Egy bőrbetegség, amely kizárólag nyáron támad

A lovak nyári ekcémájának jellegzetes tünetei a bőr kipirosodása és az apró, viszkető csomók keletkezése szerte a ló testfelszínén. Főként a nyak, a mar, a sörény és a faroktő területein mutatkozik a különös bőrbetegség, amely elsősorban a muslicáknak köszönhető, de nagy szerepe van a nyári forróságnak is.

Megfigyelések szerint a lovak nyári ekcémája a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan szűnik meg. Fő kiváltó okának a muslicák nyálát, csípését vélik, az erre adott allergiás válaszreakció azonban a forró nyári napokon válik igazán elviselhetetlenné. A ló bőre kipirosodik, dudorok jelennek meg rajta, amit erős viszketés kísér. Sok ló ilyenkor teljesen kiesik a munkából, a viszketés ugyanis akár olyan erősen is jelentkezhet, hogy a ló véresre dörzsöli az érintett bőrfelületeket. Ilyenkor a lótartónak fokozottan elővigyázatosnak kell lennie, hiszen a sebek könnyen elfertőződhetnek.

Megfelelő tartástechnológiával a nyári ekcéma ellen

A lovak nyári ekcémája nem fertőző. Míg az egyik lovat tetőtől talpig beborítják a pöttyök, addig a ménes többi tagja néhány jóllakott bögöly vagy szúnyog csípésének nyomán túl teljesen tünetmentes. Bár a problémát gyökerestül nem lehet megszüntetni, de a legérzékenyebb ló mindennapjait is megkönnyítheted egy kis odafigyeléssel.

Ha nincs rovar, akkor nem lesz csípés sem. Ha megakadályozod, hogy a muslinca érintkezzen a lovad bőrfelületével, gyakorlatilag minimálisra csökkentheted a nyári ekcéma tüneteit. Mivel viszonylag sok ló érintett, így a piacon már többféle lótakaró kapható kifejezetten a nyári ekcémás tünetek megelőzésére, enyhítésére. Javasolt tehát kifejezetten erre a célra készült takarót vásárolni, hiszen egy rosszul megválasztott takaró nyáron könnyen hőpangáshoz vezethet. A lovak ekcémás tüneteinek enyhítésére készült takarók a hőmérsékleti viszonyok figyelembevételével készültek, így biztosan nem fognak csalódást okozni.

Javasolt fokozott figyelmet fordítani rá és a nyári időszakra megemelni a trágyázások számát. A trágya ugyanis mágnesként vonzza a rovarokat, így ha tisztán van tartva az istálló, nem csak a vérszívók, de a kiütések száma is redukálható. Emellett jó tudni, hogy míg a trágya és az izzadságszag vonzó, addig bizonyos illatok kifejezetten taszítóak a vérszívók számára, ilyen például a citrom- vagy a szegfű illata.

Enyhülést nyújtó kenőcsök és gyógynövények

A lovak nyári ekcémája esetén még nagyobb odafigyelést igényel a takarmányozás, így a megfelelő mennyiségű mikro- és makrotápanyagok biztosítása. Nagyobb veszély fenyegeti azokat a lovakat, amelyeknek egyébként is érzékeny a bőre.

Bizonyos gyógynövények amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatással bírnak, a méregtelenítés folyamatában nagy szerepet kapó szervek, így a vese és máj funkcióit is javítják. Ilyen gyógynövények például a levendula és a gyermekláncfű is.

A beteg bőrt természetesen külsőleg is minél előbb kezelésbe kell venni, még mielőtt a ló nagyobb sebeket ejtene magán. A különböző bőrnyugtató kenőcsök mellett létezik kifejezetten nyári ekcémára készített sampon is, amely összetevői által hosszútávon segít a regenerálódásban és enyhíti a kellemetlen tüneteket.

2018.08.11. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com

Frissítve: 2022. 08. 19.