Mi felkészültünk a rovarok elleni támadásra

Az Equimins rovarriasztó termékei segítenek a védekezésben

A tavasz beköszöntével a rovarok is támadásba lendülnek, felébrednek, szaporodnak és ezzel nem csak zavaróak, de veszélyesek is négylábú barátaink számára is, hiszen számos fertőző betegség terjesztői is lehetnek.

A lótartás egyik örök küzdelme a rovarok, böglyök, szúnyogok távol tartása. A tavasz beköszöntével a rovarok is támadásba lendülnek, felébrednek, szaporodnak és ezzel nem csak zavaróak, de veszélyesek is négylábú barátaink számára is, hiszen számos fertőző betegség terjesztői is lehetnek. A szúrólegyek és a vérszívó böglyök több fertőző betegség köztesgazdái és terjesztői, így az ellenük való védekezés kiemelten fontos.

A szúnyogfélék, más néven csípőszúnyogok, három alcsaládján belül 41 nemük és mintegy 3500 fajuk ismert. A legtöbb idetartozó faj nőstényei más állatok, illetve az ember vérét szívják, így rendszeresen járványok fertőzések terjesztői lehetnek. A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak. Kedvelik a meleget és a nedves környezetet, noha magányosak, sokszor nagy csapatban jelennek meg. A szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlan, növényi nedvekkel táplálkozó rovarok. A nőstényszúnyogok életük jelentős részében szintén növényi nedveket szívogatnak, de a legtöbb fajnál a sikeres peterakáshoz legalább életükben egyszer madarak vagy emlősök vérét is kell szívniuk. Ez látja el a petéket fontos tápanyagokkal, vérszívás nélkül a lerakott peték életképtelenek lesznek.

Az európai fajok nőstényei átvészelik a telet és tavasszal rakják le petéiket pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére egyesével vagy csomókban. A petékből néhány nap alatt kelnek ki a lárvák, majd többszöri vedlés után bebábozódnak és a víz hőmérsékletétől és fajtól függően – 4–7 nap múltán bújik ki a kifejlett rovar. A hímek csak néhány napig élnek, párosodás után elpusztulnak.

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testből kisugárzódó hő, néhány jellemző illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához. Csípésük lovakban is okozhat heves vakaródzást, esetenként allergiás bőrgyulladást.

A szúnyogok elsősorban a fertőző kevésvérűség terjesztésével okozhatnak felbecsülhetetlen károkat a lóállományokban. A fertőző kevésvérűség gyógyíthatatlan betegség, amely rendkívül gyorsan terjed, és amely ellen nem lehet vakcinázással védekezni, csak a lóállományok szűrését lehet elvégezni, amely évente kötelező is.


Citronella Summer Spray
(Citromfű rovarriasztó spray)


Fly Repellents spray
(Rovarriasztó spray)


Fly Repellents Extra Strength

A fertőző kevésvérűség retrovírus okozta betegség, amely az esetek kis részében már a betegség heveny, lázas általános tünetekkel járó szakaszában elhullással járhat, többségében azonban idült lefolyású. Ismételt lázas rohamokkal, gyengeséggel, ödémákkal, tartós vírushordozással jár. A kórokozó fizikai és kémiai hatásokkal szemben nagyon ellenálló, hosszú ideig megőrzi fertőzőképességét.

A fertőzött ló váladékaival (nyál, vizelet, bélsár, orrváladék) is üríti a vírust. A betegség heveny szakában szenvedő vemhes kancákban a vírus átjut a magzatba is. Ilyenkor a kanca vagy elvetél, vagy fertőzött csikót ellik. A betegség terjesztésében jelentős szerepet játszanak a rovarok, a szúrólegyek, a szúnyogok. Bennük nem szaporodik a vírus, csak mechanikusan viszik át a fertőzést. A betegség fenntartásában a fertőzött lovak játszanak szerepet, melyek életük végéig vírushordozók maradnak, mivel a vírus a nyirokrendszerben szaporodik el. A nyirokcsomókban, a lépben, a májban, és a csontvelőben már 2-7 nappal a láz megjelenése előtt kimutatható. A vérben a vírus a betegség heveny szakában éri el a legnagyobb töménységet. A lappangási idő is eltérő, 1 hét – 3 hónap is lehet. a fertőzött lovak kedvetlenek, fáradékonyak, jellemző a hátulsó végtagok gyengesége miatti támolygás. A látható nyálkahártyák pangásosak, vöröses színűek, üvegesen duzzadtak. A nyelv alsó felületén vérzések jelenhetnek meg. Ezek hosszú időn át felismerhető tünetek. A test más részein, a végtagokon, a mellkas és a has alján, ödémás duzzanatok jelentkeznek. Súlyosabb esetekben a heveny lázroham időszaka alatt a beteg lovak elhullanak, de ha a láz elmúlik, a lovak tünetmentessé válnak, majd a lázrohamok szabálytalan időközökben megismétlődhetnek. A lovak lesoványodnak, fizikai teljesítőképességük fokozatosan romlik, szőrzetük fénytelen lesz.

A fertőző kevésvérűség a bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségek közé tartozik. A fertőzött (a beteg és a vérvizsgálatok alapján pozitívnak talált) lovakat el kell pusztítani, a velük együtt tartott vagy érintkezett állatokat pedig karantén alá kell vonni, és a vérvizsgálatot ismételten el kell végezni. Fontos, hogy a fertőzés megelőzése érdekében a vérvételhez, oltásokhoz is csak steril eszközöket szabad használni. A fertőző kevésvérűség a lovak nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan betegsége, ezért fokozott elővigyázatosságot igényel.


Fly Repellents Extra Strength
(Extra erős rovarriasztó permet)

A másik, a szúnyogok által terjesztett veszélyes vírusbetegség a nyugat-nílusi láz. Lovak esetében láz, izomrángások, az izmok merevsége, mozgáskoordinációs zavarok, kedvetlenség jelzi a megbetegedést. Sajnos a betegség súlyos idegrendszeri szövődményekkel jár, ezért a kezelés eredménye kétséges és nyugat-nílusi lázban megbetegedett lovak 10%-a vagy nem éli túl a betegséget, vagy maradandó idegrendszeri károsodást szenved.

Ebben az esetben is a védekezés fontos eleme a szúnyogok irtása, valamint távoltartása. Van már védőoltás is lovaink védelmére a betegség ellen. Az alapimmunizáláshoz két injekció beadása szükséges, az oltások között a jelenleg forgalomban lévő vakcina esetében legalább 3 hét várakozási idő szükséges. Az alapimmunizálást célszerű még az igazi szúnyog invázió előtt, március-áprilisban elvégezni. A védettség kialakulása után évente egyszer, ismétlő oltásra van szükség.

Az istálló és legelő környékén folyamatosan jelenlévő rovarok miatt nagyon fontos a higiénia szem előtt tartása. Tartsd tisztán az etetőket és itatókat, ügyelj az istálló tisztaságára és a trágya napi kihordására, a bomló takarmányok megfelelő tárolására. Ebben az esetben is a védekezés fontos eleme a szúnyogok irtása, valamint távoltartása. Van már védőoltás is lovaink védelmére a betegség ellen. Az alapimmunizáláshoz két injekció beadása szükséges, az oltások között a jelenleg forgalomban lévő vakcina esetében legalább 3 hét várakozási idő szükséges. Az alapimmunizálást célszerű még az igazi szúnyog invázió előtt, március-áprilisban elvégezni. A védettség kialakulása után évente egyszer, ismétlő oltásra van szükség.

Az istálló és legelő környékén folyamatosan jelenlévő rovarok miatt nagyon fontos a higiénia szem előtt tartása. Tartsd tisztán az etetőket és itatókat, ügyelj az istálló tisztaságára és a trágya napi kihordására, a bomló takarmányok megfelelő tárolására.

Fontos, hogy az esetleges sérüléseket is fertőtlenítsd, hiszen a legyek is számos kellemetlenséget okozhatnak lovadnak. A lovon lévő sebekbe, sérülésekbe a legyek lerakják petéiket, illetve különféle baktériumokat hordozva is elfertőzhetik azokat.

A legelőn tartott lovak komoly veszélynek vannak kitéve a lóbagócs (Gasterophilus intestinalis v. equi) és lárváik okozta fertőződések miatt. A lóbagócs, más néven rozsféreg (9-15 mm hosszú, szőrös, a méhre hasonlító rovar) a június-október közötti rajzási időszakban, apró, sárgásszürke petéit a lovak elülső lábainak belső részén lévő szőrökre és a sörényre rakja. A peték olyanok, mint a tetű serkéi, a légy ráragasztja azokat a szőrszálakra. Ha a lovak lenyalogatják azokat, a szájba kerülő petékből kikelő lárvák befúrják magukat a nyelv alá, és szájgyulladást okoznak. A kikelt lárva a száj nyálkahártyájába fúrja magát, majd a garaton át a gyomorba vándorol, és ott élősködik. A lárvák gyomorhurutot, emésztési és táplálkozási zavarokat okoznak, a gyomor nyálkahártyája sorvad. A lárvák még átalakulásuk előtt a bélsárral a külvilágra kerülnek, és ott kifejlett rovar lesz belőlük. A rozsférgesség tünetei sajnos nem egyértelműek, de itt is jellemző az étvágytalanság, a fokozatos lesoványodás.

Nagyon fontos a védekezés. A peték ellen sűrű fogazatú fém fésűvel lehet küzdeni, de javasolt inkább a rovarirtószeres lemosás. A kikelő lárvák jól pusztíthatók, ezért a cél, hogy megakadályozzuk, hogy a lárvák befúrják magukat a száj nyálkahártyájába. Ha ez már mégis megtörtént, akkor a megoldás a belső- és külső parazitaellenes szerek alkalmazása, amelyet amúgy is célszerű 3-4 havonta alkalmazni a rendszeres féreghajtás során.


Biting Midge Cream (Csípőszúnyog krém)


Fly Repellents cream
(Rovarriasztó krém)


Fly Repellents Gel
(Extra erős rovarriasztó gél)

A bögöly a fertőző betegségeket gyorsan nagy területek terjesztheti, mivel jó repülő és nagy távolságokat tud megtenni. A bögöly vaskos, zömök testű, közepes vagy nagytermetű, ősi légyféle. Szájszerveik erőteljesek, a nőstények gerincesek vérét szívják, a hímek nektárral és virágporral táplálkoznak. A nőstények szúrása fájdalmas és veszélyes is, mert kitartóak, többször támadnak, nem hagyják magukat lerázni. Állatról állatra járnak, így gyorsan terjesztik a különböző betegségek kórokozóit. Gyakran szívnak friss vagy már bomlásnak indult tetemekből, és nyálukkal együtt begytartalmuk egy részét is a sebbe ürítik, és a viszonylag nagy sebfelületre más légyfajok tömege gyűlik, valamint allergiás reakciót is okozhat erre érzékeny lovak esetében. A kutatások szerint kb. 70 féle betegség terjesztői is lehetnek.

A kullancsoknak 42 faja él Magyarországon, közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Lovak (és kutyák) esetében elsősorban a babézia és a Lyme-kór kórokozói. A kullancs által okozott fertőzés azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját viszik tovább. A kullancsfajok az egyedfejlődésük során a szívott vérrel szerzik meg a kórokozókat (vírusokat, baktériumokat, parazitákat) és adják tovább a következő áldozatukba. A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban a nyállal történhet, de a székletében is lehetnek kórokozók. A bőrsebbe került széklet is fertőzhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. 

A Lyme borreliosis (Lyme-kór) baktériumok által okozott betegség, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek. A baktérium fenntartói a rágcsálók (egér, sün, patkány) és a nagyvadak (őz, szarvas). Rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt a szervezetben kezelés nélkül évekig-évtizedekig megbújhat. A Lyme-kórt a kullancsokból, a csípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák. Jelenleg a kullancsok 4-10%-a hordozza a kórokozót, a fertőzött állatok vére, vizelete, ízületi folyadéka is tartalmazza a baktériumot. A betegség az állat egész szervezetét érinti, pontos megállapításához vérvizsgálat szükséges.
A kórokozó a bejutás helyén elszaporodik, bekerül a vérbe, majd a vérárammal a különböző szervekbe jut. A gazdaállat szervezete által termelt ellenanyagok hatására a vérből kiszorul, azonban az ízületekbe, a szembe és az idegrendszerbe visszahúzódva gyulladást okoz.
Ló esetében a klinikai tünetek fellépése ritka. A heveny bőrelváltozásokat nehéz észrevenni, azonban láz, bágyadtság, étvágytalanság, teljes testen előforduló nyirokcsomó duzzanatok, fájdalmas, meleg, duzzadt ízületek, sántaság figyelhető meg. A szembe kerülő kórokozók szaruhártya- és belső szemgyulladást idéznek elő. Amennyiben a betegséget sikerül a korai stádiumában felismerni, hosszan tartó antibiotikumos kezeléssel eredményesen gyógyítható.

