Pat Parelli 7 játék – 2. JÁTÉK: SÜN

Avagy a nyomás-engedés alapja. Ezzel a játékkal a ló megtanulja, hogy ha megcsinál valamit helyesen, akkor „előbb szabadul”, a lovas pedig megtanul időben engedni. Ez a metódus a nyomás-engedés, ezt hasznosítjuk a kiképzés során.

Lovaknak alapvetően nincsenek olyan komplex igényeik, mint nekünk, embereknek. Szükségünk van élelemre (amiért nem kell megküzdeniük), vízre és társaságra, ez biztonságot és nyugalmat ad nekik az az komfortzónát, de erről az előző fejezetben már részletesebb is írtam. A sün játék során a lovat kitereljük a lovat a komfortzónájából ahhoz, hogy egy másikba helyezzük át, ezzel irányíthatóvá téve őt.

Ez hogy is néz ki a gyakorlatban?

Ez 4 pontot érint a lovon:

  • nyak,
  • szügy,
  • csizmahelye,
  • far (célszerű olyan pontot keresni ezeken a testtájakon, ahol meg lehet támasztani csípővel a répabotot).

Ezzel a négy ponttal lefedjük azokat a testrészeket és irányokat, amikben ki kell tudnunk mozgatni a lovat. A répabottal a kiválasztott ponton nyomjuk a lovat. A nyomás erősségét addig kell fokozni, amíg a ló nem reagál rá.

Ezeket a Parelli módszer 4 fokozatra bontja:

  • szőr,
  • bőr,
  • hús,
  • csont (ezek között nagyjából 10-15mp-et kell várni).

Az utolsó egyértelműen a legerősebb, ennél nagyobb nyomás az ember fizikailag képtelen kifejteni, ha elérjük az utolsó szintet, onnan már csak a kitartás marad. Ez úgy értendő, hogy ha ló nem reagál, a répabotot a csípőkkel megtámasztva a ló oldalában tartjuk, addig, amíg el nem lép. Ha ez 15 percig tart, akkor 15 percig tartjuk úgy. Ha ellépett, azon a ponton megsimítjuk a bottal, ahova a nyomást kifejtettük.

Miért kell a csípőnkkel megtámasztani?

Mert ha a ló ellép, a répabot leesik, ezzel azonnal megszűnik a nyomás a lovon és így egyértelműen megérti, hogy mit kellene csinálnia, ha az adott helyen nyomjuk. Ennél a játéknál az időzítés nagyon fontos! Nem szabad sem túl korán, sem túl későn elvenni a nyomást! Ez kicsit olyan, mint a kutyakiképzésben a klikker. Abban az adott pillanatban kell jutalmazni az állatot, ha a számunkra megfelelő viselkedést produkálta. Amíg a kutyánál a jutalom egy falatka étel, addig a lónál az engedés az.

Mi van akkor, ha ló olyan buzgó, hogy már akkor is ellép, ha botot csak az adott pont felé közelítjük? Ebben az esetben, megállítjuk, végig simogatjuk a pontot a bottal, de addig nem szabad abba hagyni a simogatást, amíg a ló nyugodtan nem áll (itt visszatérünk a lóval az 1. JÁTÉKRA). Ha sikerült megnyugtatni, megnyomjuk a pontot, amit el szeretnék léptetni, ha ló ellép, rögtön megszüntetjük a nyomást és átsimítjuk a répabottal. Amennyiben szükséges ezt addig ismételjük, amíg a ló helyesen végre nem hajtja, amit kérünk tőle, amint megtette abba hagyjuk vele aznapra a munkát, hogy a pozitív viselkedést jegyezze meg.

Miért hasznos ez a játék?

Lovunkat egészen finomra lehet hangolni vele, de nem lesz túlzottan az. Például ápolásnál, nyergelésnél könnyen odébb lehet majd küldeni. Belovaglás alatt lévő csikónak a csizmasegítséget már földről meg lehet tanítani. Hajtós, tompa lovat újra fellehet élénkíteni. Szemtelenebb patásokat ki lehet zavarni a személyes terünkből. Későbbiekben pedig szabad munka során közvetlen nyomás nélkül is kimozgathatóvá válik. Emberi oldalról pedig mi magunk is precízebbé, érzőbbé válunk a játék során. Az ítélőképességünk is javul, hiszen meg kell tudunk állapítani, mikor elég, így elkerüljük a durvaságot és nem utolsó sorban továbbra is a fejünkbe véssük: türelem nélkül nincs lókiképzés!

Remek oktató videó a 7 játékról:

Kövesd nyomon Dávid Dalma és Szellő történetét, akik együtt valami igazán fantasztikusat vittek véghez!

 

2019.07.26. Dávid Dalma, Amikor a szem már nem lát című Facebook oldal vezetője
Frissítve: 2022.08.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások