VEGYSZERMENTES légyirtás karámokban, legelőkön!

Az állattenyésztés a lótartás természetes velejárója a légypopuláció szaporodása, az istállózott tartásnál permetezéssel kordában tartható a túlzott elszaporodásuk, de a kifutókban, karámokban és főként a legelőkön már nehezebb a helyzet!

A nagyüzemi gazdálkodás idején a lótenyésztés leépítésével a nagytestű legeltetett állattartás hanyagolásával elfelejtődött a legelők gondozása, legfeljebb a jobb évjáratokban egy gépi kaszálással elintézték a dolgot, így lassan feledésbe merült az egykoron híres magyar legeltetésen alapuló állattenyésztés. A rendszerváltás utáni újgazdáknak pedig senki sem mondta mit hogyan kell csinálni, a nagy üzemi hibás gazdálkodási formát próbálták leutánozni, így a légyirtás is csak az istállók környékére korlátozódott.

A globális felmelegedés a fecskék és egyéb rovarevők számának drasztikus csökkenése, a sportlovak nagy távolságra történő utaztatása, kedvezően hat a légypopuláció szaporodására. A mediterrán égövben honos légy és szúnyogfajták állandó jelenlétét figyelhetjük meg hazánk területén, ezzel egy időben olyan betegségeket regisztráltak a melyek eddig ismeretlenek voltak Magyarországon. Ezeket mind a vérszívók terjesztik, ezért nagyon fontos a hatékony légyirtás a legelőkön, ahol a lovak az életük 60-80 százalékát élik!


Én nyugdíjaskorú lovasedző vagyok, 1962-ben kezdtem lovagolni, 1965-től folyamatosan eredményesen versenyeztem, 1974-75-ben Kaposváron szereztem lovasedzői képesítést. Azóta több mint negyven évig voltam a lovak szolgálatában! Lovardavezetőként saját megfigyelésem alapján dolgoztam ki a most bemutatásra kerülő légyirtási technológiát!

A lovardának ahol dolgoztam és laktam, a szomszédságában 5-600 méterre volt egy nagyon primitív módon üzemeltetett sertéstelep temetetlen sertés hullákkal, trágyarakásokkal és rengeteg szúróléggyel, döglegyekkel, továbbá a böglyök minden fajtája előfordult. A lovak állandóan rázkódtak, toporzékolva megállás nélkül hajtották farkukkal a legyeket és napközben a jó legelő ellenére sem mentek a sertéstelep közelébe legelni. Az állandó itatóhely környékén is sok légy volt, így ott kezdtem el a légyirtási kísérleteket. Egy idős uradalmi lovász elbeszélése alapján, miszerint régen botra kötözött fákjákkal égették a ganajt.

A modernizált, általam kifejlesztett legelői légyirtás munkaeszközei a következők: PB gázpalack nyomáscsökkentő nélkül, háztartási gázperzselő vagy ipari gázégőfej és egy kisméretű vas gereblye. A 11 kilós PB gázpalackot egy könnyű kétkerekű molnárkocsira rögzítjük úgy, hogy a palack állandóan álló helyzetben legyen! Egy tele poroltó készüléket is tegyünk a kiskocsira, oldható rögzítéssel! Kell egy gázsütő begyújtó és megbízható figyelmes dolgozó akinek van gyakorlata a gázégőfej kezelésébe! A gázégőfejen minimum 2.5-3 méteres nyomásbíró hegesztő tömlőnek kell lenni a gázpalack távolság tartásához, ez a biztonságos munkavégzés alap feltétele! Legjobb megoldás ha az égőfejet oldható-állíthatóan a gereblye nyeléhez bilincseljük a könnyebb munkavégzés érdekében úgy, hogy a gázláng a gereblye feje előtt égjen! A biztonságos munkavégzés érdekében az égőfejet zárható gázcsappal /tartalék +terhelés/ kell szakszerűen szivárgás mentesen felszerelni!

A dolgozó védőfelszerelése: munkás bakancs, hegesztő védőkesztyű, védőszemüveg, füstvédő álarc. A munkavégzés folyamata: a frissen hullajtott még nedves trágyakupacokat keressük. Ezek szemmel láthatóan elkülönülnek a szárazaktól, a már megszáradt lócitromokat bezsákoljuk /kertészek számára értékes növényi tápoldat alapanyag!/. A még nedves kupacokat viszont jól megégetjük, majd a gereblyével széthúzva ismét megégetjük annyira, hogy a benne levő rostszálak izzani kezdjenek. Az egymáshoz közeleső kupacokat sorba, egymás után megégetjük a leírt módon. Az égetés következtében a kupac belső hőmérséklete 80-90 C-fok, ez a meleg elpusztítja az ürülékben levő összes parazitát, lárvát, petéket, bábokat!

A kihűlt de még füstölgő rakások mágnesként vonzzák a felnőtt legyeket, és egészen megszelídülnek, percekig keresgélnek a füstölgő ürülék kupacon, és ezen a ponton tudunk komoly megsemmisítő csapást mérni rájuk! Nem ritka, hogy ugyanazon a rakáson egy időben 5-6 több fajtájú felnőtt korú légy is keresgél, ekkor a nagy lángon égő égőfejet egy hirtelen mozdulattal rájuk irányítjuk, így egy sem tud elmenekülni! A hártyás szerkezetű szárnyuk azonnal leég, röpképtelenné vagy teljes mozgásképtelenné válnak és rövid időn belül elpusztulnak. Kissé drasztikus ,de nagyon hatékony megoldás!

Rendszeresen elvégezve a folyamatot, szinte légymentessé tehetjük területünket, vegyszerek használata nélkül! A költségek sem jelentősek, hiszen egy gázpalack takarékosan használva teljes szezonra elegendő. Ezt a munkát nagy körültekintéssel kell végezni a kora reggeli órákban, mikor még a gyepfelület harmatos, ugyanis a felszáradt gyep nagyon tűzveszélyes, könnyen nagy károkat okozhat a fegyelmezetlenség!

A szélcsendes időpont is lényeges körülmény, maximális odafigyelés ellenére is előfordul, hogy a gyepfelület kigyullad, ezt azonnal el kell oltani! A munka végén ismét át kell járni a munkaterületet, a füstölgő pontok jelzik a parázs jelenlétét, amiket a területén eltaposva vagy fémvödörbe összegyűjtve kell megsemmisíteni! Ennyi lenne a vegyszermentes légyirtás lényege a legelőkön! Az istálló környékére pedig PROTECT granulátum vízbe feloldva és ecsettel felkenve határozottan megbízható /szex attraktáns/ tartalma miatt!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, ezen leírást a lovak védelmében és jó egészségi állapotuk megőrzéséért, továbbá a Lovas emberek költségkímélése érdekében tettem közzé! Sokkal olcsóbb mint az állatorvos vagy a gyógyszerek… Aki megszívleli ajánlásomat és nagy körültekintéssel csinálja, a várt eredmény nem marad el!

2020.07.15. Hantos József
Kép: Pixabay

Hozzászólások