Szintén a kullancsok által terjesztett betegség a babézia. kórokozója a Babesia caballi nevű egysejtű, mely a vörösvérsejtekben élősködő parazita, amely a vörösvértesteket károsítja. A fertőzött kullancs vérszívása során juttatja az állat szervezetébe, a vörösvérsejtekben kettéosztódással szaporodó babéziák mindig újabb sejteket pusztítanak el, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

A babéziával fertőzött lovak bágyadtak, étvágytalanok, lázasak (39-42 °C), nehezen lélegeznek, szívverésük felgyorsul. Súlyos fertőzés során sárgaság, a pislogó-hártyákon bevérzések, illetve sötét, barnás vizelet jellemző. Súlyosabb esetekben vagy kezelés nélkül a központi idegrendszer károsodása miatt mozgászavar és bénulás, nagyfokú fogyás, elhullás is lehetséges.
A babézia ellenes szerekkel a betegség kezdeti szakaszában jól gyógyítható, szakszerű kezeléssel az összes parazita elpusztítható.

Minden esetben fontos a korai felismerés. Ha a tünetek bármelyikét észleled, időben fordulj állatorvoshoz, vérvétellel megállapítható a fertőzés oka és meghatározható a kezelés iránya.

A lovaink rovarokkal szembeni tűrőképessége egyedenként változó. Vannak, akiket nem zavar a vérszívók hada, mások folyamatosan próbálnak tőlük szabadulni, egész nap idegesek, nyugtalanok. Van néhány olyan egyszerű változtatás a napi rutinban, amely segíthet lovadnak a rovarok elleni küzdelemben.

A rovarok többsége hajnalban, de leginkább alkonyatkor indulnak útnak, ezért nyári este, ha már mozog a levegő, állítsd be lovadat egy rovaroktól védett helyre. Napközben viszonylagos nyugalomban tud hűsölni az árnyékban, mivel a rovarok sem szeretik a tűző napot és nem mozognak. A másik lehetőség hogy lovadat este engedd ki a karámba, ez akkor is jótékony hatású számára, ha napközben nagy a forróság.

Hatásos védelmet nyújtanak a különböző rovarriasztó spray-k, melyekből természetes hatóanyagú készítményeket is elérhetők. Régóta ismert az almaecet és a fokhagyma rovarriasztó hatása, amit esetleg kombináltan is alkalmazhatunk. Használj légymaszkot, hiszen ezzel megakadályozhatod azt is, hogy lovad szeme a rovarok számára peterakásra vagy szomjoltásra csábítson, ha kell, esetleg tegyél lovadra légytakarót is. Az izzadtság vonzza az élősködőket, ezért a megizzadt lovadat nyáron munka után mindig mosd le.

Az Equimins kínálatában rovarriasztó készítmények és samponok, lemosók széles választékában keresheted meg a neked leginkább tetszőt. Ha kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal emailben vagy telefonon (+36 30 9796 578).

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

2014.05.07.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins


KapcsoLÓdó cikkek:

|ƒ Bemutatkozás |ƒ Termékek – katalógus ƒ| Referenciák ƒ Webáruház ƒ|
|ƒ Aktuális akciók |ƒƒ Csüdsömör és kezelése |ƒ Biotin |ƒ Téli vitaminpótlás |ƒ Gyógynövények ƒ|
|ƒ Patairhagyulladás kezelése |ƒ L-karnitin |ƒ Homokkólika és kezelése ƒ|
|ƒ A magnézium szerepe ƒ| Pre- és probiotikumok ƒ|
|ƒ Sérült sportlovak takarmányozása |ƒ A lovak emésztőrendszere |ƒ Izomláz ellen |
|ƒ Izomtömeg növelés ƒ| Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre |
Csikók táplálása | Felkészülés a versenyszezonra | Az elektrolitok fontossága | 
Flexijoint, ízületi kiegészítő | MSM – Metil Szulfinol Metán |
A téli problémák megelőzése | Légúti kiegészítők | A máj és a vese védelme |

Hozzászólások