Egyetlen lóállományt sem korlátoz az FKV

Jelenleg egyetlen magyarországi lóállomány sincs korlátozás alatt fertőző kevésvérűség miatt. A Kincsem Parkban viszont egy ló várja elkülönítve a vérvizsgálat megismétlését. A NÉBIH közleménye:

“Jelenleg egy olyan lóállomány sincs korlátozás alatt, ahol megállapítására került a fertőzés. A Kincsem parkban egy ló várja elkülönítve a 21 nap múlva esedékes vizsgálat megismétlését” – írja márciusi közleményében a NÉBIH.

“A Kincsem Parkban a rendszeresen végzett éves fertőző kevésvérűség szűrés során egy állat ELISA tesztje pozitív, a hatósági döntés alapjául szolgáló AGID tesztje (Coggins teszt) azonban negatív eredményt adott a Nemzeti Referencia Laboratórium tájékoztatása szerint. E két vizsgálat együttes értékelése fals pozitív eredményt feltételez. A többi állat védelmében és a jogszabályok alapján a lovat hatósági megfigyelés alá vonták és elrendelték a szigorú elkülönítését. A lovat elkülönítették. A hatóság 21 nap múlva megismétli a vizsgálatot.

Az ELISA teszt ismerten érzékenyebb és ennél fogva kevésbé specifikus a betegség kimutatása szempontjából. Tehát az állat általános állapota, a tény, hogy eddig minden évben rendszeresen részt vett a szűrésen negatív eredménnyel, és az előélete is ismert, valószínűsíthető, hogy az eredmény fals pozitív.  A többi ló biztonsága és a jogszabály értelmében a hatóság az állat megfigyelését és szigorú elkülönítését rendelte el.

Jelenleg egy olyan lóállomány sincs korlátozás alatt, ahol megállapítására került a fertőzés. A forgalmi korlátozás az összes érintett lótartó helyen feloldhatóvá vált, mivel az ismételt vérvizsgálatok negatív eredménnyel végződtek.”

2016.03.18. Forrás: NÉBIH
Fotó: Greg Note

Hozzászólások