SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁScanva.com

A leggyakoribb nyári allergiák

A leggyakoribb nyári allergiák

A melegebb napok beköszöntével kezdetét veszi az allergia szezon. A pollenek, rovarok és a nap okozta allergiás reakcióktól patás barátaink éppúgy szenvedhetnek, mint az emberek. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb, kifejezetten nyáron jelentkező allergiák, amik a lovakat is érinthetik.

Az allergiára utaló tünetek sokfélék lehetnek, a pontos diagnózis felállításához, mindenképp állatorvosi segítségre van szükség. Általános tünetek: a köhögés, az orr váladékozása, levertség, rossz közérzet, a teljesítmény romlása, duzzanatok és kiütések megjelenése a bőrön.

A nyári allergiák típusai

A nyári allergiákat két nagy csoportra oszthatjuk: a légúti panaszokat okozó megbetegedésekre és az állatok bőrét érintő elváltozásokra.

A légúti panaszokat a pollenek illetve egyes növények által kiváltott allergiás reakciók okozzák. Legfőbb tünetei a köhögés és az orrfolyás. Az allergia hátterében álló tényezők feltárására az állatorvos által elvégzett allergén-teszt lehet segítségünkre. A pontos diagnózis ismeretének tekintetében, különböző gyógymódok állnak rendelkezésünkre: gyógynövényes készítményekkel, inhalátorral, immunterápiával könnyíthetjük meg lovunk számára ezt az időszakot.

Az gyógyhatású illóolajok aromaterápia keretében történő felhasználása a XX. század óta ismert eljárás. A illóolajok az inhalálás során a tüdőn keresztül jutnak a véráramlatba és fejtik ki jótékony hatásukat: kitisztítják a légutakat, csökkentik az allergia okozta irritációt. Emellett számos más betegségre is gyógyírt kínálnak. Az aroma terápiáról bővebben itt olvashatsz!

A nap és a rovarok csípése allergiás reakciót válthat ki egyes lovakból. Az allergia okozta kellemetlenségeken túl, a rovarok különböző, akár a ló életét veszélyeztető betegségeket is terjeszthetnek. Ezért kiemelten fontos a lovak tartáshelyének tisztán tartása, a trágya elszállítása. A rovarok távol tartására használhatunk erre a célra készült illóolajokat, gyógynövényeket. Az allergiát a testen megjelenő duzzanatok, kiütések illetve a szőr kihullása, kivakarása jelzi. Amennyiben ezen tüneteket észleljük lovunkon, kérjük állatorvosunk segítségét a megfelelő kezelés kiválasztásában! Napallergia esetén elengedhetetlen az árnyékos terület biztosítása, adott esetben az állatorvos által javasolt védőkrémek, naptej használata. A rovar csípésekre a terápia mellett, segítségünkre lehetnek a nyári takarók és légymaszkok is. Részletes praktikákért kattints a következő cikkeinkre: Praktikák a rovarhadsereg ellen, Napvédelem lovak számára.

A lovakat érintő egyik leggyakoribb, kizárólag nyáron jelentkező bőrbetegségét nyári ekcémának nevezzük. Jellegzetes tünetei: apró, viszkető csomók keletkezése a testfelszínén. Kialakulásáért a muslincák és a forróság felelős. A betegség nem fertőző és az ősz beálltával eltűnik, azonban néhány intézkedéssel jó eséllyel megelőzhetjük kialakulását. A nyári ekcéma megelőzéséről és kezeléséről bővebben itt olvashatsz!

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások