Magyarország is érintett a lóhúsbotrányban

Hazánk is érintett a lóhúsbotrányban

 

Úgy tűnik Magyarország is érintetté vált a néhány hete kirobbant lóhúsbotrányban, ugyanis egy német vállalkozás olyan terméket hívott vissza, amely tavaly nyáron Magyarországon is felbukkant, emellett pedig tavaly egy Csehországba szánt, fagyasztott lasagnékből álló szállítmány  is Magyarországon kötött ki. Az IKEA bútoráruház-lánc csehországi üzleteiben árusított húsgolyótermékeiben is találtak lóhúst, arra viszont nincs bizonyíték, hogy hazánkba is jutott a készítményből.

Lóhúsból készült hamburger Magyarországon

Írország február 15-én jelentette be, hogy ló DNS-t mutattak ki egy ír üzemben gyártott fagyasztott marhahamburgerben, melyből több tagállamba is szállítottak. A lóhúsbotrányban Magyarország is érintetté vált, ugyanis egy német vállalkozás megelőzésként termékvisszahívást kezdeményezett egy ír hamburgerre, amelynél a lengyel alapanyaggal kapcsolatban feltételezhető volt a lóhúsos szennyezés.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága azonnal helyszíni ellenőrzést tartott, melynek eredményeként megállapították, hogy 2012. augusztus 13-án két karton, összesen 10 kg érkezett az ír hamburger pogácsából, melyet a vállalkozó mintaként hozott be.

A teljes mennyiséget egy szezonálisan üzemelő vendéglátó egységbe szállították tovább, ahol a tulajdonos nyilatkozata szerint az összes termék elfogyasztásra került. Az áru mozgását dokumentumokkal is alátámasztották.

A termék nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra, az összetételben nem jelölt lóhústartalom azonban hamisításnak minősül, megtéveszti a fogyasztókat. A Nébih laboratóriumában eddig több különböző mintát vizsgáltak meg, jellemzően kereskedelemben kapható, előrecsomagolt, félkész termékeket (többek között lasagnét, húspogácsákat, húsgolyókat), illetve darált húst (marha, sertés-marha) és nyers marhahúst (gömbölyű felsál, rostélyos). Az elvégzett fajazonossági vizsgálatok alapján lóhúst egyetlen minta sem tartalmazott.

Magyarországra is érkezett lóhúsos lasagne

A Magyarországra szállított lasagne-termékekről Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója elmondta, hogy azt eredetileg a csehországi Nowaco-érdekeltségnek kellett volna megkapnia, ám azt eddig nem tisztázott módon és körülmények között Magyarországra, illetve egyes hírek szerint Szlovákiába szállították.

Hétfő reggel a NÉBIH ellenőrei felkeresték a céget, kérve a forgalmazót, hogy a szóban forgó gyorsfagyasztott terméket azonosítsák be.

Emellett a NÉBIH szakértői kíváncsiak voltak arra is, hogy van-e még ilyen áru a cég raktáraiban, és hova szállítottak ebből az áruból. Ez a termék az eredeti riasztásban megadott 400 grammos lasagne bolognese.

A szakértők megállapították, hogy ez az áru még múlt évi szállításból származik, és a raktárakban már nem volt megtalálható. A cég saját hatáskörben már megkezdte a szállítmány kivonását a forgalomból.

Azt, hogy mennyi érkezett ebből a termékből Magyarországra, még nem lehet pontosan tudni – jelezte a szakember. A szállítmány még decemberben érkezett Magyarországra a Nowaco termékeit terítő Novafood Kft.-hez.

A szóban forgó áru a Tavola nevű luxemburgi cégtől származik. A vállalat úgy tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy az említett szállítmány Csehországba került, de a cseh hatóság vasárnap a Bizottságnak már arról számolt be, hogy mégsem oda, hanem Magyarországra és Szlovákiába szállították. Hozzátette: a Nébih már vizsgálta a Nowaco egy hasonló készítményét, ám abban nem talált lóhúst. A most vizsgált szállítmányoknál azonban a gyanú mindenképpen fennáll – mondta az igazgató.

Az IKEA húsgolyóiban is lóhúst találtak

Lóhúst találtak a csehországi IKEA-ban árusított húsgolyókban is. A lóhúst is tartalmazó húsgolyókat Svédországban gyártották, onnan vitték a cég csehországi üzleteibe. A svéd bútorgyártó éttermeiben a húsgolyók burgonyával és áfonyamártással nagyon keresett fogásnak számítanak.

A lóhús jelenlétét DNS-teszt igazolta, a cseh ellenőrök az eredményeket azonnal közölték az uniós riasztórendszer révén a tagországokkal. A cseh hatóság az egy kilós, gyorsfagyasztott, marhaként és sertésként árult húsgolyókban talált lóhúst. Ebből a termékből 760 kilónyit tartóztattak fel, mielőtt elérték volna a bútoráruház-lánc helyi üzleteit. A cseh hatóság hétfőn lengyel importból származó marhaburgerben is kimutatta a lóhúst.

A magyar IKEA nem talált lóhúst. A magyarországi cég ezt azt követően tudatta, hogy a cseh IKEA áruházlánc éttermeiben árusított húsgolyókban, valamint a Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst. Magyarországon két vizsgálatot is elvégeztek: mind a svéd húsgolyókat, mind a Svéd Finomságok Boltjában forgalmazott termékeket vizsgálták. Mindkét teszt eredménye negatív lett – derül ki az IKEA Magyarország közleményéből.

Az IKEA azonnali hatállyal beszüntette az érintett húsgolyó árusítását Csehországban és a további, esetleg érintett országokban (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Franciaország, Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Írország). „Ugyanakkor, ahogyan említettük, a Magyarországon forgalmazott termékekben nem találtak lóhússzármazékot” –erősítik meg a közleményben.

Az IKEA elkötelezett a kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek forgalmazása mellett, és komolyan veszi a csehországi hatóságok vizsgálati eredményeit, ezért döntött a termék eltávolításáról az IKEA üzleteiben található Svéd Finomságok Boltjaiból.

Az IKEA Csoport már két héttel ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett minden, a kínálatban szereplő húsárura. Tizenkét mintánál nem találtak lóhúst. Most újabb teszteket kezdeményezett a cég azon a húsgolyón, amelyben a csehországi hatóságok lóhús nyomait fedezték fel. A napokban várják ezek eredményét.

A cég nem tolerál olyan összetevőket, amelyek nem szerepelnek a receptjeikben, és mindezt meghatározott követelmények, igazolások és ellenőrzött laboratóriumok által végzett termékelemzések biztosítják – fogalmaztak.

 

2013.02.25.
Forrás: napidoktor.hu, hir24.hu, MTI
Frissítve: 2023.03.10.
Fotók: Canva

Hozzászólások