifjabb Galbács Ferenc bizonyult a legjobbnak a Róma közvetlen közelében zajló négyesfogathajtó-világbajnokságon a díjhatás első napján.

Pratoni del Vivaróban a mezőny fele állt rajthoz csütörtökön, és a verseny eredményközlője alapján ifjabb Galbács 57,77 hibaponttal a nyolcadik helyen áll. A többi magyar induló közül a csapattag Dobrovitz József (63,63) a 16., Papp János (64,30) a 17., míg Váczi István (70,69) a 19., de helyezésük még a mezőny pénteki fele után változni fog. A román színek képviseletében Rákóczi Gergő (68,36) a 18., míg az élen az amerikai Chester Weber (41,52) áll.

Pénteken szerepel a díjhajtó négyszögbe a magyar csapat további két tagja, Lázár Zoltán és ifjabb Dobrovitz József.

Papp János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. hajtója kapcsán érdemes megjegyezni, hogy mezőhegyesi nóniusz fogattal indult, amely az 1960-as években nagyon sikeresen szerepelt, de ez a lófajta a vb-n 36 év kihagyással vesz részt ismét. A fogat lovai kizárólag a nemzeti kinccsé nyilvánított tradicionális Nóniusz-fajta mezőhegyesi méneséből származnak. Papp fogata egy kis létszámú, hagyományos fajta, egy méneséből kiválogatott lovakból épült, szemben a versenytársak nagy részével, akik az egész világon tenyésztett modern sportló fajtákból vásárolják, válogatják össze fogatlovaikat.

2022.09.22.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások