Miért hasznos a szénaháló?

Sokan használnak szénahálót napjainkban különböző helyzetekben, van aki csak szállításnál de van aki a mindennapokban. De miért jó, és milyen esetekben ajánlott használni?

A lovaknak a széna a legfőbb alaptakarmányuk, ajánlott hogy ad libitum legyen elöttük. Vannak olyan esetek, amikor a lovaink egészsége érdekében fontos a szénahálóból való etetés. Számos egészségügyi előnye mellett a pazarlás megszüntetésében és a rossz szokások megelőzésében is segít.

A lovaink a nap nagy részét evéssel, legeléssel töltik. A szénaháló folyamatos forrást biztosít számukra, így a két evés közti időt nem unatkozással, esetleges pótcselekvésekkel töltik ki. Az efféle etetési módszer folyamatos táplálékot biztosít, csökkenti a stresszt és lehetővé teszi a bélbaktériumok egyensúlyának fenntartását, miáltal csökkennek az emésztéssel kapcsolatos rendellenességek.

Egészségügyi oldalát figyelembe véve, a habzsolás megakadályozása pozitívan hat az EMS/Chusingban, patairha gyulladásban szenvedő lovakra. A folyamatos, ám lassan hozzájutható élelemforrás a gyomorfekély megelőzésében, és a már kialakult elváltozás gyorsabb gyógyulása érdekében is fontos szerepet játszik. A légzőszervi problémával küzdő lovaknak különösen előnyös, hiszen megakadályozza a szénába való belehajolást, így csökkentve a belélegzett por mennyiségét.

A szénahálóknak több változata van, mint például a „hétköznapi”, falra szerelhető, szövettalpas és hálótalpas, de körbálára is lehet találni hálókat több méretben. A hálók lyukméretében is vannak különbségek, mellyel szabályozni tudjuk milyen gyorsan fogyasszon az állat. Szénaháló vásárlásakor érdemes a termék minőségét is figyelembe venni. Törekedni kell rá, hogy erős és rugalmas anyagból legyen, így megelőzzük hogy feltörje az ajkakat.

Számos típus és méret megtalálható a Pannon Lógyógyászat Webshopjában, melyek választ tudnak adni a felmerülő kérdésekre. A szénaháló rendeltetésszerű felhelyezéséről a körbálára a lentebb csatolt videó ad segítséget, amennyiben így használják meghosszabbítják hálójuk élettartamát.

A Pannon lógyógyászat a szénaháló rendeltetésszerű felhelyezését, és használatát bemutató videója az alábbi linken keresztül érhető el:

Szövettalpas és hálóaljú szénaháló körbálára – Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat (pannonlogyogyasz.hu)

2024.07.05
Fehér Sára
Pannon Lógyógyászat
A videó készítője: HSB fotók

Hozzászólások