Izomerővel a megfelelő lóerőért

A lovaglásra és versenyszezonra történő felkészülés egyik fontos eleme az izmok felépítése és azok megfelelő tréningezése, még az egyébként megfelelő kondíciójú lovak esetén is.

A lovakban az izomtömeg a testtömeg 44-53%-a, fajtától és erőnléttől is függően, ezért különösen fontos az izmok állapotára való odafigyelés és a megfelelő izomépítés. A szervezetet fokozatosan elő kell készíteni a nagyobb igénybevételhez, hogy a lovad sérülés nélkül jusson át a felkészülési időszakon. Ennek érdekében az ízületeket, szalagokat és az izmokat is fokozatos munkával meg kell erősíteni, hogy ellensúlyozzák a túlzott igénybevételt.

Elsősorban azokat az izomcsoportokat kell megerősíteni, amelyek a mozgásban kiemelkedő fontosságúak és a gerinc dinamikus funkcióját biztosítják. Ezen izmok: a nyak, a váll, a lapocka és a martájék izomcsoportjai, felületes és mély hátizmok, a csípőtájéki horpasz izmok és a hasizmok. A vázizmok fejlettsége azért is fontos, mert ha alulfejlett az izomzat, akkor nem sikerül megfelelő teljesítményt elérni, aminek következtében az alap kondíció is romolhat. 

Fontos hangsúlyozni a fokozatosság elvét a munkába állításkor. Ennek nem csak az izomzat szempontjából van jelentősége. Bármilyen munka során a ló csontjaira (különösen a láb csontozatára) jelentős erők hatnak. A csontokban a rendszeres munka hatására nő a csontsűrűség és a stabilitás, mivel a csontok ásványi anyag beépítéssel reagálnak a megnövekedett terhelésre.

Ez nagyon lassú folyamat, több hétig tart.  Ezzel szemben a hónapokon át tartó hosszabb pihentetés, vagy csökkentett terhelés, a szervezetben az ásványi anyag csökkenéséhez vezet. Ezért lenne fontos az ásványi anyag kiegészítés pld. koncentrált vitamin formájában, minden korú és fajtájú ló számára.

A fokozatos terhelés során a cél, hogy lovad fizikailag és szellemileg is felkészítsd az intenzívebb lovaglásra, a megnövekedett követelményekhez. Lehet, hogy a lovad képesnek és fittnek tűnik a feladatok elvégzésre, de a szervezetnek időre van szüksége a felkészüléshez.

A szív-, érrendszer és a tüdő viszonylag hamar, kb. 3 hónap alatt képes követni a megnövekedett terheléshez szükséges kapacitást, az izmoknak 3-6 hónapra van szüksége, az inaknak és szalagoknak már 6-12 hónapra és a csontoknak akár 1-3 évre is szükségük lehet a megerősödésre. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal ló könnyebben alkalmazkodik és fejlődik erőnlétét tekintve, mint egy idősebb.Ezért is jobb a lovad folyamatosan inkább könnyű munkában tartani, mint letenni 3-4 havi téli pihenőre, majd tavasszal újrakezdeni a felépítő munkát.

Manapság már számos olyan takarmánykiegészítő elérhető, amelyek az izomzat, az ízületek támogatását, a szervezet gyorsabb regenerálódását segítik elő. Az Equimins termékei között is számos izomzatra ható kiegészítő is található, amelyek gondosan összeállított, megfelelő mennyiségű, jól felszívódó, hasznosuló hatóanyagokkal rövidtávon is hatékonyak az izomépítésben és az esetleges izomlázas állapotok megelőzésében.

Az izomzat növelését segítő termékek azoknak a lovaknak ajánlottak, akik versenyeken és bemutatókon, illetve olyan feladatokban vesznek részt, ahol a kimerítő, nagy erőkifejtést igénylő feladatok hozzátartoznak a mindennapokhoz, mert a kemény felépítő munka nélkül ezeknek a kiegészítőknek az etetése nem hozza meg a várt eredményt.

Az alábbiakban egy rövid áttekintést láthatsz az Equimins kínálatából az izomzatra ható fontosabb vitaminokról:

Tiszta E-vitamin olaj

 • Az izomzat növekedéséhez, megfelelő kondicionálásához valamint kemény munka utáni regenerálásához javasolt kiegészítő. 
 • Az E vitamin fontos szerepet játszik az izmok fejlődésében, a megfelelő izomerő fenntartásában. 
 • A kutatások szerint pozitív hatása van a fiatal (gyors növekedésű) csikók számára, tenyészkancák és tenyészmének, valamint a csúcsformában lévő versenyző és sportlovak esetében.
 • Az E vitamin erős antioxidáns – védi a sejtmembránokat, emellett segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is. 

Kreatin monohidrát és Muscle Toner izomfejlesztők

 • A kreatin természetes aminosav. 
 • Segít megelőzni a tejsav felhalmozódást (izomláz kialakulását) is. 
 • Látványosan, gyorsan és biztonságosan fejti ki hatását. 
 • Az egyik fő hatásuk a vázizomzat energiával történő feltöltése, ami lehetővé teszi a hosszabb és keményebb erőkifejtést. 
 • Segít az állóképesség javításában, az izomtömeg volumenének növelésében és az általános erőnlét serkentésében.

Dee-Tye izomláz elleni oldat

 • Modern összetételű kiegészítő az egészséges izomműködés támogatására. 
 • A komoly megterhelés utáni teljesítőképesség mielőbbi helyreállítását célozza. 
 • A munka közben bekövetkezett folyadékveszteség és elektrolit helyreállításában játszik szerepet.
 • Azon lovak számára javasolt, amelyek erős igénybevételnek vannak kitéve és fennáll esetükben a kiszáradás (dehidratáció) és az izomláz veszélye.
 • Segít, hogy a lovak többet igyanak, ami segít megelőzni az izmok kötötté válását, a „Tying up” szindróma kialakulását.

DMG 

 • Dimetil-glicin, más néven B15 vitamin avagy pangámsav.
 • Segít az oxigén felvételt optimalizálni, ezzel csökkenti a kemény erőkifejtés utáni regenerálódási időt.
 • Segít fenntartani a szervezet sav egyensúlyát és csökkenti az izomfáradtságot. 
 • Csökkenti a tejsav felhalmozódást, segít a vázizmok rugalmasságának fenntartásában.

L-karnitin oldat vagy paszta

 • Az L-karnitin természetes aminosav.
 • Segít több energiát felszabadítani már a bemelegítéskor is, felgyorsítja a regeneráció sebességét és segít megelőzni a korai kifáradást.
 • Javítja az állóképességet, megsokszorozza az izomban hasznosuló energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a káros anyagcseretermékek kiválasztását.
 • Javítja a maximális aerob teljesítőképességet, a teherbírási képességet, növeli a hosszantartó teljesítőképességet.

A fenti Equimins termékeket megtalálhatod a Lovas Piactéren is:

Amennyiben tanácsra van szükséged az izomzatot befolyásoló vagy bármely más kiegészítő takarmánnyal kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.05.04.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Illusztráció: BigstockPhoto

Hozzászólások