,, A munkám a szenvedélyem is,, – avagy a lovas karrierről

A munkám a szenvedélyem…

Szerencsés embernek mondhatják magukat azok, akiknek munkájuk nemcsak a megélhetésük biztosítéka, de azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek. Úgy tartják aki egyszer beleszerelmesedik a lóba, a lovazással járó életformába, az örökre rabja marad ennek az érzésnek. Napjainkban ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lovak és sok fiatal dönt úgy, hogy eme nemes állatoknak szenteli az életét. Hazánkban az alábbi szakmák közül válaszhatnak a lovak szerelmesei:

  • Lovász: A lovász alappillérét képezi egy jól működő lovardának.  A lovász feladata a lovak etetése, itatása, karámozása és felügyelete. Emellett rendben tartja az istállót és a lovarda területét. A lovász képzés hagyományos iskolarendszerben és felnőttképzésben érhető el.
  • Belovagló: A belovagló feladata a fiatal illetve képzetlen lovak nyeregalatti munkára való felkészítése, tanítása. Nem veszélytelen szakma és nagy felelőséggel jár. A biztos lovastudás mellett rengeteg türelmet és kitartást igényel. Felnőttképzés keretében zajlik a szakképzés, melynek bemeneti feltétele: a korábban megszerzett lovász vagy lótenyésztő végzettség, érettségi bizonyítvány és a díjugrató rajtengedélyvizsga szintjének megfelelő lovastudás.
  • Lovasoktató, Lovasedző: A lovasoktató, lovasedző felügyelete alatt folynak a lovardában az edzések. Az edző felel a lovak és a lovasok biztonságáért, ezért nagy tudást és tapasztalatot igényel munkája. Feladatai közé tartozik az edzések megtervezése és lebonyolítása, a lovasok versenyeztetése és elméleti oktatása. Az oktatás felnőttképzésben elérhető, előfeltétele: érettségi bizonyítvány és megfelelő lovastudás.
  • Szakedző: A szakedzők választott szakágukban segítik a sportolók munkáját kezdő lovasoktól egészen a felnőtt válogatott szintjéig. A szakedző képzések díjugratás, díjlovaglás és lovastusa szakágban indulnak. A hallgatók az egyetem befejeztével BA diplomát szereznek és mesterképzésben folytathatják tanulmányaikat.
  • Patkolókovács: A patkolókovács feladata a lovak patáinak szabályozása , körmölése, patkolása. Felnőttképzésben szerezhető meg a végzettség, előfeltétele a lovász vagy lóápoló és gondozó szakma megléte.
  • Lovasterapeuta: A lovasterapeuta testileg vagy lelkileg sérült emberekkel foglalkozik. A lovak gyógyító hatással vannak a fogyatékosággal élő személyekre, különösen hatékony a terápia gyermekeknél megfelelő gyógypedagógiai kompetenciákkal alkalmazva. Emellett a mentális betegségekben szenvedőkre is pozitívan hatnak a lovak és a velük történő foglalkozás. A szakma mesterképzésben sajátítható el gyógytornász, gyógypedagógus, konduktor, pszichológia BA képzés után.
  • Ménesgazda: A ménesgazda feladata kis és közép vállalkozások – lovardák, tenyészetek – irányítása, a telepvezetése. Megtervezik és felügyelik a tenyésztés folyamatát, a létesítmény mindennapjait. Az oktatás főiskolai képzés keretében történik.
  • Lótenyésztő, lovassport-szervező agrármérnök BSc: A lótenyésztő, lovassport-szervező agrármérnök alapismeretekkel rendelkezik a természettudományban, agrár iparban és mezőgazdáságban, emellett a lótartás, tenyésztés és lovassportok területén mélyíti el tudását. A diploma megszerzését követően bekapcsolódik a lótenyésztő szervezetek munkájába, lovardát igazgat, részt vesz a lovassportok szervezésében.
  • Lovaskultúra oktató: A Lovaskultúra oktató főként kezdők és gyerekek oktatásában vesz részt, akár iskolai keretek között is. A 4 féléves képzés után a hallgató felsőoktatási oklevelet szerez.

A Lovasok.hu egyik Önkéntesével, Langó Delfinával készítettünk interjút. Delfi 17 éves és lovásznak tanul egy szakiskolában. A szakmáról, a lovakról és jövőbeni tervekről, célokról beszélgettünk.

Miért választottad a lovász mesterséget?

„2-3 éves korom óta rajongok az állatokért, különösen a lovakért, ezért minden alkalmat megragadtam életem során, hogy a közelükben lehessek. A lovak mellett érdekel a mezőgazdaság is, így mindenképpen ebben az irányban szerettem volna tovább tanulni.”

 

Mesélj az iskoládról, az oktatásról… Milyenek a tanárok és a közösség?

„Szeretem az iskolámat. A tanárok amellett, hogy felkészültek és értékes, valós tudást adnak át nekünk, tőrödnek lelki világunkkal is. A diákközösség összetartó, elfogadó csapatot alkot, mindig számíthatunk egymásra. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen szuper intézménybe járhatok.”

Hogyan zajlik az oktatás? Milyen óráitok vannak?

„A szakmai oktatás két részből áll: elméleti és gyakorlati órákból. Emellett vannak közismereti tantárgyaink is, mint: magyar nyelv és irodalom, történelem, természetismeret, matematika és idegen nyelv, informatika, testnevelés.
A közismereti órák az iskola épületében zajlanak, míg más napokon a lovardában vagyunk, ahol gyakorlati és elméleti oktatást kapunk.”

Hogy telik egy nap a lovardában? Milyen teendők várnak rátok a szakmai gyakorlat során?

„Reggel 8 előtt érkezünk a lovardába, a lovaknak ekkora már kiabrakolnak. Átöltözünk, majd kivezetjük a lovakat a karámba. Ezután kezdetét veszi az istálló munka: trágyázás, almolás, szénázás, söprés. Ha végeztünk az istállóval, a lovarda külterületét is összetakarítjuk. Dél körül kezdődik az elméleti oktatás: anatómiát, takarmányozást, tenyésztést, mezőgazdasági ismereteket tanulunk. A lovaglás különböző csoportokra osztva történik. A délutáni feladatok közé tartozik a lovak ápolása és bevezetése a karámból, majd az etetés. Ezen kívül szükség szerint segédkezünk a kovácsnak és az állatorvosnak is.”

Mik a terveid a szakma megszerzése után?

„A szakma megszerzése után érettségizni szeretnék, majd állatokkal, mezőgazdasággal foglalkozni. Szeretnék minél nevesebb lovardákban, tenyészetekben dolgozni állatgondozóként. Nagy álmom, hogy egyszer saját lovam is legyen és versenyezhessek.”

Melyek azok a tulajdonságok, amivel egy lovásznak rendelkeznie kell?

„A jó lovász szorgalmas és kitartó, nem riad vissza a kihívásoktól vagy az időjárástól. Jó állóképességgel kell rendelkeznie, hiszen fizikai munkát végez. Szeretettel és türelemmel kell fordulnia az állatok felé.”

Mi az a három dolog amit, a legjobban szeretsz a lovászkodásban?

„A lovak közelsége, a természet és az, hogy ez a lét tele van élettel és szabadsággal.”

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások