SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁSKépek: canva.com

Lovasbalesetek közvélemény-kutatás – töltsd ki kérdőívünket!

Közvélemény-kutatásunk célja, hogy felmérjük mennyire elterjedt a védőfelszerelések használata a lovasok körében. Amennyiben van pár perced, töltsd ki Te is kérdőívünket és oszd meg velünk milyen védőfelszereléseket használsz, amikor lovakkal foglalkozol! Kérdőívünket a cikk alján érheted el!

A lovazás nem veszélytelen

Lovasként legyen az ember versenyző, hobbista, hajtó, a klasszikus vagy épp a western szerelmese, kihívásokkal teli, de csodákban és élményekben gazdag életet élhet. A lovak gondozása, a velük való közös munka azonban nem veszélytelen. Minden óvatosság és igyekezett ellenére időnként bekövetkeznek kisebb – nagyobb balesetek legyen szó lovaglásról, hajtásról vagy csak az állatok körüli teendők elvégzéséről.

A súlyos sérüléssel járó lovas balesetek kockázata mérsékelhető

A 21. századi lovas szerencsésnek mondhatja magát, hiszen védőfelszerelések széles választéka áll rendelkezésre, amiknek használata jelentős mértékben csökkenti a súlyos, maradandó károsodással járó sérülések esélyét. A fej és felsőtest védelme kiemelten fontos lovasok és hajtók számára egyaránt. A kobak és gerincvédő, védőmellény viselete életet menthet!

A megfelelő védőfelszerelés kiválasztása

A kobak alap felszerelései közé tartozik a lovasnak. A legtöbb lovardában kötelező a használata. A kobak mellett minden korosztály számára ajánlott a gerincvédő vagy védőmellény használata. Ezeket a felszereléseket érdemes személyesen egy lovasboltban beszerezni, így lehetőségünk nyílik a próbára és az eladó is segítségünkre lehet a választásban. A legfontosabb szempont a védőfelszerelés kiválasztásakor, hogy illeszkedjen testi adottságainkhoz, hiszen védelmi funkcióját csak így tudja megfelelően betölteni.

A megfelelő méretű kobak tökéletesen ráfekszik a fejre, nem áll el sehol és nem mozdul el akkor sem, ha viselője előre hajtja a fejét. Elől homlok középig kell érnie, rugalmasan követnie a fej mozgását.

A felsőtest védelmét illetően választhatjuk a gerincvédőt, ami csak a hátunkat védi, vagy dönthetünk a teljes felsőtestet óvó védőmellény mellett is. Mindkét típus esetén a megfelelő méret mellett fontos, hogy kényelmes, komfortos viseletet biztosítson, ne akadályozza a lovast a szabad mozgásban.

A piacra kerülő védőfelszereléseknek központilag előírt szabványoknak kell megfelelniük. Ezért árkategóriától függetlenül minden terméknek, ugyanazokon a teszteken kell átmennie. Hosszútávon azonban érdemes beruházni minőségibb felszerelésekre. Ha a védőfelszerelésünkön bármilyen sérülést tapasztalunk, cseréljük le! Különösen érvényes ez a kobakra, főként nagyobb esések után ajánlott újat vásárolni, hiszen szabad szemmel nem látható, belső sérülések keletkezhetnek rajta, amik jelentősen csökkentik a teljesítőképességét védelmi szempontból.

 

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások