Pat Parelli 7 játék – Sünis

Második játék: Sünis

A lovak egymás közötti kommunikációja és hierarchiája a kimozgatáson alapul. Ez azt jelenti, hogy mindig az a ló van feljebb a rangsorban, aki odébb hajtja a másikat. Ezt például az itatónál és szénázó helyen lehet a legjobban megfigyelni. A magasabb rangú ló elzavarja (elmozgatja) az alacsonyabb rangút és ő iszik, eszik először.
Ezt a kimozgatást kezdjük el alapozni a második játék során.

Először álló helyzetből léptetjük el lovat, későbbiekben. Ezek a kimozgatások jármódokon belül is meg fognak történni, de természetesen mindent az elején szokás kezdeni és jó alapok nélkül gyorsabb jármódban, nem fog stabilan működni az együtt dolgozás a lóval.
Patás társaink a nyomás-engedés elvével tanulnak. Ezt, azt alábbi példával mutatnám be; tegyük kézen fogva sétálsz valakivel az utcán. Egyszer csak meglátsz egy kirakatban valami igazán szépet és megszeretnéd nézni. Szólsz a sétapartnerednek, hogy nézzétek meg, az irányába mutatsz és finoman abba az irányba húzod, Ő pedig követni fog téged. Ez egy teljesen életszerű szituáció nem de? Ahhoz, hogy megnézhesd a kirakatot, nem kell magad után cibálnod kisbarátodat, hiszen egyértelműen jelezted felé a szándékodat.

Így működik a nyomás-engedés; jelezted a partnerednek mit szeretnél: kimondtad, odamutattál és finoman arra húztad, vagyis kifejtettél rá nyomást. Ő bele egyezett, hogy megnézitek, elindultatok abba az irányba és neked nem kell tovább mondogatnod, mutogatnod, vontatnod magad után, azaz engedtél, ez által a partnered komfortzónát kapott (az első játékban megbeszéltek alapján).

Tehát a második játékban már három dolog is terítékre kerül: kimozgatás, nyomás-engedés és a komfortzóna aktív használata. 4 pontra fogunk fókuszálni a lovon (lásd: mellékelt ábra), ezekre a pontokra fogunk nyomást kifejteni, melynek hatására a lónak a nyomástól elfele kell lépni jobbra, balra és hátra attól függően honnan érkezik a nyomás. Lónak nyugodtan, lógó kötéllel kell állnia répabotunkkal vagy akár az ujjunkkal először enyhe, szükség esetén fokozódó nyomást fejtünk ki, addig fenntartva a nyomást, míg az állat oldalra el nem lép egyet. Ekkor a nyomást AZONNAL meg kell szüntetni, és dicsérni kell! Ha továbbra is fenntartjuk a nyomást, a fenti példámból merítve az az eset fog fenn állni, amikor húzod magad után kisbarátod kirakat nézésre, pedig Ő már beleegyezett, hogy megnézi veled.


Előfordul bizonyos lovaknál, hogy szó szerint beledőlnek a nyomásba, ilyenkor tesztelik le, hogy kinél is van valójában a kormány. Azaz kié a vezető szerep. Ilyen esetben semmiképpen sem szabad megszüntetni a nyomást, mert akkor ló kerekedett felül, ő volt az, aki engedésre bírt téged, ő irányította a te mozgásodat! Ez egy türelemjáték és tudom, hogy sokszor úgy tűnik, reménytelen a helyzet, de higgyétek el a ló mindig az azutáni pillanatban engedett volna, hogy te feladtad. Mindig ki kell várni a pillanatot, rá kell szánni az időt. A kommunikáció kialakítása nem verseny, minden ember és ló a maga tempójában tanul és halad. Semmi értelme elsietni, mert ha ezek az alapok nem erősek később minden össze fog csúszni.

Összefoglalva; második játék röviden: a ló álló helyzetből való 4 ponton történő kimozgatása jobbra, balra és hátra egy-egy lépésig. Ezzel megalapozódik az irányítói, csapatkapitányi viszony ló-lovas között és nyomás-engedés elvének megtanulása szintén mindkét félnél, ami a ló kiképzés alfája és omegája. Későbbiekben vissza fog köszönni a többi játékban és azokon túl, valamint lovaglás során is.

Kép, szöveg: Dávid Dalma

2021.09.13.

Hozzászólások